Természetvédelmi területté nyilvánította a Püspökerdőt és a szentiváni tölgyest a győri közgyűlés

Pintér Bence 2022-03-22 11:08:00
A Tatai úti lakóparkban pedig az új tervek szerint megmarad az erdős terület.

Kedden találkoztak a győri önkormányzati képviselők a városházán,

ahol a legfontosabb napirendi pont a Püspökerdő és a szentiváni tölgyes védetté nyilvánítása volt.

Egységes rendelet született most a természetvédelmi területekről, így a két erdő mellett a már eddig is védett bácsai Szent Vid-domb és környéke, illetve a Rákóczi utcai gesztenyefa védettségét is megerősítették. Kikerült azonban a védett területek közül a Püspökvár környéke, ami Várkert néven volt védett; a védettség fenntartását azonban nem tartották indokoltnak a hatóságok, és megszüntetését Veres András püspök is kérte.

Közgyűlés | ÉLŐ | 2022.03.22. 10:00

(null)

A Városrendészet beszámolója is terítéken volt: kiderült például, hogy 2021 áprilisától decemberéig 1423 alkalommal tettek fel kerékbilincset a városrendészek.

A beszámoló itt olvasható. A szervezet munkáját Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz), Kovács Tamás képviselő és a vonatkozó szakbizottság vezetője (Fidesz), Balla Jenő független képviselő (Összefogás Győrért) és Bárány István független képviselő is dicsérte. A képviselők a dohányboltok körüli alkoholfogyasztás, illetve a roncsautók elszállítása terén fokozottabb aktivitást várnak a Városrendészettől.

Rózsavölgyi László marcalvárosi képviselő azt kérdezte, hogy lesz-e állomása a Városrendészetnek Marcalvárosban, erre a szervezet vezetője, a polgármester sofőrje, Debreczeny Zsolt Károly elmondta: a Déry Tibor utcában tervezett irodát az év második felében üzemelik be, a Kistelek utcában lévő új irodát pedig szerdán avatják fel. A polgármester az Iszkápa közről is kérdezett, Debreczeny szerint itt megszűnt a szemetelés, amióta felszámolták itt a szemétdombot.

A roncsautók elszállításával kapcsolatban elmondta: a veszélyhelyzet miatt kitolódik a műszaki vzsgák és a forgalmi érvényessége, ez is nehezíti az autók elszállítsát. Mint korábban írtuk, tavaly 43 ilyen autót szállított el a Városrendészet. Idéntől kezdve nem az Alcufernél, hanem a Városrendészet Kálvária úti telephelyén tárolják majd. A polgármester megkérdezte, hogy mi lesz ezekkel az autókkal: mint kiderült, ezek egy idő után megsemmisítésre kerülnek.

Diligens Tibor megkérdezte, hogy a dohányboltok körüli italozással lehet-e mit lépni helyi szinten, helyi rendelettel, de az derült ki, hogy nem, viszont Debreczeny szerint jó eredményeket értek el az ügyben. Dézsi polgármester elmondta, hogy ezt magasabb szintű jogszabályban kéne renezni, tehát a parlamenti képviselőket is be fogják vonni ebbe a munkába. A polgármester is megköszönte a Városrendészet munkáját.

Kiderült az is: a város jelenleg 272 ukrajnai menekültről gondoskodik a városban.

Jelenleg a Zrínyi utcai épületben vannak, ami azonban csak három hónapig áll a város rendelkezésére. Napirend után Glázer Tímea (DK) érdeklődött, hogy azokkal mi a helyzet, akikről nem az önkormányzat gondoskodik, ők kikhez fordulhatnak, illetve megnyitják-e a vámosszabadi tábort. Pergel Elza alpolgármester asszony szólalt fel, aki elmondta: valóban több a menekült ennél a számnál, 6-800 fő között van, kedd-szerdára az ezret közelíti majd a menekültek száma Győrben, köztük ugye magyar-ukrán kettős állampolgárok is vannak.

Az alpolgármester szerint ha elhúzódik a válság, központi megoldásra lesz szükség. Megköszönte a győrieknek, hogy adományokkal segítik a menekültek ellátását.

Megmarad a botanikus kert a Tatai úti lakópark területén

Korábban beszámoltunk róla, hogy 6-7-8 emeletes társasházak épülhetnek a Tatai út mellett. A Parkváros néven futó projekt többször is elakadt, például azért, mert a területen van egy erdős-növényes terület, amelyet az eredeti tervek szerint felszámoltak volna. A helyiek tiltakozása és a médiafigyelem miatt azonban

a legfrissebb terveken már úgy szerepel a terület, mint ahol megmarad a botanikus kert,

ahogy azt korábban már a lakossági fórumon fideszes képviselők is jelezték.

A fejlesztés úgy indulhat meg, hogy a közgyűlés egy igazságügyi szakértő véleményére alapozva megállapította, hogy hasonló fejlesztést máshol nem tudnak elindítani, és ez alapján átminősítik a terület egy részét. Korábban információink szerint többek között ezen kapott hajba a polgármester és a korábbi jegyző, Lipovits Szilárd.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.