Gulyás: Brüsszel nyíltan támadja a rezsicsökkentést

Székely Zoárd 2021-10-21 10:26:00
Kormányinfó élőben.

„Jövő hét szerdán lesz rendes kormányülés. Az okot az adta, hogy ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, három fő témával. A legfontosabb az energiaárak kérdése, egyfajta rezsikérdés van mindenhol Európában"

– mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Az energiaárak kérdésén kívül a migrációval kapcsolatban is fontos viták lesznek, valamint a lengyel alkotmánybíróság döntése is kiváltott vitákat.

„Az energiaárakkal kapcsolatos magyar álláspont az, hogy az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energia árak. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen"

– hangsúlyozta Gulyás.

Elmondása szerint az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat és valójában nem a klímavédelem, hanem a versenyképesség drámai csökkentése miatt erőlteti a hagyományos energiatermelés leépítését. Emellett kiemelte, hogy Magyarországon kívül mindenhol emelkedett a rezsi ára.

„A V4-es országok az ilyen javaslatokat meg fogják vétózni"

– szögezte le a miniszter, majd számszerűsítette, hogy ha piaci árak lennének, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezer, vagyis havonta 32 ezer forinttal fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett.

A migránskérdés kapcsán arról beszélt, hogy Brüsszelnek segítenie kell megvédeni a határokat, a magyar kormánynak pedig az a kérése, hogy vissza lehessen állítani a tranzitzónákat, és azt szeretnék, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni.

A rekordmagas benzinár is szóba került a kormányinfón, az ATV riportere kiemelte, hogy Horvátországban befagyasztják egy szintnél az árakat, és azt kérdezte, hogy itthon is tervez-e bármilyen segítő intézkedést a kormány.

„A kormány korábban alkalmazott ilyen lépést a jövedéki adó tekintetében, a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. A magyar árak még így is a legolcsóbbak Európában. Egyelőre figyeljük a benzinárat, hoztunk korábban intézkedést, ez csökkenti az árakat. A kormány, ha szükséges, mindig tud új intézkedéseket hozni"

– részletezte válaszában a miniszter.

Több mint 54 millió forintot költött a Fidesz a Márki-Zay Péter elleni kampányra a Facebookon

Összesen 54 220 695 forintot költöttek el október 10. óta a kormánypárt közösségi médiás kommunikációjára Márki-Zay Péter, az összellenzéki miniszterelnök-jelölt elleni hirdetésekre a Facebookon - számolt be róla a hvg.hu. A lap hangsúlyozza, hogy két vonalat követ a fideszes kommunikáció a hódmezővásárhelyi polgármesterrel kapcsolatban.

„Márki-Zay Péter azt akarja, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának legyen a legnagyobb frakciója a parlamentben"

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az előválasztás eredményéről. Azt egyelőre nem árulta el, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között.

Mivel Romániában alacsonyabb az átoltottság, és sokkal rosszabbak a számok, az RTL Klub arra volt kíváncsi, Gulyás nem lát-e járványügyi kockázatot abban, hogy ehhez képest a Békemenetre buszokkal hoznak szimpatizánsokat Romániából.

„Én óvatosságot javasolnék abban, hogy Erdélyből, Románia területéről ilyen tömegrendezvényekre bárki sokakat hozzon. Látjuk, mi a baj Romániában, az átoltottság is az egyik legalacsonyabb Európában. Ilyen alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság”

– felelte Gulyás.

Hallo! Itt Hende Csaba, menjen Ön is a Békemenetre!

A 2006-os terror útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án - közölte Csizmadia László a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke a héten tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia és Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt javasolta, hogy zárt térben viseljenek az emberek maszkot. Ennek kapcsán annyit mondott a miniszter:

„Úgy gondoljuk, hogy Magyarország polgárai felnőttek, ezért ha úgy dönt, hord maszkot. Mi ilyen döntést kötelező módon nem hoztunk. A jelenlegi járványügyi adatok okot adhatnak aggodalomra, de a politikai nagygyűlések nem jelentenek kockázatot."

Állítása szerint nincs konkrét adat arról, hogy a kórházba került covidosok közül hányan voltak korábban beoltva.

 

Szólj hozzá!

Álhír terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Egy nem létező tanszékre hivatkoznak.

Dobjatok el mindent, itt az új animációs Pókember-film első előzetese!

Izgalmasnak ígérkezik az Irány a Pókverzum folytatása.

Szexuális zaklatási ügyében való szerepe miatt kirúgta a CNN az egyik sztárműsorvezetőjét

Chris Cuomo megpróbálta eltussolni a bátyja ügyét, aki korábban New York kormányzója volt.

Részeg sofőr okozott balesetet Győr közelében

A rendőrök még a helyszínen elvették a jogosítványát.

Romániában is megjelent az omikron

A két fertőzött személy karanténban van, jelenleg tünetmentesek.

Több halálos áldozatot követelt a lavina Ausztriában

A sízőket 4-5 méter mélyen maga alá temette a hó.

Az ötös lottó mai nyerőszámait a Csinibabában sem olvasnák be

Na, vajon melyik számot kell később az újságban keresni?

Dráma: Verstappen az utolsó kanyarban vágta oda a Red Bullt Szaúd-Arábiában

Óriási körön volt, de a hiba miatt Mercedes első sor lesz a holnapi futam rajtjánál.

Főállásúak lettek a győri színészek

Eddig eseti megbízási szerződések után kaptak csak pénzt a fellépők, így a pandémia alatt elmaradt darabok miatt bevételük sem volt.

Karácsony Gergely vezeti a Párbeszéd választási listáját, de nem akar a parlamentbe beülni

Azt mondja, ez csak szimbolikus, ő továbbra is főpolgármesterként szeretne dolgozni, szövetségben az új kormánnyal.

Nem szerzett pontot a Gyirmót

Az első félidő még gól nélkül telt a Mezőkövesd ellen, de később már nem bírták a nyomást a győriek.

Továbbra is lehet regisztráció nélkül oltani, mutatjuk a Vas megyei helyszíneket

Még egy hetet rádobnak a macera nélküli oltásfelvételre.

Testmozgást helyettesítő ágyban fekvés: hamarosan ez is lehetséges lesz

Nem brit, hanem ausztrál kutatók feltalálták a tablettát, amely helyettesíti a sportolást.

Adattörlő címke kerül a magyar mobilokra és laptopokra

Ilyen az ingyenes állami adattörlő alkalmazás: egy olyan matricát tesznek fel az eszközeinkre, vagy megyünk be érte a járási hivatalba, amin egy kód látható. Ezt egy weboldalon be kell pötyögni, majd e-mailben kapunk egy segédprogramot, amit letöltünk és felmásolunk egy pendrivera. És voálá, volt - nincs adat.

A Marvel egyik legnagyobb főgonoszáról neveztek el egy kisbabát Angliában

Reméljük, ő nem törli el a fél univerzumot, amikor felnő.

van még itt cikk a témában:

Romániában is megjelent az omikron

A két fertőzött személy karanténban van, jelenleg tünetmentesek.

Magyar Orvosi Kamara: Magas arányban oltatlanok fekszenek intenzíven koronavírussal

125 intenzív osztályon fekvő beteg között vizsgálta a Magyar Orvosi Kamara az oltottak és oltatlanok arányát: hetven százalék az oltatlanok aránya.