Az erdészet le akarta zárni az egész Kőszegi-hegységet, az önkormányzat lépett közbe

Nagy Donát 2021-11-27 13:39:00
Nem világos, miért akarták kitiltani az autós forgalmat az egész hegyről, ami miatt például a népszerű Szent Vid kápolnához sem hajthatott volna fel akárki.

Idén ősz derekán több különböző helyről is olyan információhoz jutottunk, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a teljes Kőszegi-hegységet le akarja zárni a látogatók elől.

Sőt, a levélírók szerint a "behajtani tilos" KRESZ-táblák akkor ki is kerültek a népszerű kirándulóhely lábához.

Úgy tudjuk, hogy mindez csak a kezdet lett volna, ugyanis már a kulccsal nyitható sorompók felszerelésére is döntés születhetett.

 

Talán mindannyian emlékszünk, hogy az Erdészet tavaly nyáron egy új fakitermelő utat szeretett volna építeni a hegységhez tartozó Meszes-völgyben. A tervezett projekt célja az volt, hogy olyan útvonalat alakítsanak ki, amely alkalmas az éves szinten mintegy 20 ezer m3 faanyag elszállítására a Kőszegi-hegységből. Az akkori eseményeket – amik egyre nagyobb lakossági ellenállásba ütköztek – lapunk végig kísérte, bár mindez nem volt egyszerű: az állami pénzből működő Szombathelyi Erdészeti Zrt. először semmitmondó válasszal pattintott le minket, majd már azzal sem; mindeközben a különösen nagy lakossági érdeklődéssel bíró közmeghallgatásra be sem engedték tudósítónkat. A heves lakossági tiltakozás hatására azonban végül elálltak az út megépítésétől – legalábbis egyelőre. Ebben pedig jelentős szerepe lehet annak is, hogy Kőszeg önkormányzata az állami szerv helyett a lakosok mellé állt.

Mindezt azért is írom meg, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyes ügyekben mindegyik fél véleményét, érdekeit, nézőpontját megismerhessük; azonban ha ezzel valaki nem kíván élni és nem válaszol az újságírói kérdésekre, azzal az eset objektív bemutatását is jelentősen megnehezíti.

Jelen témában természetesen megkerestük az Erdészetet és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalt is, eközben pedig körbejártuk a levélíróink által javasolt helyszíneket.

A behajtani tilos KRESZ-táblák oszlopait pedig több helyen meg is találtuk, igaz, maguk a táblák már nem voltak rajtuk.

 

A Kőszegi-hegységbe vezető erdészeti kezelésben lévő utak lezárásról lakossági bejelentés útján szereztünk tudomást, amit követően azonnal felvettük a kapcsolatot a Szombathelyi Erdészeti Zrt. képviselőivel. A táblák letakarása még aznap megtörtént és azóta a leszerelésükről is gondoskodtak.

A továbbiakban nincs tudomásunk és egyeztetés sem zajlik a hegyre vezető utak lezárásáról, az ezirányú kérdéseit tessék az illetékes Erdészet felé intézni szíveskedjék

- írta Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere. Azaz az Erdészet magánakciója volt az útlezárás, és bár valóban az ő kezelésükben állnak az utak, mégis furcsa, hogy erről még a közeli önkormányzatot sem tájékoztatják.

 

Természetesen megkerestük a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is, hogy megtudjuk, miért akarták lezárni a forgalom elől a teljes Kőszegi-hegységet, beleértve a Szent Vid kápolnát, az Óház kilátót vagy a Hétforrást. Az Erdészet azonban nem válaszolt a kérdéseinkre. Amennyiben később máshogy döntenek a kommunikációjukat illetően, természetesen közzétesszük álláspontjukat.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.