Nem tudni, milyen alapon osztogatták el a vendéglátósoknak küldött EU-s pénzt

Nagy Donát 2022-02-07 11:15:00
Az Orbán Ráhel-közeli Magyar Turisztikai Ügynökség egy weboldal létrehozására is elvert mintegy 630 millió forintot.

A koronavírus-járvány okán kapott több mint 1 milliárd 700 millió forintos uniós támogatásból csak 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a Magyar Turisztikai Ügynökség – a pénzből az MTÜ gyakorlatilag csak a saját alapítványának osztott ki 630 millió forintot, írja a 24.hu. De a maradékot is állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa kapta. Az adatok alapján kapott az összegből az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is.

Pedig amíg a pénzeket lezsírozták és leosztották, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még brüsszelezett is egy jót, ugyanis még tavaly februárban azt mondta, hogy

Brüsszelben csak tanácskoznak, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná.

A cikk szerint Guller Zoltán kritikája azért volt érdekes, mert már néhány hónappal korábban komoly európai uniós források érkeztek Magyarországra a koronavírus okozta gazdaságvédelmi program keretében.

Ebből a pénzből kapott több száz millió forintot Mészáros Lőrinc milliárdos szállodalánca, a Hunguest Hotels is 2020 decemberében.

Később, 2021-ben Brüsszel szintén anyagi forrásokkal segítette a magyar vállalkozásokat. Az MTÜ a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban például 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét az eddig összesített adatok szerint.

Csakhogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra, amit végül egy weboldal létrehozására vertek el, papíron. A 2020 decemberében alapított társaság erre a célra csaknem 630 millió forintot kapott. A cég ügyvezetője Lénárd Gábor, akiről azt érdemes tudni, hogy az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

A második legnagyobb összeget – 154 millió forintot – a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást, az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

A maradék támogatásból a legnagyobb szelet balatoni borászoknak és budapesti luxuséttermeknek jutott. Ha az állami cégeket nem számítjuk, az látszik, hogy az összes támogatás Veszprém megyébe és Budapestre ment.

Azt írják, 40 millió forinthoz jutott Söptei Zsolt csopaki borász cége, a csopaki Jásdi Pince és a szintén csopaki Kincses Bolt Kft. A balatonfüredi Figula Pincészet és a balatonfüredi Gyukli Krisztián Gyula is 40 milliós állami támogatásban részesült. Budapesten öt luxusétteremnek jutott a támogatásból: a Michelin-csillagos Costesnek 70 millió forintot ítéltek meg, a Gerbeaud Kávéháznak 73 millió forintot, míg a Biarritz étteremnek 56 milliót.

80 milliós állami támogatásban részesült az ötödik kerületi Kiosk és a Michelin-csillagos Babel étterem is. Pedig a vendéglátóhelyek tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert tavaly keményen kritizálta a kormány válságkezelését. Áprilisban például egy interjúban arról beszélt, hogy

a teljes bérleti díjjal és a valós segítséget nyújtó állami támogatás nélkül jelenleg megfeszített munkával is veszteséget termelünk. (…) Gondot jelent, hogy ebben a soha nem látott helyzetben a vállalkozások nem részesülnek állami védelemben, legyen az egy türelmi időszak vagy bármilyen komoly állami segítségnyújtás.

Szavai a jelek szerint célt értek, mert azt követően, hogy két éttermének 80 milliós támogatást ítéltek meg júniusban, Hlatky-Schlichter az MTÜ videóiban szerepelt, és arról beszélt, hogy az egyedileg kiosztott Kisfaludy-támogatás sokat segített nekik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség érdemben nem válaszolt a lap kérdésére, miszerint milyen szempontok alapján ítélték oda a pénzeket.

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.