Történetének legnagyobb, összesen 26 milliárd forintos fejlesztését tervezi a TDK Szombathelyen

Farkas Bazsi 2022-03-28 12:56:00
Az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó üzletággal bővül. 250 új munkahelyet teremtenek.

A TDK Hungary Components Kft. három évtizedes szombathelyi történetének eddigi legnagyobb beruházásával kapcsolatos terveit jelentette be ma. A sajtótájékoztató során a kormány képviselőivel közösen ismertetett tervek szerint az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó üzletággal bővül Vas megyében. A 2023 és 2026 között tervezett beruházás mintegy 26 milliárd forintból valósul meg, amelyhez Magyarország Kormánya 6,6 milliárd forintos, egyszeri, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. 

A közel 26 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a tervek szerint a vállalat jelenlegi mintegy 2200 fős saját állományú

munkavállalói létszáma 250 fővel bővül Szombathelyen,

az új gyártási tevékenységhez szükséges gépsorok beszerzése és a megfelelő infrastrukturális háttér kiépítése mellett.

A beruházással elsősorban az elektromos autók iparágában alkalmazott szenzorok gyártására hoz létre új gyártókapacitásokat a vállalat, megteremtve egy harmadik üzletág jövőbeni működésének alapjait Szombathelyen. A fejlesztés olyan, a szombathelyi telephely számára új autóipari alkatrészek gyártását célozza, amelyek hőmérséklet érzékelési funkciót látnak el olyan alkalmazási területeken mint az akkumulátor cellái és hűtőfolyadéka, a légkondicionáló rendszerek vezérlésének szabályozása, valamint a motor és a sebességváltó olajok környezete. Az autóipari felhasználások mellett az új termékek olyan háztartási alkalmazásokba is beépülnek mint a mosó- és szárítógépben, mosogatógépben, hűtőszekrényekben és fagyasztókban, illetve a fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerekben használt hőmérséklet érzékelők.

A termékcsoport a TDK konszernen belül jelenleg az Európai Unióban nem rendelkezik gyártó telephellyel, valamint az indonéziai telephely a közeljövőben eléri jelenlegi kapacitásának határait. Az elektromos autók piacának erőteljes növekedésével a vállalatcsoport jelentős igénynövekedést tervez a szenzorok üzletágában. A COVID világjárvány során szerzett tapasztalatok alapján az Európiai Unión belüli új telephely létrehozása mellett szól a szállítói lánc kockázatainak csökkentése is, valamint hosszabb távon a TDK konszern az EU piacán belül is jelentős vevői igényekkel számol, amelyek kielégítése hatékonyabban biztosítható az EU-n belüli gyártókapacitások létrehozásával.

A projekt sikeres megvalósítása esetén, tekintettel a már meglévő két üzletág kapacitásának bővítésére is, a jelenlegi 250 millió eurós árbevétel előreláthatólag középtávon eléri a 350 millió eurós összeget.

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.