Csak becsúszott egy kis kampány a sárvári március 15-i ünnepségbe

Fehér Buda 2022-03-14 13:19:00
A városban új szobrot is avattak, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott át.

Hétfőn délelőtt tartották Sárváron a városi március 15-i ünnepséget. A hagyományokhoz híven az ünnepség a Nádasdy-várban kezdődött, ahol Ágh Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő beszédet is tartott. A beszéd az ünnepnek megfelelően kezdődött, Ágh ismertette a közönséggel, hogy a forradalomnak mennyi sárvári, és vasi kötődése van. A képviselő elmondta, hogy a város első országgyűlési képviselője gróf Batthyány Lajos volt, akinek hétfőn egy új szobrot is állítottak a városban. 

 

Ágh aztán a beszédjének későbbi részeiben áttért arra, hogy a forradalmárok azért küzdöttek, hogy Magyarország előbbre jusson. Így volt ez a magyar városokkal is, Ágh szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Sárvár az elmúlt négy évben hatalmasat fejlődött. A képviselő felelevenítette, hogy nemrég adták át a Sárvár Arénát, a Zene Házát, de megújult a Rákóczi utca, és a vasútállomás is, és még a fürdő adósságait is kiváltotta az állam.

Ágh végül megragadta a pillanatot, hogy egy újabb fejlesztést is bejelentsen. Az országgyűlési képviselő ugyanis elmondta, hogy 

705 millió forintos támogatást nyert el Sárvár.

Ebből a pénzből a sárvári Tesconál található körforgalomtól a Sótonyi útig felújítják az utat, a kereszteződésénél pedig egy újabb körforgalmat is kiépítenek majd.

Ágh aztán azzal zárt, hogy a háború jelenleg is velünk van, Ukrajnában borzasztó pusztítások mennek végbe. Ágh szerint azonban egyesek felelőtlen kijelentéseket tesznek, ami az egész országra nézve veszélyforrás lehet. A képviselő szerint ezért egy olyan vezetésre van szükség, amely higgadtan kezeli a jelenlegi helyzetet, nem a háború felé sodorja az országot. Hiába, na, az országgyűlési választások kampányában vagyunk, furcsa is lett volna, ha ez nem gyűrűzik be a március 15-i ünnepségre is.

 

Ágh beszéde után aztán a sárvári Ma'mint 'Ti Színjátszó Csoport mutatta be az ünnepi műsorát, miután a közönség az új Batthyány Lajos szoborhoz vonult át. A szobornál becsatlakozott az ünnepségbe Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Kásler saját maga járt el azért, hogy Sárvár első országgyűlési képviselője szobrot kaphasson a városban, amelyet végül a Petőfi szobor közelében helyeztek el. Az ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy Batthyány az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarja volt. Ő volt az, aki megalapította az ellenzéki pártot 1847-ben, és ő ölelte össze a reformkor minden törekvését. 

 

A szobrot aztán Kásler Kondora István (Fidesz-KNDP), a sárvári polgármesterrel leplezte le. A műalkotásnál végül R. Törley Máriával, a szobor alkotójával együtt helyeztek el egy koszorút. 

Az újonnan bemutatott Batthyány Lajos szobor 16 millió forintból készült el. Gróf Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, egyben Sárvár és kerülete országgyűlési képviselője volt. A szobor maga 5/4-es, büszt, amelyet díszmagyarral hosszított, kő-posztamentumra helyeztek el. A szobrot a Budapesten élő, Hermann Lipót díjjal, a ravennai Nemzetközi Dante Biennale díjjal, a Molnár C. Pál díjjal, a Budapest XVI. Kerületi Millecentenáriumi díjjal szobrászművész, R. Törley Mária készítette el.

Szólj hozzá!

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.

20 és fél millió forintot és ezer eurót lopott el egy győri panzióból egy fiatal pár

Egy saját maguk által írt névtelen levél azonosította ez elkövetőket.

Váradi és Ferencz kimaradt a kosár-válogatott keretéből

A magyarok ma este meccselnek a franciákkal.