Nem tudni, milyen alapon osztogatták el a vendéglátósoknak küldött EU-s pénzt

Nagy Donát 2022-02-07 11:15:00
Az Orbán Ráhel-közeli Magyar Turisztikai Ügynökség egy weboldal létrehozására is elvert mintegy 630 millió forintot.

A koronavírus-járvány okán kapott több mint 1 milliárd 700 millió forintos uniós támogatásból csak 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a Magyar Turisztikai Ügynökség – a pénzből az MTÜ gyakorlatilag csak a saját alapítványának osztott ki 630 millió forintot, írja a 24.hu. De a maradékot is állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa kapta. Az adatok alapján kapott az összegből az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is.

Pedig amíg a pénzeket lezsírozták és leosztották, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még brüsszelezett is egy jót, ugyanis még tavaly februárban azt mondta, hogy

Brüsszelben csak tanácskoznak, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná.

A cikk szerint Guller Zoltán kritikája azért volt érdekes, mert már néhány hónappal korábban komoly európai uniós források érkeztek Magyarországra a koronavírus okozta gazdaságvédelmi program keretében.

Ebből a pénzből kapott több száz millió forintot Mészáros Lőrinc milliárdos szállodalánca, a Hunguest Hotels is 2020 decemberében.

Később, 2021-ben Brüsszel szintén anyagi forrásokkal segítette a magyar vállalkozásokat. Az MTÜ a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” elnevezésű programban például 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét az eddig összesített adatok szerint.

Csakhogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra, amit végül egy weboldal létrehozására vertek el, papíron. A 2020 decemberében alapított társaság erre a célra csaknem 630 millió forintot kapott. A cég ügyvezetője Lénárd Gábor, akiről azt érdemes tudni, hogy az általa alapított Primefund befektetésialap-kezelőt néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

A második legnagyobb összeget – 154 millió forintot – a nemrég állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, míg a harmadik legtöbbet a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg. Még egy cég kapott 100 millió forintnál több támogatást, az állami tulajdonban lévő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

A maradék támogatásból a legnagyobb szelet balatoni borászoknak és budapesti luxuséttermeknek jutott. Ha az állami cégeket nem számítjuk, az látszik, hogy az összes támogatás Veszprém megyébe és Budapestre ment.

Azt írják, 40 millió forinthoz jutott Söptei Zsolt csopaki borász cége, a csopaki Jásdi Pince és a szintén csopaki Kincses Bolt Kft. A balatonfüredi Figula Pincészet és a balatonfüredi Gyukli Krisztián Gyula is 40 milliós állami támogatásban részesült. Budapesten öt luxusétteremnek jutott a támogatásból: a Michelin-csillagos Costesnek 70 millió forintot ítéltek meg, a Gerbeaud Kávéháznak 73 millió forintot, míg a Biarritz étteremnek 56 milliót.

80 milliós állami támogatásban részesült az ötödik kerületi Kiosk és a Michelin-csillagos Babel étterem is. Pedig a vendéglátóhelyek tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert tavaly keményen kritizálta a kormány válságkezelését. Áprilisban például egy interjúban arról beszélt, hogy

a teljes bérleti díjjal és a valós segítséget nyújtó állami támogatás nélkül jelenleg megfeszített munkával is veszteséget termelünk. (…) Gondot jelent, hogy ebben a soha nem látott helyzetben a vállalkozások nem részesülnek állami védelemben, legyen az egy türelmi időszak vagy bármilyen komoly állami segítségnyújtás.

Szavai a jelek szerint célt értek, mert azt követően, hogy két éttermének 80 milliós támogatást ítéltek meg júniusban, Hlatky-Schlichter az MTÜ videóiban szerepelt, és arról beszélt, hogy az egyedileg kiosztott Kisfaludy-támogatás sokat segített nekik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség érdemben nem válaszolt a lap kérdésére, miszerint milyen szempontok alapján ítélték oda a pénzeket.

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.