Sárvári önkormányzat: megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét

Fehér Buda 2022-03-18 17:30:00
Reagáltak arra a hiányzó ipszilonra.

Csütörtökön írtunk arról, hogy lemaradt egy betű Gróf Batthyány Lajos nemrég felavatott szobráról. Az emlékművet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át március 14-én, a városi megemlékezés keretében. A ponyvát végül Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel együtt rántották le a műről.

Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van.

Később viszont már az bökte a városlakók szemét, hogy a szobor talapzatán rajta maradt a nemzeti színű lobogó. A lobogó viszont elég áttetsző volt ahhoz, hogy kiderüljön, miért, hiszen Sárvár első országgyűlési képviselőjének a nevéből kimaradt egy y, így Batthányként szerepel a talapzaton.

Elírták Batthyány nevét a Kásler Miklós által átadott sárvári szobron

Március 14-én, a városi megemlékezés részeként adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új Batthyány-szobrot Sárváron. Nem volt véletlen a választás, hiszen Batthyány Lajos volt Sárvár első országgyűlési képviselője, ám a városban eddig nem emlékeztek meg róla ilyen formában. Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget.

A cikkünk megjelenése előtt még megkerestük a városházát, és rákérdeztünk, valóban emiatt nem leplezték-e le teljesen a szobrot. A Telex eközben megszólaltatta a szobrot alkotó R. Törley Máriát, aki elmondta, „minden összejött, eleve kevés idő állt rendelkezésre mind a szobor, mind a felirat elkészítésére, utóbbi ráadásul különösen nehezített volt, több okból is". A szobrászművész (aki egyébként Törley József, a budafoki pezsgőgyár alapítójának a dédunokája) szerint eleve csoda, hogy egyáltalán át tudták adni a szobrot március 14-én, ugyanis a megelőző hétvégén a kamionstop miatt alig ért oda a talapzat, amit ezután külön hosszú emelővel rendelkező daruval kellett beemeltetni a térre, ugyanis a díszkőre annak terhelhetőségi határai miatt nem hajthat fel akármilyen súlyt cipelő jármű, mert tönkretenné a burkolatot. 

A talapzatot pénteken késő délután tették be a térre, miután összeépítették a szoborral. „A kőfaragónak nem a műhelyében, hanem a helyszínen kellett felvésnie a feliratot, ami egyáltalán nem szokványos megoldás" - tette hozzá a szobrász.

Kiderült miért vésték fel rosszul Batthyány nevét a sárvári szoborra

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, hibás felirattal adta át Kásler Miklós a 16 millió forintból készült sárvári Batthyány Lajos-szobrot március 14-én, a városi megemlékezés részeként. Hogy kevésbé legyen észrevehető a hiba, a szobor talapzatát egy magyar zászlóval tekerték körbe az átadón, ami azóta sem került le onnan.

Végül pénteken délután megérkezett a sárvári önkormányzat válasza is, ebben azt írják, úgy érzik, megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét. De nem azzal, hogy elrontották a feliratot, hanem azzal, hogy a  "negatív, lejárató hangvételű beszámolók" jelentek meg a szoborról. Az önkormányzat közleményét a továbbiakban közöljük:

Új köztéri szobra kapcsán megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét

Sárvár önkormányzatának képviselő-testülete 2021. novemberi ülésén hozott döntést arról, hogy méltó köztéri, művészeti alkotással, a város főterén egy szobor állításával tiszteleg gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének, Sárvár és kerülete országgyűlési képviselőjének emléke előtt.

A város egykori gimnazista diákja, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere régóta szívügyének tekintette hazánk első felelős miniszterelnökének sárvári szoborállítását. Ezért miniszter úr felajánlotta, meg is finanszírozza az emlékszobrot, és felkérte az alkotás elkészítésére R. Törley Mária szobrászművészt.

Az oszlopon álló, díszmagyarral hosszított kétszeres életnagyságú bronz büszt szobor elkészült. A felállítási helyszín előkészítése megtörtént, azonban az időben Sárvárra szállítást nehezítette a megelőző hétvégén érvényben lévő kamionstop. Ezért a műteremben nem maradt idő a szobor feliratának megvésésére.

Fotó: MTI/Varga György

A szoborfelirat szövegét, szokatlan körülmények között a kőfaragónak a felállításra került alkotáson kellett – éjszakai munkával is – megjelenítenie. A faragó hibát vétett, ami az átadás előtt derült ki. A szervezők úgy határoztak, hogy az ünnep teljes méltóságát megőrizve, egy nemzeti színű zászlót helyeznek a posztamensre.

Sok száz sárvári polgár részvételével megtörtént Batthyány szobrának a leleplezése és megkoszorúzása. Az eseményről több, alkalomhoz illő tudósítás jelent meg. A betűhiba kijavítására megtörténtek az előkészületek. Eközben láttak napvilágot olyan negatív, lejárató hangvételű beszámolók, amelyek Batthyány Lajos kapcsán egyetlen elvétett betűre összpontosítottak.

Ezek a szenzációhajhász, és nem mellesleg aljas, politikai kampány célú megnyilvánulások rombolják a vasi fürdőváros tekintélyét. Ami azonban végképp elkeserítő, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékének a lábbal tiprása. Ami nemzetünk számára az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra való emlékezés, az néhányaknak mindössze egy „Y”.

A felirat napokon belül javításra kerül. Ezzel az ügy az önkormányzat részéről lezárult. A város marad új szobrának szelleménél, amelynek jobb keze nem kardot fog, hanem ökölbe zárva egy pulpituson nyugszik. Batthyány karddal soha nem harcolt, hanem joggal, a törvénnyel és az erkölccsel.

Sárvár emlékezetében gróf Batthyány Lajos emléke továbbra is úgy él, hogy ő volt az első magyar államférfi, aki össze tudta fogni egyetlen politikai akaratba a reformkor irányzatait, tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.

Az e-mailünkben egyébként több másik dologra, többek közt arra is rákérdeztünk, hogy ki állja majd a javítás költségét, ám ez a városháza válaszából nem derül ki.

Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.