Nem látható előre, hogy valahol szivárogni fog a távhő vezetéke

Nagy Donát 2021-11-19 15:21:39
Máris fel kellett vágni a Rohonci út frissen aszfaltozott járdáját egy probléma miatt, hasonló meghibásodások az elöregedett vezetékek miatt szinte bárhol előfordulhatnak.

Szombathelyen a Bem József utca és az Órásház közötti, mintegy 300 méteres szakaszt régóta használták a kerékpárosok is a gyalogosok mellett, hiszen a széles járdán tulajdonképpen megfelelő biztonsággal lehetett egymás mellett élni. Idén azonban legalizálták az itteni tekerést, ugyanis az új aszfaltréteget már egy nem festett elválasztással terítették fel, így szépen el is lett különítve a gyalogos és a biciklistől. Sőt, az egyik oldalon a meglévő jelzőlámpás csomópontba bitosították a kerékpáros átvezetést, a másik oldalon pedig egy felhajtóval bekötötték azt a Dolgozók úti kerékpárútba.

Sajnos az új aszfaltréteg egy évet sem bírt ki megbontás nélkül, igaz, legalább nem a kerékpárosok térfelén kellett feltörni a kopóréteget.

Az útbontást közelebbről is szemügyre véve kiderült, hogy valószínüleg a távhő vezetéke kezdett el szivárogni, ennek javítása miatt kellett egy kisebb területet azt megbolygatni.

Mivel minden évben látni néhány gőzölgő távhővezetéket, így levélben érdeklődtem a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nél, hogyan előzhetőek meg a problémák.

Válaszukban azt írják, hogy jogszabályi rendelkezés alapján a fűtési időszak minden évben szeptember 15-én kezdődik meg, de fizikailag csak akkor kapcsolják be a fűtést, ha szükséges. Városunkban ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűtésszolgáltatást akkor kezdik meg, amikor a napi átlaghőmérséklet egybefüggően 3 napon keresztül kevesebb, mint 15 °C. 

Szombathelyen összesen 22 km távvezetéken keresztül biztosítjuk a távhőszolgáltatást, amely vezetékrendszer egyes szakaszai elöregedtek. Szinte a teljes távvezetéki rendszer földalatti hőtávvezeték, amelynek aktuális állapotát csak feltárással, a távvezeték kibontásával lehet megvizsgálni. Így sajnálatosan arra nincsen lehetőség, hogy a fűtési időszakon kívül a rendszer gyenge pontjait megvizsgáljuk, az esetleges lyukadásokat ilyen módon megelőzzük

– írja a szolgáltató, aki szerint az üzembiztonság érdekében a távvezetékeknél csak azok cseréje hozhat eredményt. Ez azonban laikusként is óriási pénzbe kerülne, bár konkrét összeget erre vonatkozóan nem sikerült kapnom.

Az elmúlt évek során számos korszerűsítést hajtott végre a Távhő; elavult vezetékek cseréje mellett modern berendezések, többek között hőszivattyú beüzemelése történt meg, valamint a Vízöntő kazánházban az egyik kazán cseréjére is sor került nemrég. Vezetékhálózatunkon folyamatosan végzünk karbantartásokat, és célunk annak minél nagyobb mértékű modernizálása, amelynek pénzügyi fedezése érdekében rendszeresen figyeljük a pályázati lehetőségeket. Az elöregedett vezetékszakaszok cseréje – azok nagy kiterjedése miatt – minden körülményt figyelembe véve is több évet vesz igénybe

– teszik hozzá. 

Azaz várhatóan minden szolgáltatás-indításnál lesznek kisebb, javítandó esetek, ám ezek gyors javítását ígérik.

Szólj hozzá!

A Fidesz szerint minden sarkon a nemváltásról győzködik a gyerekeket

A kormánypárt közleménye egy valamit bizonyít: nincs olyan párhuzamos valóság, amit ne vetítenének a híveik elé.

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

380 színes és ritka madarat öltek le Keszthelyen

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a Festetics-kastély madárállományát, kacsák, libák, emuk és pávák lettek a megelőző intézkedés áldozatai.

van még itt cikk a témában:

Egy férfi holttestét találták ma reggel Szombathelyen a Gyöngyös-patakban

A testet a Sportház mögötti szakaszon, egy járókelő vette észre.

Megjelent a madárinfluenza Szombathelyen, közben pedig még mindig tömegesen hullanak el a belváros galambjai

A Kormányhivatal korábbi megkeresésünkre azt mondta, nincs itt semmi látnivaló. Most a szombathelyi jegyzőhöz fordultunk.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.