Február 1-jén kezdődik a Budapest-Belgrád vasútvonal átépítése

Bazsó Bálint 2022-01-18 08:19:00
Kínai cégek építik, kínai hitelből, de legalább a magyar adófizetők fizetik vissza.

A Vasúti Pályakapacitás-elosztó adatai szerint február 1-jén teljes kizárás mellett ténylegesen is megkezdődik a vasútvonal átépítése.

A vágányzárt az idei menetrendben egyelőre április 30-ig hirdették meg (de lesz bőven még jövőre is), Délegyháza és Kiskunhalas között.

Ez természetesen még csak a kezdet, hiszen a teljes vasútvonal átépítése és kétvágányosítása - legalább - 2025-ig tart, vagyis a pálya többi részét is érinteni fogja a vágányzár: így a Soroksár és Délegyháza, vagy valamint az országhatárig tartó szakaszokat is lezárják hamarosan.

Az ígéretek szerint a korszerűsítés során a 150 kilométeres vasútvonalon végig 160 km/óra lesz a megengedett legnagyobb sebesség, 55 centiméteres peronok épülnek, vagyis a teljes vonalon akadálymentes lehet a közlekedés. Öt új állomásépület lesz: Délegyházán, Kiskunlacházán, Dömsödön, Fülöpszálláson, Kiskőrösön; továbbá a mostani, meglévő épületet felújítják Soroksár, Dunaharaszti, Taksony, Dunavarsány, Kunszentmiklós-Tass, Szabadszálás, Kiskunhalas és Kelebia vasútállomásain, ezen felül 410 új P+R, 440 új B+R parkoló áll majd az utazók rendelkezésére.

Fotó: MÁV

Mint ismert, a felújítás/átépítés/bővítés alapkövét október 15-én tették le. A teljes projekt körülbelül 750 milliárd forintot emészt fel. A beruházás 85 százalékát hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam. A hitel fix kamatozású, a kínai Eximbank biztosítja,

vagyis a kínai hitelből épülő vonalat kínai cégek építik fel, a hitelt pedig a magyar állam adófizetői fizetik vissza.

Fotó: MÁV

Az Investigate Europe újságírói által elvégzett oknyomozás szerint a vasútvonal potom 979 év alatt be is hozhatja az árát. Ez nagyjából a középértéke azoknak a számításoknak, amiket a beruházás megtérülési mutatói alapján számoltak ki (van olyan kalkuláció, amely 2400 évre tette a megtérülést, volt, amelyik "csak" 131 évre (a pontos számolást persze megkönnyítené, ha a magyar kormány nem titkolná el a saját állampolgárai elől a szerződést, így az oknyomozók a szerb adatokból tudtak pontosabb képest alkotni a beruházásról). Erről bővebben a Telexen olvashat. 

Múlt héten derült ki: a  Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd és China Railway Magyarország Kft. alkotta FeSo Konzorcium nyerte el a vonal legészakibb, Soroksár és Ferencváros közötti, körülbelül kilenc kilométeres szakaszának felújítását, mai árfolyamon mintegy 54 milliárd forintért.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.