Nemény: A tudatlanság és a valóság ismeretének hiánya vezeti Hende Csabát

Farkas Bazsi 2022-01-26 18:10:00
Hét szombathelyi óvodát érint a pedagógus sztrájk. Pénteken kezdik a kormányzati megszorítás elleni aláírásgyűjtést. Fogadóórát tartott a polgármester.

Online tartott sajtótájékoztatót és fogadóórát Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester.

Nemény azzal kezdte, hogy harcos év lesz az idei, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnék, akkor saját erőből meg tudják oldani a város működését. Ha megkapják azt a támogatást, amit más városok is megkapnak, akkor pedig egészen jó év lesz az idei. 

Elsőként az új buszközlekedésről esett szó. Nemény türelmet kért és azt mondta az első fél év tapasztalatai után újra fogják tárgyalni a felmerült problémákat.

A megyei napilap kérdésére a politikus azt közölte, hogy a Savaria Mozi büféjét üzemeltető cég maga kérte azt, hogy kapjon fizetési átütemezést. A mozi nézőszáma nagyon megcsappant, a cégnek jelenleg 2 és fél millió forintos tartozása van, ez is mutatja, hogy milyen nehéz helyzetben van a vállalkozó. Ha konszenzus lesz a kérdésben, akkor meg fogják szavazni a holnapi közgyűlésen – hangzott el.

Nemény egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kíván élni a fizetésemeléssel. Ha a Kormányhivatal nem kényszeríti ki, akkor ezt nem is veszi fel a pénzt, ha azonban kötelezni fogják rá, akkor jótékony célra ajánlja fel. 

Hozzátette, ismeretei szerint eddig a pécsi és az érdi városvezetésnél jártak el hasonló módon.

Három hónap után a szombathelyi polgármester végre megkapta a koronavírus-fertőzöttségi adatokat

Új videóval jelentkezett Nemény András (Éljen Szombathely) a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán. A polgármester tavaly októberben kérvényezte, hogy hozzák nyilvánosságra a városra vonatkozó aktuális járványügyi adatokat, vagy legalább annyit, hogy mekkora az átoltottság aránya Szombathelyen, de Harangozó Bertalan, a Vas megyei Kormányhivatal vezetője eddig minden választ megtagadott.

Az Ugytudjuk.hu is tett fel kérdéseket. Elsőként azt kérdeztük, hogy támogatja-e polgármester úr azt, hogy az önkormányzati képviselők önéletrajza, iskolai végzettsége, idegennyelv tudása és az azokat igazoló okiratok felkerüljenek a város weblapjára, valamint hogy a polgármester úr feltölti-e a sajátját ?

A polgármester szerint ez egy személyes dolog, mindenki megteheti, hogy közzéteszi a saját bizonyítványait. Kiemelte, hogy korábban bárki megnézhette az ő okiratait, hiszen parlamenti képviselőként ezt közzétette. Talán a mai napig ez elérhető – mondta Nemény.

A témához azt is hozzáfűzte, hogy szerinte nem az iskolai végzettség alapján lesz valaki jó vagy rossz ember, dolgos vagy lusta. 

Második kérdésünkben azt írtuk, hogy Szombathely fejlesztésre kapott 1 milliárd 200 millió forintnyi adófizetők által befizetett pénzt a központi költségvetésből. Hende Csaba lassan az összes fejlesztési helyszínen fotózkodott már, hogy elmondja: hiába van a város kasszájában a pénz, a munka nem kezdődött meg. Mi az általa sérelmezett késedelemek oka?

Nemény azt mondta, hogy a tudatlanság és a valóság ismeretének hiánya. A polgármester elmondta, hogy Hende Csaba azt kéri rajta számon, hogy egy november 8-án kelt támogatói okiratot követően alig két hónapra, télen, nem álltak neki a beruházásoknak.

Nemény rámutatott, hogy ebben az országban van versenyeztetés, van közbeszerzés, aminek az időtartama kötött, de így is volt, amit a lehető leggyorsabban hajtottak végre. A Szent István király utcai híd esetében július 16-án már ajánlatot kértek a tervezésre. 

Azt azonban elég furcsa számonkérni, hogy 3 hónap után miért nem kezdték meg az utak építését – mondta Nemény, majd kiemelte, hogy az előző ciklusban volt olyan beruházás, ahol 12 hónappal a támogatói okirat aláírása után még nem történt semmi. 

Elhangzott még, hogy

  • a Nagyszálló tulajdonosa továbbra sem kommunikál az önkormányzattal,
  • 7 szombathelyi óvodát érint a pedagógus sztrájk,
  • holnap online elindul az Szombathelyt érintő kormányzati megszorítás elleni online aláírásgyűjtés, péntektől pedig papíron folytatódik a gyűjtés,
  • a sport és a politika kapcsolata sajnos mára teljesen összefonódott. Szerinte szükségtelen volt Hende Csaba társadalmi elnöki szerepe a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiánál. Az edzőcsarnok megépítését támogatják, ha tudják telekkel segítik is, de annak fenntartásában nem fognak részt venni. 

Szólj hozzá!

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.

Péntek: napos idő lesz meg fátyolfelhők

A Kisalföldön azért zápor, zivatar is előfordulhat.

Az EP különleges nemzetközi törvényszéket hozna létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Eme bíróság elé állítanák Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajnában elkövetett bűntettek miatt.

Meghalt Vangelis

A Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása zeneszerzője egy franciaországi kórházban hunyt el.

Majdnem 44 kilométeren keresztül driftelt egy elektromos autó

Új Guinness-rekordot állított fel ezzel a sofőr.