Ha esik, ha fúj, ha repül a kutyagumi – Így vagy tökéletes

KORG . 2021-09-10 14:28:00
Fekete Ernő szombathelyi színész, pontosabban itt kezdte pályafutását, mégpedig a Török Gábor vezette legendás Ferrum Színpad társulatában. Aztán nagyobb deszkákra váltott. Most pedig ő az egyik főszereplője az Így vagy tökéletes című új magyar filmnek.

Amelynek akár az is lehetne a címe, hogy Így vagy töketlen, hiszen Ernőre, illetve filmbeli karakterére, Somos Andrásra a sznob/lúzer nem éppen hízelgő mázát kente a rendező Varsics Péter. Hősünk csetlik-botlik, mindig a lehető legrosszabbkor szólal meg és akkor is hülyeségeket mond.

Ráadásul agresszív, önmagát a kultúra felkent lovagjának tekinti. Könyvét pedig, amely a Kitöltési útmutató halotti anyakönyvi kivonathoz magasztos címet viseli, leginkább lakásán lehet fellelni. Mivelhogy egyetlen példány sem fogyott el belőle.

Vagyis András kellően tehetségtelen ahhoz, hogy önmagát zseniális írónak állítsa be és ezzel nagyon nincs egyedül. Így aztán igencsak rosszul jön ki neki, amikor a híres kritikus, Csoknyai (Hegedűs D. Géza remek villanásában) a kutya végtermékéhez hasonlítja munkásságát.

E ponton mégis nagyot fordul a történet. Mert egy másik, Andrással ellentétben nagyon is tehetséges és sikeres író, Tordai Kata – Béres Márta hozza vászonra - szintén ledorongoló kritikát kap. Őt már a csernobili tűzhöz, a fukusimai cunamihoz hasonlítja a derék ítész, vörösfarokként pedig itt sem marad el a kutyagumi felemlegetése.

A két író a ledorongolásban aztán egymásra talál. Stílszerűen egy stóc kutyagumival kínálják meg Csoknyai második emeleti paneljének erkélyét. Talán mondani sem kell, Somos lendületes dobása függőleges ívet ír le...

Az elsőfilmes Varsics megvillantja oroszlánkörmeit a 105 perces dolgozatban. Egészen jók a párbeszédek, bátran nyeríthetünk a számos jó poénon, szimpatikus az oda mondogatás. Láthatjuk a szellemi elit silányságát, fáradhatatlan helyezkedését. Mindezt víg keretben. Amikor a rendező megkísérli a mélyebbre ásást, láthatóan elakad.

A cselekmény szeszélyes hullámzása szintén nem a film erényeit gyarapítja. Az első negyedben logikusan és profi módon alakul a történet, majd megtörik. Mintha másvalaki írná a megkezdett forgatókönyvet, valamiért meglazult az addig feszes cselekmény. A vége felé aztán egészen felhígul, vele felerősödik Fekete Ernő szenvedése is: nem lehet úgy szerelmest játszani, hogy csak negatív tulajdonságaim vannak.

Tordai Kata szerepe jobban megírt, karaktere eleve szimpatikusabb. Ehhez az is kellett, hogy Béres Márta nagyot alakítson, egész lényével játsszon. Ő a mai kor azon gyermeke, aki felismeri környezete visszásságait, kisszerűségét és csakazért is nagyot akar dobni. Ilyen a szerelemben is, ezért fájó igazán, hogy érzéseit meglovagolva és kihasználva viszi sikerre eladhatatlan regényét András. Hiszen elég néhány szelfi és máris kinyílik a celebvilág, közelít a pénz...

Az Így vagy tökéletes ugyan kissé pontatlan látlelet a mai magyar valóság fiataljairól, de látlelet. Sokat elmond az a jelenet, amelyben András megsérült kézfejének középső ujja mindig felfelé áll. Függőlegesen, mint az a bizonyos, visszahulló kutyagumi. 

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.