Hét könyv, amibe érdemes lesz belelapozni januárban

Pintér Bence 2022-01-09 12:19:00
Meddig lojális egy polgárőr? Mi a kapcsolat a költészet és a biciklis futárkodás között? Mire jut a világ irányításával egy szuperszámítógép? A januári megjelenésekből többek között ezek is kiderülnek!

Mit olvassunk januárban? Itt van pár tipp!

Bognár Péter: Hajózni ​kell, élni nem kell (Magvető)

Egy polgárőr életében adódnak nehéz helyzetek. De vannak olyanok, amelyek kilátástalannak tűnnek. Előbb a polgármester talál holttestet autója csomagtartójában, majd az önkormányzatnál dolgozó Tomanek hullája kerül elő. Mi áll a rejtélyes esetek hátterében? Lehet-e fogást találni Galba fején?

Meddig lojális egy polgárőr, és milyen lépésre szánja el magát, ha ideiglenesen ki kell vonni valakit a forgalomból?

A regényből megtudjuk azt is, hogyan bolygatja fel egy falu életét egy névtelen szatirikus színdarab, hogy miként lett a falu gazdaságának fellendítője előbb a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása, és hogy mit tervez a plébános arra az esetre, ha a gyűjtőládával nem érné el a célját. A költőként elismert Bognár Péter első regénye bravúros nyelven megírt történet, amelynek elementáris humorában mesteri módon keveredik életöröm és melankólia.

Joe Hill: Fekete ​telefon (Gabo SFF)

A tizenhárom éves John Finney életveszélybe került. Valaki már két éve vadászik a Galesburgben lakó fiúkra, elrabolja őket, és soha többé nem kerülnek elő. Most pedig a jelek szerint Finney csatlakozik hozzájuk: pszichopata elrablója bezárta egy alagsorba, amelyet féltucat meggyilkolt gyerek vére szennyez be. A helyiségben rajta kívül van még egy ősrégi telefon, amely már jó ideje nincs csatlakoztatva a hálózathoz, éjszakánként mégis cseng, és a gyilkos előző áldozatai szólnak bele a kagylóba. Ők pedig mindent megtesznek azért, hogy Finney ne jusson az ő sorsukra.

A Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához.

Az évek során számos művéből készült mozifilm vagy sorozat (Szarvak, NOS4A2), a Fekete telefonból Scott Derrickson (Sinister, Doctor Strange) forgatott mozifilmet Ethan Hawke főszereplésével.

Harminc év – A Cherubion Kiadó jubileumi antológiája (Delta Vision)

A Cherubion Könyvkiadó 1991-ben alakult; ez a kötet e harmincéves jubileum alkalmából készült.

Mindegyik írás vadonatúj, amelyeket itt és most olvashatunk először – olyan szerzőktől, akiknek az írói pályáját a Cherubion indította el, avagy az ő írásaikból épült és növekedett a kiadó.

John Caldwell kisregényében együtt szerepel Skandar Graun és Leon Silver – noha nem túl szokványos módon. Sok év után visszatér Robert Knight és illusztris hőse, Kucsum, a mocsok… Susan Salina újra Drakónia sárkányait varázsolja elő, Eric Muldoom Codricról szőtt új sztorit, Allen Newman a „Légy” nevű kalandoráról. Benjamin Rascal Drénia jövőjét villantja fel Alek Gavaj királykodása alatt. Douglas Rowland és Colin J. Fayard több évvel ezelőtti hőseik sorsáról mesélnek. Mint ahogy sok más ismert írónk mellett egy novella erejéig Szélesi Sándor is visszatér Monas apó egy friss kalandjával, mint ahogy Bán Mór és Raoul Renier is újra velünk vannak. És még sokan mások, akik mindvégig a kiadó részei voltak.

