Gulyás: Brüsszel nyíltan támadja a rezsicsökkentést

Székely Zoárd 2021-10-21 10:26:00
Kormányinfó élőben.

„Jövő hét szerdán lesz rendes kormányülés. Az okot az adta, hogy ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, három fő témával. A legfontosabb az energiaárak kérdése, egyfajta rezsikérdés van mindenhol Európában"

– mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Az energiaárak kérdésén kívül a migrációval kapcsolatban is fontos viták lesznek, valamint a lengyel alkotmánybíróság döntése is kiváltott vitákat.

„Az energiaárakkal kapcsolatos magyar álláspont az, hogy az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energia árak. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen"

– hangsúlyozta Gulyás.

Elmondása szerint az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat és valójában nem a klímavédelem, hanem a versenyképesség drámai csökkentése miatt erőlteti a hagyományos energiatermelés leépítését. Emellett kiemelte, hogy Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára.

„A V4-es országok az ilyen javaslatokat meg fogják vétózni"

– szögezte le a miniszter, majd számszerűsítette, hogy ha piaci árak lennének, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezer, vagyis havonta 32 ezer forinttal fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett.

A migránskérdés kapcsán arról beszélt, hogy Brüsszelnek segítenie kell megvédeni a határokat, a magyar kormánynak pedig az a kérése, hogy vissza lehessen állítani a tranzitzónákat, és azt szeretnék, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni.

A rekordmagas benzinár is szóba került a kormányinfón, az ATV riportere kiemelte, hogy Horvátországban befagyasztják egy szintnél az árakat, és azt kérdezte, hogy itthon is tervez-e bármilyen segítő intézkedést a kormány.

„A kormány korábban alkalmazott ilyen lépést a jövedéki adó tekintetében, a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. A magyar árak még így is a legolcsóbbak Európában. Egyelőre figyeljük a benzinárat, hoztunk korábban intézkedést, ez csökkenti az árakat. A kormány, ha szükséges, mindig tud új intézkedéseket hozni"

– részletezte válaszában a miniszter.

Több mint 54 millió forintot költött a Fidesz a Márki-Zay Péter elleni kampányra a Facebookon

Összesen 54 220 695 forintot költöttek el október 10. óta a kormánypárt közösségi médiás kommunikációjára Márki-Zay Péter, az összellenzéki miniszterelnök-jelölt elleni hirdetésekre a Facebookon - számolt be róla a hvg.hu. A lap hangsúlyozza, hogy két vonalat követ a fideszes kommunikáció a hódmezővásárhelyi polgármesterrel kapcsolatban.

„Márki-Zay Péter azt akarja, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának legyen a legnagyobb frakciója a parlamentben"

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az előválasztás eredményéről. Azt egyelőre nem árulta el, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között.

Mivel Romániában alacsonyabb az átoltottság, és sokkal rosszabbak a számok, az RTL Klub arra volt kíváncsi, Gulyás nem lát-e járványügyi kockázatot abban, hogy ehhez képest a Békemenetre buszokkal hoznak szimpatizánsokat Romániából.

„Én óvatosságot javasolnék abban, hogy Erdélyből, Románia területéről ilyen tömegrendezvényekre bárki sokakat hozzon. Látjuk, mi a baj Romániában, az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában. Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság”

– felelte Gulyás.

Hallo! Itt Hende Csaba, menjen Ön is a Békemenetre!

A 2006-os terror útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án - közölte Csizmadia László a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke a héten tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia és Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt javasolta, hogy zárt térben viseljenek az emberek maszkot. Ennek kapcsán annyit mondott a miniszter:

„Úgy gondoljuk, hogy Magyarország polgárai felnőttek, ezért ha úgy dönt, hord maszkot. Mi ilyen döntést kötelező módon nem hoztunk. A jelenlegi járványügyi adatok okot adhatnak aggodalomra, de a politikai nagygyűlések nem jelentenek kockázatot."

Állítása szerint nincs konkrét adat arról, hogy a kórházba került covidosok közül hányan voltak korábban beoltva.

 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.