A lengyelek is Budapesten vásárolták a Pegasus kémszoftvert

Nagy Donát 2022-01-05 07:49:00
Frissítés: az izraeli védelmi tárca leszűkítette azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni.

A Gazeta Wyborcza szerint a lengyel beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten, amikor forrásként átszámítva 6 millió svájci frankot mozgósítottak. Ziobro most azt állítja, nem tudott a törvénytelenségről, de az állam tudja, mit kell tennie a bűnözőkkel szemben, írja a Népszava.

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. De a nyomás egyre nagyobb lesz Varsón. Merthogy valakik a három érintett telefonjára telepítették a szoftvert, ezt igazolta az a kanadai laboratórium, amely a többi hasonló ügyben is kimutatta a kémprogram használatát.

Beismerték, hogy a Belügyminisztérium vett az izraeli Pegasus kémszoftverből, amivel kormánykritikus újságírókat és aktivistákat hallgattak le

Ma ült össze a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán, ahol meghallgatták Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, írja az ATV. A bizottság mai üléséről készült jegyzőkönyvet ugyanakkor 2050-ig titkosították. Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de - mint mondta - ő nem lát ebben kivetnivalót.

A Népszava megjegyzi, hogy az érvelés nagyon hasonlít arra, amit a magyar kormány felhozott, miután úgy tudni, hogy hazánkban is százak ellen vetették be a Pegasust. A kormány először Budapesten sem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádakat, de végül novemberben beismerték a történteket; persze hozzátéve, hogy minden törvényesen zajlott, csak éppen a hivatkozásul felhozott terrorellenes jogszabályt az igazságügyi miniszter nagyon szabadon értelmezheti. 

Frissítés

A Népszava eredeti cikkében – amit mi is másodközöltünk – a svájci lapra hivatkozva azt írták, hogy az Pegazus kémszoftvert forgalmazó NSO szerződést bontott Magyarországgal és Lengyelországgal. A német nyelvű cikk ugyanis szó szerint arról írt, hogy "az izraeli NSO Group, amely az izraeli védelmi minisztériummal együttműködésben baráti államoknak értékesítette a Pegazus szoftverét, médiaértesülések szerint visszavonta a licenszet. Így jelenleg 102 állam helyett csak 37 államnak értékesíti azt. Az Európai Unióból ez kizárólag Magyarországra és Lengyelországra vonatkozik.”

A Népszava szerint azonban svájci lap cikkének a bekezdése pontatlan volt. A valóságban az izraeli védelmi tárca volt az, amelyik nemrégiben leszűkítette azoknak az országoknak a körét, ahová kiberfegyvert lehet exportálni. Így az addigi 102 ország helyett 37 országba lehet kiberfegyvereket értékesíteni. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a döntés visszamenőlegesen is érvényes, azaz az NSO ténylegesen szerződést bontott-e Magyarországgal és Lengyelországgal.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.