Eduardo Sacheri: Így ​szerettelek (Agave Könyvek)

Ofelia Fernández Mollé boldog lány, aki házasodni készül, ám élete váratlanul egymással ellentétes érzelmek pókhálójává válik: az élvezet, a nyugtalanság, a boldogság, a bizonytalanság, a félelem és rengeteg bűntudat lesz a sajátja. Nagy lelki vívódások és nehéz döntések árán válik felnőtt nővé, aki sajátos módon néz szembe a körülményekkel. Ofelia az 1950-es és 1960-as években sok nőtársához hasonlóan, látványos botránysorozat nélkül szakít a családi és a társadalmi elvárásokkal.

Nem akar kizárólag háziasszony lenni, nem dolgozik az apja mellett és nem menekül el a szerelmi bonyodalmak elől sem.

Eduardo Sacheri új regényében a nemi szerepek, a szerelembe esés, a szerelem kizárólagossága, a házasság, a fájdalom, a titok, a sors és a belső szabadság kérdéseit feszegeti. Hősnője pedig méltó minden olyan korszakhoz, amikor az erkölcsi rend alapjai meglazulnak és egy újfajta nőtípus van születőben.

Erdős Virág: Erdős ​Virág könnyei (Magvető)

Mi a kapcsolat a költészet és a biciklis futárkodás között? Hogyan változtatta meg a mindennapjainkat és a városhoz fűződő viszonyunkat a vírustól való félelem?

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, verseskötete ennek a tapasztalatnak a megdöbbentően eleven, művészileg érvényes lenyomata.

Erdős Virág kiapadhatatlan könnyein keresztül mindennél élesebben mutatkozik meg az egymásra utalt társadalmi rétegek elzárkózása, miközben a versek kísérletet tesznek arra, hogy olyan nyelvet alkossanak meg, amely bár kisajátítja a hatalom, a hivatalosság szavait és kliséit, mégis szuverén marad.

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa (Agave Könyvek)

Hamarosan végére ér a negyven éve elhunyt Philip K. Dick sci-fi író majdnem teljes életműkiadása az Agave Könyveknél. Ebben az 1960-as könyvben a huszadik század pusztító háborúi után a világ kormányai egyetlen szervezetbe tömörülnek, hogy mindenáron megőrizzék a békét a bolygón. A béke biztosítása érdekében az összes fontos döntést a Vulcanus 3 nevű szuperszámítógépre bízzák.

Vannak azonban olyanok, akik nem örülnek annak, hogy kihagyják őket a döntéshozásból, másoknak pedig az nem tetszik, hogy a Vulcanus 3 istent játszik. Mindeközben a szuperszámítógépnek megvannak a maga tervei is, amelyekben egyáltalán nem szerepelnek az emberek.

Nem csoda tehát, hogy amikor a Vulcanus 3 kezdi elveszíteni az irányítást egy gyorsan erősödő vallásos mozgalom miatt, az egész világon kitör a pokol. Philip K. Dick korai regénye egyrészt a totalitárius rendszert, másrészt ember és gép kapcsolatát vizsgálja oly módon, amely ma is érvényes.

Rob Hart: A ​vállalat (Maxim)

A Cloud nemcsak egy munkahely, hanem lakóhely is. A Cloud egy hatalmas cégóriás, ami már bekebelezte Amerika gazdaságának nagy részét, Paxton pedig sosem gondolta volna, hogy valaha itt fog dolgozni. Azt pedig még kevésbé, hogy be is fog költözni a Cloud egyik bentlakásos dolgozói létesítményébe. Azonban azzal összehasonlítva, ami a világból a Cloud-on kívül maradt, annyira nem tűnik rossznak ez a lehetőség.

Zinnia pedig azt nem gondolta volna soha, hogy egyszer a Cloud-nál kell majd beépülnie. Most mégis itt van, a falakon belül, hogy felderítse a vállalat legsötétebb titkait. Paxton pedig valószínűleg a legjobb ember lehet, akit erre a célra fel tud használni – már ha végül képes lesz őt feláldozni. A történet során együtt rájönnek rá arra, milyen messzire képes menni egy vállalat azért, hogy egy jobb jövőt teremtsen.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.