Természetvédelmi területté nyilvánította a Püspökerdőt és a szentiváni tölgyest a győri közgyűlés

Pintér Bence 2022-03-22 11:08:00
A Tatai úti lakóparkban pedig az új tervek szerint megmarad az erdős terület.

Kedden találkoztak a győri önkormányzati képviselők a városházán,

ahol a legfontosabb napirendi pont a Püspökerdő és a szentiváni tölgyes védetté nyilvánítása volt.

Egységes rendelet született most a természetvédelmi területekről, így a két erdő mellett a már eddig is védett bácsai Szent Vid-domb és környéke, illetve a Rákóczi utcai gesztenyefa védettségét is megerősítették. Kikerült azonban a védett területek közül a Püspökvár környéke, ami Várkert néven volt védett; a védettség fenntartását azonban nem tartották indokoltnak a hatóságok, és megszüntetését Veres András püspök is kérte.

Közgyűlés | ÉLŐ | 2022.03.22. 10:00

(null)

A Városrendészet beszámolója is terítéken volt: kiderült például, hogy 2021 áprilisától decemberéig 1423 alkalommal tettek fel kerékbilincset a városrendészek.

A beszámoló itt olvasható. A szervezet munkáját Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz), Kovács Tamás képviselő és a vonatkozó szakbizottság vezetője (Fidesz), Balla Jenő független képviselő (Összefogás Győrért) és Bárány István független képviselő is dicsérte. A képviselők a dohányboltok körüli alkoholfogyasztás, illetve a roncsautók elszállítása terén fokozottabb aktivitást várnak a Városrendészettől.

Rózsavölgyi László marcalvárosi képviselő azt kérdezte, hogy lesz-e állomása a Városrendészetnek Marcalvárosban, erre a szervezet vezetője, a polgármester sofőrje, Debreczeny Zsolt Károly elmondta: a Déry Tibor utcában tervezett irodát az év második felében üzemelik be, a Kistelek utcában lévő új irodát pedig szerdán avatják fel. A polgármester az Iszkápa közről is kérdezett, Debreczeny szerint itt megszűnt a szemetelés, amióta felszámolták itt a szemétdombot.

A roncsautók elszállításával kapcsolatban elmondta: a veszélyhelyzet miatt kitolódik a műszaki vzsgák és a forgalmi érvényessége, ez is nehezíti az autók elszállítsát. Mint korábban írtuk, tavaly 43 ilyen autót szállított el a Városrendészet. Idéntől kezdve nem az Alcufernél, hanem a Városrendészet Kálvária úti telephelyén tárolják majd. A polgármester megkérdezte, hogy mi lesz ezekkel az autókkal: mint kiderült, ezek egy idő után megsemmisítésre kerülnek.

Diligens Tibor megkérdezte, hogy a dohányboltok körüli italozással lehet-e mit lépni helyi szinten, helyi rendelettel, de az derült ki, hogy nem, viszont Debreczeny szerint jó eredményeket értek el az ügyben. Dézsi polgármester elmondta, hogy ezt magasabb szintű jogszabályban kéne renezni, tehát a parlamenti képviselőket is be fogják vonni ebbe a munkába. A polgármester is megköszönte a Városrendészet munkáját.

Kiderült az is: a város jelenleg 272 ukrajnai menekültről gondoskodik a városban.

Jelenleg a Zrínyi utcai épületben vannak, ami azonban csak három hónapig áll a város rendelkezésére. Napirend után Glázer Tímea (DK) érdeklődött, hogy azokkal mi a helyzet, akikről nem az önkormányzat gondoskodik, ők kikhez fordulhatnak, illetve megnyitják-e a vámosszabadi tábort. Pergel Elza alpolgármester asszony szólalt fel, aki elmondta: valóban több a menekült ennél a számnál, 6-800 fő között van, kedd-szerdára az ezret közelíti majd a menekültek száma Győrben, köztük ugye magyar-ukrán kettős állampolgárok is vannak.

Az alpolgármester szerint ha elhúzódik a válság, központi megoldásra lesz szükség. Megköszönte a győrieknek, hogy adományokkal segítik a menekültek ellátását.

Megmarad a botanikus kert a Tatai úti lakópark területén

Korábban beszámoltunk róla, hogy 6-7-8 emeletes társasházak épülhetnek a Tatai út mellett. A Parkváros néven futó projekt többször is elakadt, például azért, mert a területen van egy erdős-növényes terület, amelyet az eredeti tervek szerint felszámoltak volna. A helyiek tiltakozása és a médiafigyelem miatt azonban

a legfrissebb terveken már úgy szerepel a terület, mint ahol megmarad a botanikus kert,

ahogy azt korábban már a lakossági fórumon fideszes képviselők is jelezték.

A fejlesztés úgy indulhat meg, hogy a közgyűlés egy igazságügyi szakértő véleményére alapozva megállapította, hogy hasonló fejlesztést máshol nem tudnak elindítani, és ez alapján átminősítik a terület egy részét. Korábban információink szerint többek között ezen kapott hajba a polgármester és a korábbi jegyző, Lipovits Szilárd.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.