Ha esik, ha fúj, ha repül a kutyagumi – Így vagy tökéletes

KORG . 2021-09-10 14:28:00
Fekete Ernő szombathelyi színész, pontosabban itt kezdte pályafutását, mégpedig a Török Gábor vezette legendás Ferrum Színpad társulatában. Aztán nagyobb deszkákra váltott. Most pedig ő az egyik főszereplője az Így vagy tökéletes című új magyar filmnek.

Amelynek akár az is lehetne a címe, hogy Így vagy töketlen, hiszen Ernőre, illetve filmbeli karakterére, Somos Andrásra a sznob/lúzer nem éppen hízelgő mázát kente a rendező Varsics Péter. Hősünk csetlik-botlik, mindig a lehető legrosszabbkor szólal meg és akkor is hülyeségeket mond.

Ráadásul agresszív, önmagát a kultúra felkent lovagjának tekinti. Könyvét pedig, amely a Kitöltési útmutató halotti anyakönyvi kivonathoz magasztos címet viseli, leginkább lakásán lehet fellelni. Mivelhogy egyetlen példány sem fogyott el belőle.

Vagyis András kellően tehetségtelen ahhoz, hogy önmagát zseniális írónak állítsa be és ezzel nagyon nincs egyedül. Így aztán igencsak rosszul jön ki neki, amikor a híres kritikus, Csoknyai (Hegedűs D. Géza remek villanásában) a kutya végtermékéhez hasonlítja munkásságát.

E ponton mégis nagyot fordul a történet. Mert egy másik, Andrással ellentétben nagyon is tehetséges és sikeres író, Tordai Kata – Béres Márta hozza vászonra - szintén ledorongoló kritikát kap. Őt már a csernobili tűzhöz, a fukusimai cunamihoz hasonlítja a derék ítész, vörösfarokként pedig itt sem marad el a kutyagumi felemlegetése.

A két író a ledorongolásban aztán egymásra talál. Stílszerűen egy stóc kutyagumival kínálják meg Csoknyai második emeleti paneljének erkélyét. Talán mondani sem kell, Somos lendületes dobása függőleges ívet ír le...

Az elsőfilmes Varsics megvillantja oroszlánkörmeit a 105 perces dolgozatban. Egészen jók a párbeszédek, bátran nyeríthetünk a számos jó poénon, szimpatikus az oda mondogatás. Láthatjuk a szellemi elit silányságát, fáradhatatlan helyezkedését. Mindezt víg keretben. Amikor a rendező megkísérli a mélyebbre ásást, láthatóan elakad.

A cselekmény szeszélyes hullámzása szintén nem a film erényeit gyarapítja. Az első negyedben logikusan és profi módon alakul a történet, majd megtörik. Mintha másvalaki írná a megkezdett forgatókönyvet, valamiért meglazult az addig feszes cselekmény. A vége felé aztán egészen felhígul, vele felerősödik Fekete Ernő szenvedése is: nem lehet úgy szerelmest játszani, hogy csak negatív tulajdonságaim vannak.

Tordai Kata szerepe jobban megírt, karaktere eleve szimpatikusabb. Ehhez az is kellett, hogy Béres Márta nagyot alakítson, egész lényével játsszon. Ő a mai kor azon gyermeke, aki felismeri környezete visszásságait, kisszerűségét és csakazért is nagyot akar dobni. Ilyen a szerelemben is, ezért fájó igazán, hogy érzéseit meglovagolva és kihasználva viszi sikerre eladhatatlan regényét András. Hiszen elég néhány szelfi és máris kinyílik a celebvilág, közelít a pénz...

Az Így vagy tökéletes ugyan kissé pontatlan látlelet a mai magyar valóság fiataljairól, de látlelet. Sokat elmond az a jelenet, amelyben András megsérült kézfejének középső ujja mindig felfelé áll. Függőlegesen, mint az a bizonyos, visszahulló kutyagumi. 

Szólj hozzá!

Gond nélkül indult az előválasztási restart

A szombati külső támadások után átszabták a rendszert, és úgy tűnik, minden hasít.

Baleset miatt forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, Győr térségében

Szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt egy személygépkocsi.

Két nappal tovább tart az előválasztás, a kimaradt helyszínekre húzhatnak fel újra sátrakat

Az elmúlt hétvégén sokan hiába mentek szavazni, de hamarosan kárpótolják őket.

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

van még itt cikk a témában:

Csak ezt ne: hamarosan forgatni kezdik az Ikrek folytatását

A mára kultfilmnek számító eredeti alkotásban a külsőleg és belsőleg végletekig különböző Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito figurája rájönnek, hogy ikrek. Csakhogy a folytatásban kiderül majd, hogy volt egy harmadik, fekete ikerpárjuk is.

Mi tagadás, a képi világ mesteri - Itt a Gyurcsány-film új előzetese

Láthatóan nem sajnálták a pénzt az ElkXrtuk című játékfilmre.

Filmmusicalben tér vissza a Charlie és a csokigyár

A Warner Bros. produkciójában Timothee Chalamet alakítja majd Willy Wonkát.