Mégsem lesznek depressziósak a gyermekek, ha túl sok időt töltenek a képernyők előtt

Fehér Buda 2021-09-22 17:01:45
Amerikai kutatók rámutattak, hogy akár még jótékony hatása is lehet annak, ha a gyerekek neteznek a szabadidejükben.

Egy amerikai egyetem kutatói nemrég egy olyan kutatást hoztak nyilvánosságra, amivel azt akarták felmérni, hogy van-e összefüggés a gyermekkori depresszió, vagy szorongás, és a képernyők előtt eltöltött idő között. A coloradoi Boulderben található egyetem pszichológusai közel 12 ezer 9 és 10 éves gyermeket vizsgáltak, az adataikból pedig kiderült, hogy

a megnövekedett képernyőidő nem okozott sem depressziót, sem szorongást a fiatalokban.

Azt azért hozzátették, hogy a vizsgált gyermekek kis számánál fellépett néhány figyelemzavaros betegség, álmatlanság, vagy az iskolai teljesítményük romlása. A kutatók viszont azt is kiderítették, hogy azok, akik többet interneteznek, több, és szorosabb barátságot ápolnak, mint azok, akik kevesebbet pötyögnek valamilyen okoseszközön.

Kate Paulich, az egyetem PhD hallgatója, és a felmérés vezetője azt mondja, hogy a kutatásuk bebizonyította, hogy érdemes odafigyelnie a szülőknek arra, hogy a gyermekeik mennyi időt töltenek az interneten, viszont nem kell attól félniük, hogy a megnövekedett képernyőidő miatt valami baja eshetne a kisebbeknek. 

A Plos One című folyóiratban megjelent kutatás arra is rámutatott, hogy a nemek közt is van eltérés, amikor arról van szó, hogy mennyit interneteznek a gyermekek. A fiúk ugyanis átlagosan 45 perccel többet töltöttek a képernyők előtt, a gyermekek hétvégente átlagosan öt órát ülnek valamilyen informatikai eszköz előtt, hétköznapokon pedig nagyjából négy órát kockulnak. A lányok többnyire a közösségi oldalakon lógnak, míg a fiúk inkább videójátékokkal ütik el a szabadidejüket.

Fotó: Pixabay

Habár van összefüggés az elektromos kütyük és a bizonyos viselkedészavarok között, Paulich kutatása kimutatta, hogy ez a szám nagyon elenyésző. Az ilyen problémákra sokkal nagyobb hatással van a gyermekek szociológiai és gazdasági háttere, a kutatók szerint az ilyen hatások 2,5-szer jobban befolyásolják a gyermekek fejlődését. 

Paulich azt mondja, hogy az képernyőket magukat is vizsgálatnak vetnék alá a jövőben, hiszen elképzelhető, hogy az így eltöltött idő minősége sokkal jobban számít, mint maga az eltöltött idő.

Szólj hozzá!

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.

Perzselő napsütésre számíts ma is!

Súrolni fogjuk a 40 fokot.