Előbb-utóbb mindenkinek meg kell fertőződnie, mert akkor lesz nyájimmunitás

Székely Zoárd 2021-11-02 11:25:00
A virológus szerint lassan, fokozatosan kell ráereszteni a lakosságra a vírust.

„A koronavírus nem fog eltűnni, hanem itt marad velünk, lassan rá kell ereszteni a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen"

– mondta Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában.

A virológus már most megkövetelné a védettségi igazolást a vendéglátóipari helyeken és szórakozóhelyeken, a boltokban pedig kötelezővé tenné a maszkhasználatot.

Azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók kötelezővé tehetik az oltást alkalmazottaik számára, a szakember azt mondta: sokféle munkáltató van, nem mindegy, valaki hány embert foglalkoztat, és a munkaerőpiacot is figyelembe kell venniük, hogy ha valaki esetleg kilép, mert nem akarja beoltatni magát, akkor pótolni tudja-e ezt a munkaerőt.

Merkely Béla: csak az oltatlan fiatalok kerülnek lélegeztetőgépre

A koronavírus elleni első két oltás rendkívül fontos, hiszen nagyjából a tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét - mondta el a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Merkely Béla hozzátette: az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő.

A járványkezeléssel kapcsolatban szerinte nagyon sok mindent kell figyelembe vennie a kormánynak, amikor intézkedéseket hoznak. Van egészségügyi szempont, gazdasági szempont és a lakosság pszichés szempontja, mit visel még el az ember, felerősödnek-e a maszkellenes vagy oltásellenes hangok, ha valamelyiket kötelezővé teszik.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, hogy az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem, és tudatosítani kell, ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet.

„A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg"

– húzta alá.

Az Európai Járványügyi Központ hétvégi adatsora szerint Magyarország a második legrosszabb járványügyi besorolásban van, Közép- és Kelet-Európa a gócpont. Erről a virológus azt mondta, most „rajtunk van a sor”, volt, amikor Spanyolország, Franciaország vagy akár India volt felfutóban, most mi következünk. Az összes járvány hullámokban jelentkezik, a koronavírus-járvány is ilyen lesz.

Hazánk a második legrosszabb járványügyi besorolásba került

Magyarország egész területe a második legrosszabb járványügyi besorolásba került az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése alapján. Egy héttel korábban Közép-Dunántúl még a négyfokozatú skála második (sárga) osztályozása alá került, most már ez a régió is piros kategóriában van - írja a hvg.hu.

A szakember szerint figyelembe kell venni, hogy az oltással csökkentjük az egészségügy terhelését, védjük az embereket, de lassan „rá kell ereszteni a vírust a lakosságra”.

„A maszk rajtunk van, az oltást felvehetjük, a súlyos megbetegedések számát csökkentjük, de mivel tudjuk, hogy ez itt marad velünk, előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell"

– fogalmazott, hozzátéve: a cél az,hogy ne hirtelen történjen ez a fertőződés, de ha már mindenki megfertőződött, akkor lesz nyájimmunitás.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.