Nem látható előre, hogy valahol szivárogni fog a távhő vezetéke

Nagy Donát 2021-11-19 15:21:39
Máris fel kellett vágni a Rohonci út frissen aszfaltozott járdáját egy probléma miatt, hasonló meghibásodások az elöregedett vezetékek miatt szinte bárhol előfordulhatnak.

Szombathelyen a Bem József utca és az Órásház közötti, mintegy 300 méteres szakaszt régóta használták a kerékpárosok is a gyalogosok mellett, hiszen a széles járdán tulajdonképpen megfelelő biztonsággal lehetett egymás mellett élni. Idén azonban legalizálták az itteni tekerést, ugyanis az új aszfaltréteget már egy nem festett elválasztással terítették fel, így szépen el is lett különítve a gyalogos és a biciklistől. Sőt, az egyik oldalon a meglévő jelzőlámpás csomópontba bitosították a kerékpáros átvezetést, a másik oldalon pedig egy felhajtóval bekötötték azt a Dolgozók úti kerékpárútba.

Sajnos az új aszfaltréteg egy évet sem bírt ki megbontás nélkül, igaz, legalább nem a kerékpárosok térfelén kellett feltörni a kopóréteget.

Az útbontást közelebbről is szemügyre véve kiderült, hogy valószínüleg a távhő vezetéke kezdett el szivárogni, ennek javítása miatt kellett egy kisebb területet azt megbolygatni.

Mivel minden évben látni néhány gőzölgő távhővezetéket, így levélben érdeklődtem a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nél, hogyan előzhetőek meg a problémák.

Válaszukban azt írják, hogy jogszabályi rendelkezés alapján a fűtési időszak minden évben szeptember 15-én kezdődik meg, de fizikailag csak akkor kapcsolják be a fűtést, ha szükséges. Városunkban ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűtésszolgáltatást akkor kezdik meg, amikor a napi átlaghőmérséklet egybefüggően 3 napon keresztül kevesebb, mint 15 °C. 

Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítjuk a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer földalatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgáljuk, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzük

– írja a szolgáltató, aki szerint az üzembiztonság érdekében a távvezetékeknél csak azok cseréje hozhat eredményt. Ez azonban laikusként is óriási pénzbe kerülne, bár konkrét összeget erre vonatkozóan nem sikerült kapnom.

Az elmúlt évek során számos korszerűsítést hajtott végre a Távhő; elavult vezetékek cseréje mellett modern berendezések, többek között hőszivattyú beüzemelése történt meg, valamint a Vízöntő kazánházban az egyik kazán cseréjére is sor került nemrég. Vezetékhálózatunkon folyamatosan végzünk karbantartásokat, és célunk annak minél nagyobb mértékű modernizálása, amelynek pénzügyi fedezése érdekében rendszeresen figyeljük a pályázati lehetőségeket. Az elöregedett vezetékszakaszok cseréje – azok nagy kiterjedése miatt – minden körülményt figyelembe véve is több évet vesz igénybe

– teszik hozzá. 

Azaz várhatóan minden szolgáltatás-indításnál lesznek kisebb, javítandó esetek, ám ezek gyors javítását ígérik.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.