Sárvári önkormányzat: megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét

Fehér Buda 2022-03-18 17:30:00
Reagáltak arra a hiányzó ipszilonra.

Csütörtökön írtunk arról, hogy lemaradt egy betű Gróf Batthyány Lajos nemrég felavatott szobráról. Az emlékművet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át március 14-én, a városi megemlékezés keretében. A ponyvát végül Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel együtt rántották le a műről.

Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van.

Később viszont már az bökte a városlakók szemét, hogy a szobor talapzatán rajta maradt a nemzeti színű lobogó. A lobogó viszont elég áttetsző volt ahhoz, hogy kiderüljön, miért, hiszen Sárvár első országgyűlési képviselőjének a nevéből kimaradt egy y, így Batthányként szerepel a talapzaton.

Elírták Batthyány nevét a Kásler Miklós által átadott sárvári szobron

Március 14-én, a városi megemlékezés részeként adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új Batthyány-szobrot Sárváron. Nem volt véletlen a választás, hiszen Batthyány Lajos volt Sárvár első országgyűlési képviselője, ám a városban eddig nem emlékeztek meg róla ilyen formában. Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget.

A cikkünk megjelenése előtt még megkerestük a városházát, és rákérdeztünk, valóban emiatt nem leplezték-e le teljesen a szobrot. A Telex eközben megszólaltatta a szobrot alkotó R. Törley Máriát, aki elmondta, „minden összejött, eleve kevés idő állt rendelkezésre mind a szobor, mind a felirat elkészítésére, utóbbi ráadásul különösen nehezített volt, több okból is". A szobrászművész (aki egyébként Törley József, a budafoki pezsgőgyár alapítójának a dédunokája) szerint eleve csoda, hogy egyáltalán át tudták adni a szobrot március 14-én, ugyanis a megelőző hétvégén a kamionstop miatt alig ért oda a talapzat, amit ezután külön hosszú emelővel rendelkező daruval kellett beemeltetni a térre, ugyanis a díszkőre annak terhelhetőségi határai miatt nem hajthat fel akármilyen súlyt cipelő jármű, mert tönkretenné a burkolatot. 

A talapzatot pénteken késő délután tették be a térre, miután összeépítették a szoborral. „A kőfaragónak nem a műhelyében, hanem a helyszínen kellett felvésnie a feliratot, ami egyáltalán nem szokványos megoldás" - tette hozzá a szobrász.

Kiderült miért vésték fel rosszul Batthyány nevét a sárvári szoborra

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, hibás felirattal adta át Kásler Miklós a 16 millió forintból készült sárvári Batthyány Lajos-szobrot március 14-én, a városi megemlékezés részeként. Hogy kevésbé legyen észrevehető a hiba, a szobor talapzatát egy magyar zászlóval tekerték körbe az átadón, ami azóta sem került le onnan.

Végül pénteken délután megérkezett a sárvári önkormányzat válasza is, ebben azt írják, úgy érzik, megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét. De nem azzal, hogy elrontották a feliratot, hanem azzal, hogy a  "negatív, lejárató hangvételű beszámolók" jelentek meg a szoborról. Az önkormányzat közleményét a továbbiakban közöljük:

Új köztéri szobra kapcsán megalázták gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékét

Sárvár önkormányzatának képviselő-testülete 2021. novemberi ülésén hozott döntést arról, hogy méltó köztéri, művészeti alkotással, a város főterén egy szobor állításával tiszteleg gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének, Sárvár és kerülete országgyűlési képviselőjének emléke előtt.

A város egykori gimnazista diákja, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere régóta szívügyének tekintette hazánk első felelős miniszterelnökének sárvári szoborállítását. Ezért miniszter úr felajánlotta, meg is finanszírozza az emlékszobrot, és felkérte az alkotás elkészítésére R. Törley Mária szobrászművészt.

Az oszlopon álló, díszmagyarral hosszított kétszeres életnagyságú bronz büszt szobor elkészült. A felállítási helyszín előkészítése megtörtént, azonban az időben Sárvárra szállítást nehezítette a megelőző hétvégén érvényben lévő kamionstop. Ezért a műteremben nem maradt idő a szobor feliratának megvésésére.

Fotó: MTI/Varga György

A szoborfelirat szövegét, szokatlan körülmények között a kőfaragónak a felállításra került alkotáson kellett – éjszakai munkával is – megjelenítenie. A faragó hibát vétett, ami az átadás előtt derült ki. A szervezők úgy határoztak, hogy az ünnep teljes méltóságát megőrizve, egy nemzeti színű zászlót helyeznek a posztamensre.

Sok száz sárvári polgár részvételével megtörtént Batthyány szobrának a leleplezése és megkoszorúzása. Az eseményről több, alkalomhoz illő tudósítás jelent meg. A betűhiba kijavítására megtörténtek az előkészületek. Eközben láttak napvilágot olyan negatív, lejárató hangvételű beszámolók, amelyek Batthyány Lajos kapcsán egyetlen elvétett betűre összpontosítottak.

Ezek a szenzációhajhász, és nem mellesleg aljas, politikai kampány célú megnyilvánulások rombolják a vasi fürdőváros tekintélyét. Ami azonban végképp elkeserítő, Batthyány Lajos mártír miniszterelnök emlékének a lábbal tiprása. Ami nemzetünk számára az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra való emlékezés, az néhányaknak mindössze egy „Y”.

A felirat napokon belül javításra kerül. Ezzel az ügy az önkormányzat részéről lezárult. A város marad új szobrának szelleménél, amelynek jobb keze nem kardot fog, hanem ökölbe zárva egy pulpituson nyugszik. Batthyány karddal soha nem harcolt, hanem joggal, a törvénnyel és az erkölccsel.

Sárvár emlékezetében gróf Batthyány Lajos emléke továbbra is úgy él, hogy ő volt az első magyar államférfi, aki össze tudta fogni egyetlen politikai akaratba a reformkor irányzatait, tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.

Az e-mailünkben egyébként több másik dologra, többek közt arra is rákérdeztünk, hogy ki állja majd a javítás költségét, ám ez a városháza válaszából nem derül ki.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.