Történetének legnagyobb, összesen 26 milliárd forintos fejlesztését tervezi a TDK Szombathelyen

Farkas Bazsi 2022-03-28 12:56:00
Az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó üzletággal bővül. 250 új munkahelyet teremtenek.

A TDK Hungary Components Kft. három évtizedes szombathelyi történetének eddigi legnagyobb beruházásával kapcsolatos terveit jelentette be ma. A sajtótájékoztató során a kormány képviselőivel közösen ismertetett tervek szerint az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó üzletággal bővül Vas megyében. A 2023 és 2026 között tervezett beruházás mintegy 26 milliárd forintból valósul meg, amelyhez Magyarország Kormánya 6,6 milliárd forintos, egyszeri, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. 

A közel 26 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a tervek szerint a vállalat jelenlegi mintegy 2200 fős saját állományú

munkavállalói létszáma 250 fővel bővül Szombathelyen,

az új gyártási tevékenységhez szükséges gépsorok beszerzése és a megfelelő infrastrukturális háttér kiépítése mellett.

A beruházással elsősorban az elektromos autók iparágában alkalmazott szenzorok gyártására hoz létre új gyártókapacitásokat a vállalat, megteremtve egy harmadik üzletág jövőbeni működésének alapjait Szombathelyen. A fejlesztés olyan, a szombathelyi telephely számára új autóipari alkatrészek gyártását célozza, amelyek hőmérséklet érzékelési funkciót látnak el olyan alkalmazási területeken mint az akkumulátor cellái és hűtőfolyadéka, a légkondicionáló rendszerek vezérlésének szabályozása, valamint a motor és a sebességváltó olajok környezete. Az autóipari felhasználások mellett az új termékek olyan háztartási alkalmazásokba is beépülnek mint a mosó- és szárítógépben, mosogatógépben, hűtőszekrényekben és fagyasztókban, illetve a fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerekben használt hőmérséklet érzékelők.

A termékcsoport a TDK konszernen belül jelenleg az Európai Unióban nem rendelkezik gyártó telephellyel, valamint az indonéziai telephely a közeljövőben eléri jelenlegi kapacitásának határait. Az elektromos autók piacának erőteljes növekedésével a vállalatcsoport jelentős igénynövekedést tervez a szenzorok üzletágában. A COVID világjárvány során szerzett tapasztalatok alapján az Európiai Unión belüli új telephely létrehozása mellett szól a szállítói lánc kockázatainak csökkentése is, valamint hosszabb távon a TDK konszern az EU piacán belül is jelentős vevői igényekkel számol, amelyek kielégítése hatékonyabban biztosítható az EU-n belüli gyártókapacitások létrehozásával.

A projekt sikeres megvalósítása esetén, tekintettel a már meglévő két üzletág kapacitásának bővítésére is, a jelenlegi 250 millió eurós árbevétel előreláthatólag középtávon eléri a 350 millió eurós összeget.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.