Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Fehér Buda 2022-03-14 13:19:00
A városban új szobrot is avattak, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át.

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van. A képviselő elmondta, hogy a város első országgyűlési képviselője gróf Batthyány Lajos volt, akinek hétfőn egy új szobrot is állítottak a városban. 

 

Ágh aztán a beszédjének későbbi részeiben áttért arra, hogy a forradalmárok azért küzdöttek, hogy Magyarország előbbre jusson. Így volt ez a magyar városokkal is, Ágh szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sárvár az elmúlt négy évben hatalmasat fejlődött. A képviselő felelevenítette, hogy nemrég adták át a Sárvár Arénát, a Zene Házát, de megújult a Rákóczi utca, és a vasútállomás is, és még a fürdő adósságait is kiváltotta az állam.

Ágh végül megragadta a pillanatot, hogy egy újabb fejlesztést is bejelentsen. Az országgyűlési képviselő ugyanis elmondta, hogy 

705 millió forintos támogatást nyert el Sárvár.

Ebből a pénzből a sárvári Tesconál található körforgalomtól a Sótonyi útig felújítják az utat, a kereszteződésénél pedig egy újabb körforgalmat is kiépítenek majd.

Ágh aztán azzal zárt, hogy a háború jelenleg is velünk van, Ukrajnában borzasztó pusztítások mennek végbe. Ágh szerint azonban egyesek felelőtlen kijelentéseket tesznek, ami az egész országra nézve veszélyforrás lehet. A képviselő szerint ezért egy olyan vezetésre van szükség, amely higgadtan kezeli a jelenlegi helyzetet, nem a háború felé sodorja az országot. Hiába, na, az országgyűlési választások kampányában vagyunk, furcsa is lett volna, ha ez nem gyűrűzik be a március 15-i ünnepségre is.

 

Ágh beszéde után aztán a sárvári Ma'mint 'Ti Színjátszó Csoport mutatta be az ünnepi műsorát, miután a közönség az új Batthyány Lajos szoborhoz vonult át. A szobornál becsatlakozott az ünnepségbe Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Kásler saját maga járt el azért, hogy Sárvár első országgyűlési képviselője szobrot kaphasson a városban, amelyet végül a Petőfi szobor közelében helyeztek el. Az ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy Batthyány az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarja volt. Ő volt az, aki megalapította az ellenzéki pártot 1847-ben, és ő ölelte össze a reformkor minden törekvését. 

 

A szobrot aztán Kásler Kondora István (Fidesz-KNDP), a sárvári polgármesterrel leplezte le. A műalkotásnál végül R. Törley Máriával, a szobor alkotójával együtt helyeztek el egy koszorút. 

Az újonnan bemutatott Batthyány Lajos szobor 16 millió forintból készült el. Gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, egyben Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője volt. A szobor maga 5/4-es, büszt, amelyet díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el. A szobrot a Budapesten élő, Hermann Lipót díjjal, a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal, a Molnár C. Pál díjjal, a Budapest XVI. Kerületi Millecentenáriumi díjjal szobrászművész, R. Törley Mária készítette el.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.