Nem látható előre, hogy valahol szivárogni fog a távhő vezetéke

Nagy Donát 2021-11-19 15:21:39
Máris fel kellett vágni a Rohonci út frissen aszfaltozott járdáját egy probléma miatt, hasonló meghibásodások az elöregedett vezetékek miatt szinte bárhol előfordulhatnak.

Szombathelyen a Bem József utca és az Órásház közötti, mintegy 300 méteres szakaszt régóta használták a kerékpárosok is a gyalogosok mellett, hiszen a széles járdán tulajdonképpen megfelelő biztonsággal lehetett egymás mellett élni. Idén azonban legalizálták az itteni tekerést, ugyanis az új aszfaltréteget már egy nem festett elválasztással terítették fel, így szépen el is lett különítve a gyalogos és a biciklistől. Sőt, az egyik oldalon a meglévő jelzőlámpás csomópontba bitosították a kerékpáros átvezetést, a másik oldalon pedig egy felhajtóval bekötötték azt a Dolgozók úti kerékpárútba.

Sajnos az új aszfaltréteg egy évet sem bírt ki megbontás nélkül, igaz, legalább nem a kerékpárosok térfelén kellett feltörni a kopóréteget.

Az útbontást közelebbről is szemügyre véve kiderült, hogy valószínüleg a távhő vezetéke kezdett el szivárogni, ennek javítása miatt kellett egy kisebb területet azt megbolygatni.

Mivel minden évben látni néhány gőzölgő távhővezetéket, így levélben érdeklődtem a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nél, hogyan előzhetőek meg a problémák.

Válaszukban azt írják, hogy jogszabályi rendelkezés alapján a fűtési időszak minden évben szeptember 15-én kezdődik meg, de fizikailag csak akkor kapcsolják be a fűtést, ha szükséges. Városunkban ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűtésszolgáltatást akkor kezdik meg, amikor a napi átlaghőmérséklet egybefüggően 3 napon keresztül kevesebb, mint 15 °C. 

Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítjuk a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer földalatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgáljuk, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzük

– írja a szolgáltató, aki szerint az üzembiztonság érdekében a távvezetékeknél csak azok cseréje hozhat eredményt. Ez azonban laikusként is óriási pénzbe kerülne, bár konkrét összeget erre vonatkozóan nem sikerült kapnom.

Az elmúlt évek során számos korszerűsítést hajtott végre a Távhő; elavult vezetékek cseréje mellett modern berendezések, többek között hőszivattyú beüzemelése történt meg, valamint a Vízöntő kazánházban az egyik kazán cseréjére is sor került nemrég. Vezetékhálózatunkon folyamatosan végzünk karbantartásokat, és célunk annak minél nagyobb mértékű modernizálása, amelynek pénzügyi fedezése érdekében rendszeresen figyeljük a pályázati lehetőségeket. Az elöregedett vezetékszakaszok cseréje – azok nagy kiterjedése miatt – minden körülményt figyelembe véve is több évet vesz igénybe

– teszik hozzá. 

Azaz várhatóan minden szolgáltatás-indításnál lesznek kisebb, javítandó esetek, ám ezek gyors javítását ígérik.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.