Hencz Kornél: a hagyományosan a Fidesznek elkönyvelt Vas02-es körzetben is érezzük a kormányváltó hangulatot

Fehér Buda 2022-02-17 07:32:28
A hétvégén elkezdődött a kampányidőszak, az eseménnyel kapcsolatos tapasztalatairól Sárváron beszélgettünk az Egységben Magyarországért közös jelöltjével.

Kedden délelőtt Hencz Kornél, aki Egységben Magyarországért közös jelöltje a Vas02-es körzetben, Sárváron járt, hogy átvegye a választási iroda határozatát képviselőjelölti nyilvántartásba vételéről. A celldömölki alpolgármester úgy látja, hogy egy olyan erősen Fideszes körzetben is, mint a Vas02, érezhetően szeretnék a változást az emberek.

Hencz Kornéllal a kampányidőszak első hétvégéjéről Sárváron beszélgettünk.

A hétvégén elkezdődött az aláírásgyűjtés, milyenek voltak a tapasztalatok a körzetében?

Szeretném megköszönni a kemény munkájukat mindazoknak, akik gyűjtötték az aláírásokat és azoknak is, akik éltek a támogatás kifejezésének lehetőségével.  Úgy érzem, hogy pozitív és bizakodó volt a hangulat, bármerre jártam. Akikkel találkoztam, mindenki nagyon nyitott volt. Várják már, hogy változás legyen, ezért jöttek is szép számmal. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A körzetben mindenfelé nagyon erősen érezni lehetett a kormányváltó hangulatot. Sárváron például órák alatt összejött a szükséges mennyiség, mert olyan lelkesen jöttek az emberek.

Ami nagy változás a 2018-as választáshoz képest, az az, hogy az emberek már fel merték vállalni az ívek aláírását.

Korábbi kampányoknál  megtörtént az, hogy az emberek oda sem mertek menni a pultokhoz. Akkor házról házra, szinte surranó módszerrel tudták csak összegyűjteni az aláírásokat.

Az elmúlt hétvégén Celldömölkön is azt láttuk, hogy jöttek az emberek, sokszor még a sort is ki kellett várniuk. Több olyan aláíróval is találkoztam, akik korábban a Fideszt támogatták. Tehát még a Vas02-es körzetben, amit hagyományosan Fideszes körzetnek könyvelnek el, eljöttek az emberek, örömmel beszélgettek velünk, a támogatásukról biztosítottak. Érezhető a változtatni akarás.

Több városban, köztük Szombathelyen is azt tapasztaltuk, hogy az aláírásgyűjtési pontokon érzékelhetően többen mentek oda az ellenzéki aktivistákhoz, mint a kormánypárt pultjaihoz.

Már az is  jelent valamit, hogy Celldömölkön a járási kormányhivatal vezetője is odaállt a pulthoz. Azt hallottam, ki van adva, hogy hol és mennyi az elvárt mennyiség.

Még most is járják azokat a házakat, ahonnan aláírásokat remélnek. Ha azt vesszük alapul, hogy egy ilyen támogatói és anyagi háttérrel 1500 aláírást jelentettek be szombaton, mi pedig önszorgalomból 850 ajánlást kaptunk, teljesen elégedettek lehetünk. Nem állunk rosszul!

Voltak eltérések a körzet városai között?

Lakosságarányosan körülbelül minden település hozta azt, amire számítottunk, az arányok nem voltak jelentősen eltérőek.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ma jártak a sárvári választási irodán leadni még íveket, mennyi aláírásnál tartanak jelenleg?

Több mint 900 aláírás jött össze, lassan már az ezernél járunk. Már szombaton tudtuk, hogy megvannak a szükséges aláírások, akkor 850 szignót adtunk le. 

Nemrég felröppent, hogy Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP), sárvári alpolgármester lemondott a Vasivíz igazgatósági tagságáról. Később kiderült, hogy összeférhetetlenség miatt történhetett mindez, azóta több kormánypárti és ellenzéki városvezető is lemondott hasonló pozíciókról. Mit gondol erről?

Az ilyen törvényeket folyamatosan változtatják. A múltban már láthattuk, hogy voltak olyan időszakok, amikor képviselőként is lehetett valaki polgármester, majd később ez már nem volt lehetséges. Meglátásom szerint ez a bizottsági tagság is ugyanígy alakult.

Ismerve a Fidesz törvényhozási módszereit, szerintem ezt a törvényt is valaki miatt hozták,

bár nem ismerem ennek a konkrét hátterét. Ebből is lex-akármi lesz, de gondolom nem lex-Máhr Tivadar. A salátatörvények már csak ilyenek, hiszen ezekben többnyire olyan dolgokat rejtenek el, amelyekről nem akarják, hogy felfigyeljen rá a közbeszéd. 

