Az erdészet le akarta zárni az egész Kőszegi-hegységet, az önkormányzat lépett közbe

Nagy Donát 2021-11-27 13:39:00
Nem világos, miért akarták kitiltani az autós forgalmat az egész hegyről, ami miatt például a népszerű Szent Vid kápolnához sem hajthatott volna fel akárki.

Idén ősz derekán több különböző helyről is olyan információhoz jutottunk, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a teljes Kőszegi-hegységet le akarja zárni a látogatók elől.

Sőt, a levélírók szerint a "behajtani tilos" KRESZ-táblák akkor ki is kerültek a népszerű kirándulóhely lábához.

Úgy tudjuk, hogy mindez csak a kezdet lett volna, ugyanis már a kulccsal nyitható sorompók felszerelésére is döntés születhetett.

 

Talán mindannyian emlékszünk, hogy az Erdészet tavaly nyáron egy új fakitermelő utat szeretett volna építeni a hegységhez tartozó Meszes-völgyben. A tervezett projekt célja az volt, hogy olyan útvonalat alakítsanak ki, amely alkalmas az éves szinten mintegy 20 ezer m3 faanyag elszállítására a Kőszegi-hegységből. Az akkori eseményeket – amik egyre nagyobb lakossági ellenállásba ütköztek – lapunk végig kísérte, bár mindez nem volt egyszerű: az állami pénzből működő Szombathelyi Erdészeti Zrt. először semmitmondó válasszal pattintott le minket, majd már azzal sem; mindeközben a különösen nagy lakossági érdeklődéssel bíró közmeghallgatásra be sem engedték tudósítónkat. A heves lakossági tiltakozás hatására azonban végül elálltak az út megépítésétől – legalábbis egyelőre. Ebben pedig jelentős szerepe lehet annak is, hogy Kőszeg önkormányzata az állami szerv helyett a lakosok mellé állt.

Mindezt azért is írom meg, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyes ügyekben mindegyik fél véleményét, érdekeit, nézőpontját megismerhessük; azonban ha ezzel valaki nem kíván élni és nem válaszol az újságírói kérdésekre, azzal az eset objektív bemutatását is jelentősen megnehezíti.

Jelen témában természetesen megkerestük az Erdészetet és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalt is, eközben pedig körbejártuk a levélíróink által javasolt helyszíneket.

A behajtani tilos KRESZ-táblák oszlopait pedig több helyen meg is találtuk, igaz, maguk a táblák már nem voltak rajtuk.

 

A Kőszegi-hegységbe vezető erdészeti kezelésben lévő utak lezárásról lakossági bejelentés útján szereztünk tudomást, amit követően azonnal felvettük a kapcsolatot a Szombathelyi Erdészeti Zrt. képviselőivel. A táblák letakarása még aznap megtörtént és azóta a leszerelésükről is gondoskodtak.

A továbbiakban nincs tudomásunk és egyeztetés sem zajlik a hegyre vezető utak lezárásáról, az ezirányú kérdéseit tessék az illetékes Erdészet felé intézni szíveskedjék

- írta Básthy Béla (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere. Azaz az Erdészet magánakciója volt az útlezárás, és bár valóban az ő kezelésükben állnak az utak, mégis furcsa, hogy erről még a közeli önkormányzatot sem tájékoztatják.

 

Természetesen megkerestük a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is, hogy megtudjuk, miért akarták lezárni a forgalom elől a teljes Kőszegi-hegységet, beleértve a Szent Vid kápolnát, az Óház kilátót vagy a Hétforrást. Az Erdészet azonban nem válaszolt a kérdéseinkre. Amennyiben később máshogy döntenek a kommunikációjukat illetően, természetesen közzétesszük álláspontjukat.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.