Bana a szentgotthárdi sztrájkról: Meg kell erősítenünk a munkavállalók jogait

Pintér Bence 2021-12-27 19:04:24
A képviselőjelölt szerint útjára kell indítani a kormányváltás után a kutatás-fejlesztésre épülő termelést, amely motorja lehet hazánknak.

Bana Tibor, aki az egyesült ellenzék jelöltje a vasi 3-as körzetben közleményt küldött a szentgotthárdi Opel-gyárban készülú sztrájk kapcsán, ezt teljes terjedelmében közöljük:

A Stellantis-csoporthoz tartozó szentgotthárdi Opel-gyár történetében ilyenre még nem volt példa: sztrájkra készülnek a dolgozók. A gyárban működő két szakszervezet, a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete sztrájkbizottságot alapítottak, mivel a bértárgyalások eredménytelenül végződtek.

A szentgotthárdi Opel-dolgozókat és a szakszervezeteket ezúton szeretném támogatásomról biztosítani. Álljon előttük példaként az Audi-dolgozók 2019-es munkabeszüntetése, amely sikerre vitte az ügyüket.

Mit is üzen nekünk a szentgotthárdi dolgozók lehetséges munkabeszüntetése?

1. A magyar gyári munkások megbecsülése máig nem olyan idehaza, mint az szükséges lenne. A multinacionális vállalatoknál dolgozók bére rendkívüli módon eltér a nyugati, hasonló gyáregységekben dolgozók bérétől, akkor is, ha a termelési mutatók semmivel sem rosszabbak.

2. Ennél is szomorúbb, hogy a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók bére nemhogy a nyugati kollégáikétól marad el, de a többi hazai autógyárban dolgozókétól is. Ennek következtében azok a szentgotthárdi és környékbeli fiatalok, akik például mérnöki tanulmányokat folytattak, inkább választják az ország vagy Európa más részén működő cégeket, mint a szülőföldjükön lévőt.

3. A kormány három éve a rabszolgatörvény megalkotásával és elfogadásával a magyar dolgozók helyett a multinacionális vállalatok oldalára állt, és a munkavállalói oldal jogait, lehetőségeit csökkentette, amit a vállalatok előszeretettel használnak ki.

4. Európában és világszerte is zsugorodik a benzinmotoros autók piaca. Azok az autógyártók, amelyek erre nem tudnak gyorsan reagálni, hatalmas lépéshátrányba kerülnek vetélytársaikkal szemben. Ezért szükséges akár kormányzati segítséggel is ösztönözni az autógyárakat, hogy a benzin- és hibridmotorokról, amilyeneket Szentgotthárdon is gyártanak és gyártani fognak, minél gyorsabban térjenek át az elektromos meghajtású motorokra, hiszen várhatóan ezeknek lesz a jövőben a legnagyobb piacuk.
 
5. Az alacsony fizetések következtében munkaerőhiány alakul ki a szentgotthárdi ipari vállalatoknál. Már több olyan jelzés is érkezett hozzám, hogy egyes helyi vállalatoknál munkaerő-kölcsönző cégektől felvett keleti vendégmunkások magasabb bérrel kezdhetik meg munkájukat, mint egy több éve ott dolgozó magyar munkás.

A 2022-es kormányváltást követően meg kell erősítenünk a munkavállalók jogait és a multinacionális vállalatokkal együttműködve útjára kell indítanunk a kutatás-fejlesztésre épülő termelést, amely motorja lehet hazánknak. Előnyben kell részesítenünk a modernizációt, hogy ne a stagnáló vagy csökkenő piacokat kiszolgáló és a kevésbé fejlett technológiára épülő termelés, hanem a piaci folyamatokra gyorsan reagáló gyártástechnológia kerüljön előtérbe.

Szólj hozzá!

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.

20 és fél millió forintot és ezer eurót lopott el egy győri panzióból egy fiatal pár

Egy saját maguk által írt névtelen levél azonosította ez elkövetőket.

Váradi és Ferencz kimaradt a kosár-válogatott keretéből

A magyarok ma este meccselnek a franciákkal.

Már délutánra megérkezhet a hidegfront a nyugati határszélhez

Nem árt szélre és jégre is felkészülni.

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát a háború miatt

15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre az oroszok.

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.