A közös programjukban kiemelt szerepet tölt be az oktatás kérdése. Mit gondol, egy esetleges kormányváltás után sikerülhet visszavenni az iskolákat az önkormányzatoknak?

Egy háttérmegbeszélésen arról volt szó, hogy azok az önkormányzatok vehetnék majd vissza az iskolákat, amelyek akarják. Tehát nem lenne kötelező parancs. Ha egy önkormányzat úgy gondolja, hogy ő sokkal jobban tudja igazgatni az intézményeit, akkor neki lesz rá módja és lehetősége, hogy ezt megtegye.

Amelyik viszont úgy gondolja, hogy az erejét ez a feladat meghaladja, akkor azok a települések intézményei maradnának állami kezelésben. Fontos kihangsúlyoznom, hogy egy sokkal jobban átgondolt és kiépített  rendszer működtetésében gondolkodunk.

Mit gondol, a Vas02-es körzetben melyik települések vennék vissza az iskolákat?

Személyes tapasztalatom szerint Celldömölk biztosan visszavenné. Úgy gondolom, Sárvár is hasonlóan járna el, bár a városvezetéssel erről még nem beszéltem. Az intézmények tulajdonlásánál azonban sokkal fontosabbnak tartom a szabad tankönyvválasztást.

Ezt többek között az én javasoltam is volt, és sikeresen keresztül ment ez az elképzelés a programunk kidolgozásának megbeszélésein.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Látom, a szülőktől hallom, hogy többen azért is íratják a gyermekeiket egyházi vagy más fenntartású iskolákba, mert ott megmaradt a szabad tankönyvválasztás. Legyünk őszinték, azért hagy kivetni valót az állami iskolák tankönyveinek a színvonala.

Amennyiben sikerül bejutnia az országgyűlésbe, akkor milyen beruházásokért lobbizna a továbbiakban?

Mindenképpen a szociális szféra fejlesztéséért és a bérlakások építéséért fogok dolgozni. Úgy gondolom, hogy ez a két kérdés nagyon sarkalatos, de nem csak a térségünkben, hanem országos szinten is. 

A kormány szociális intézkedései - például a lakásépítési támogatás, a CSOK, és még sorolhatnánk-, annyira felvitték a lakásárakat, hogy egy átlagos fiatal számára most már megfizethetetlenek. Ma már közel egymillió forintos négyzetméterárakról beszélhetünk. Ugyan még van hova emelkedni, de annyira sok már nincs, hiszen Bécsben is 1 millió 200 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy négyzetméter.

Reményeim szerint azt már nem fogjuk megérni, hogy Szombathelyen magasabb lesz egy ingatlan négyzetméter ára, mint Bécsben.

Egy modern, korszerű, szociális bérlakásépítési programra van szükség.

Emellett ott van az idősellátás is. Nem csak a Vas01-es, vagy a Vas02-es körzetekben, országosan is gondot okoz a megoldás. Celldömölkön is tapasztalom, hogy a várólista már sokkal hosszabb, mint a férőhelyek száma. Nem múlik el úgy hét, hogy ne kapnék szabad férőhely után érdeklődő telefonhívást. Tudom, hogy Sárváron is probléma ez. Itt nincs is bentlakásos ellátás. Tenni fogok azért, hogy legyen egy ilyen intézménye a városnak. 

A programjukban említik a szabad, autonóm önkormányzatok visszaállítását is. Mit gondol, egy Fideszes városvezetés mennyire lesz vevő egy ilyen kezdeményezésre?

Úgy gondolom, hogy az önkormányzati rendszereken belül is érzik, hogy a kormány a kivéreztetésükre játszik.

Emlékezzünk csak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterének a nyilatkozatára, amit az iparűzési-, és a gépjárműadók elvonása után tett. Akkor már ő is hangot adott annak, nem biztos, hogy ez a jó út.

Az Orbán-kormány a központosítás híve. Megtapasztalom, hogy ki akarják véreztetni az önkormányzatokat. Kézből etetés van, ahol Fideszes a város, azoknak visszajuttatnak a 25 ezer fő feletti települések esetén.

Mit gondol, mennyire tudna majd együttműködni fideszes városvezetésekkel?

Sikerülni fog. Karácsony Gergely néhány hónapja járt Sárváron, már akkor is elhangzott, hogy nem célunk a bosszúállás. Hadd hozzak egy személyes példát erre.

Amikor versenyzem és beállok a lővonalba, csak a saját táblámat nézem, nem a szomszédét.

Politikusként is a fair play szellemében fogok dolgozni a térség lakóinak érdekeiért. 

Mi egy sokkal demokratikusabb országot szeretnénk, ezért  dolgozunk, ezért szeretnék  bejutni a parlamentbe. Hiszem, hogy ennél sokkal demokratikusabban és az anyagi forrásokat is jobban kihasználva lehet ezt csinálni.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.