Hiába van ellene védőoltás, mégis rengetegen halnak meg méhnyakrákban évente Magyarországon

Kovács Lilla 2022-01-19 06:39:00
Még tart az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét.

Az ma már sajnos nem újdonság, hogy hazánk élen jár Európában a rák okozta halálozásokban; az OECD 2019-es adatai szerint Magyarországon 100 000 lakosból 264 ember rákos megbetegedés következtében halt meg.  Ez pedig egy igencsak kiugró adat, a mögöttünk következő Litvánoknál ez a szám "csak" 236. Mindezt tovább árnyalják  a KSH 2020-as számai is, miszerint tavalyelőtt több, mint 68 ezer új daganatos megbetegedést regisztráltak a magyar egészségügyben. 

A vezető daganatos megbetegedések a hörgőket és a tüdőt érintik a nemzeti rákregiszter szerint. Szomorú azonban látni, hogy hány nőt érint az egyetlen olyan ráktípus is, ami ellen már van védőoltás: ugyanezen adatok közt találjuk meg, hogy 2018-ban több, mint ezer nőt regisztráltak méhnyakrákkal. 

 De mi is a méhnyakrák pontosan? A Mályvavirág Alapítvány így ír róla: 

"A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést okozhatnak, melyekből idővel rákos elváltozások alakulhatnak ki. Életünk során többször is megfertőződhetünk a humán papillomavírussal. A méhnyakrák a méhnyakon alakul ki, ott, ahol a méhnyak külső részét borító laphám és a beljebb található hengerhám találkozik. Ebben az átmeneti zónában telepszik meg leggyakrabban a HPV, és hosszú időn keresztül, amennyiben nem fedezik fel, kialakulhat belőle a rákos állapot. A méhnyakrák tehát: egy 99,7%-ban HPV-okozta betegség, mely védőoltással nagy eséllyel megelőzhető, rendszeres szűrővizsgálattal felfedezhető, és korai stádiumban jól gyógyítható daganatos betegség."

Magyarországon 2014. szeptembere óta oltják a hetedik osztályos lányokat és 2020. óta a fiúkat is - már ha kérik. Az index ugyanis 2018-ban arról írt, a 2017-2018-as tanévben 10 ezer érintett lány szülei nyilatkoztak úgy, hogy nem kérik gyermeküknek az oltást. Az oltás a HPV 9 legnagyobb kockázatú fajtája ellen nyújt védelmet, 9 éves kortól adható be. Bár a kialakult fertőzést nem gyógyítja, a továbbiakat megelőzi, ezért akár felnőtt korban is érdemes lehet beadatni - bár ilyenkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A 9 komponensű injekció (amit 6 hónap múlva ismételni kell) egy adagja jelenleg több, mint 55 ezer forint. Ez azonban még mindig olcsóbb, mint felépülni a kialakult betegségből. 

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.