Vas megyével konzorciumban oldja meg Sárvár önkormányzata a Fekete-híd utca csapadékvízének elvezetését

Fehér Buda 2021-08-31 17:56:00
A nyár utolsó képviselőtestületi-ülésén megemlékeztek a tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Szabó Gyuláról is.

Kedden délután tartották a nyár utolsó rendkívüli képviselőtestületi-ülését Sárváron. Az ülést Kondora István (Fidesz-KDNP), Sárvár polgármestere egy perces néma csenddel kezdte, amellyel dr. Szabó Gyula sárvári képviselő előtt tisztelegtek. A polgármester a csend után felelevenítette, hogy Szabó 1998-tól volt oszlopos tagja a testületnek, Kondora szerint a tragikus hirtelenséggel elhunyt sebész főorvos munkája még hosszú évekig meghatározza majd a képviselő-testület munkáját. Sárvár önkormányzata saját hallottjának tekinti dr. Szabó Gyulát, és őszinte részvétüket fejezték ki a képviselő családjának. A sebész főorvostól péntek délután vesznek végső búcsút.

 

Elhunyt Dr. Szabó Gyula, sárvári képviselő

Elhunyt Dr. Szabó Gyula, Elhunyt Dr. Szabó Gyula, sárvári képviselő Sárvár Város Önkormányzati Képviselő- testületének tagja, bizottsági elnöke, jelentették be a város Facebook-oldalán. See posts, photos and more on Facebook. Szabóról Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a saját oldalán is megemlékezett. "Isten veled, Barátom! Mindent köszönünk!" - írta a polgármester.

 

A nyár utolsó ülésén összesen 11 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, első körben a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet módosították. Dr. Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) ismertette, hogy

hat darab új kamerát szereltek fel a sárvári Csónakázó-tó körül,

ezek működtetéséhez viszont szükséges a rendeletmódosítás. Ennél a pontnál Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) azt kérte a címzetes főjegyzőtől, hogy engedjenek számára betekintést a kamera rendszert működtető szabályrendszerbe. Az előterjesztést végül hét igennel, és egy tartózkodással fogadták el. 

Második körben a képviselők arról szavaztak, hogy visszakerüljön-e a polgármester hatáskörébe a településképi érvényesítési eszközökkel kapcsolatos döntések meghozatala. Kondora indoklásként elmondta, hogy a jelenlegi rendszer szerint a településképi döntéseket a képviselő-testületnek kell megszavazni, ám ez a folyamat felgyorsítható lehetne, ha az ilyen kérdésekről közvetlenül a polgármester dönthetne a jövőben. Még a szavazás előtt Klimits István (Független), jelezte, hogy nem fogadja el az előterjesztést, mivel szerinte Sárvár város lakóinak és képviselőinek tudniuk kellene az olyan változásokról, amelyek érinti a város arculatát. Az előterjesztést a testület végül hét igen és egy nem szavazattal fogadta el. 

A következő napirendi pontnál a képviselők egy olyan előterjesztésről vitáztak, amelyet az ülés előtt nem sokkal kaptak kézhez. Az előterjesztés értelmében a képviselők azt szavazhatták meg, hogy elinduljon-e egy olyan folyamat, amely településrendezési eszközök megváltoztatásáról szól. Kondora elmondta, hogy a konkrétumokat majd a novemberi ülésen tudják megvitatni a képviselők, Németh Zsolt ekkor azt kérte, hogy ez mindenképp így szerepeljen az előterjesztésben, mivel szerinte a dokumentum nyelvezete a jelen formájában mást sugallt. Németh azt is elmondta, hogy ezzel azt szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön az, ami az Esze Tamás utcai kiskertekkel történt. Kondora erre válaszul csak annyit mondott, hogy a legutóbbi ülés után kilátogatott a kiskertekhez, ahol jelenleg zöldséget termesztenek a tulajdonosok. Az előterjesztést végül hét igen és egy ellenszavazattal fogadták el. 

 

Sikkasztásgyanús telekeladások miatt volt hangos a sárvári képviselő-testület ülése

Csütörtökön délután képviselőtestületi-ülést tartottak a sárvári városházán. Az ülésen két képviselő, Vinter István (Fidesz-KDNP), és Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) nem tudott részt venni, az érdeklődők között viszont ott ült Molnár Miklós, az Új Világ Néppárt országgyűlési képviselőjelöltje. A megtárgyalt napirendek között szó esett lakásértékesítésekről, területi átsorolásokról és még egy kamionos pihenőről is.

 

A képviselők a folytatásban a gördülő fejlesztések következő 15 évéről szavaztak. Kondora elmondta, hogy a tervekben leírtakat a jövőben tudják majd módosítani a képviselők, erre évente két ülésen lesz lehetősége a testületnek. A napirendi pontnál ismét Németh Zsolt szólalt fel, aki azt kérte a testülettől, hogy valamilyen formában biztosítsák azt, hogy miután a Sága elköltözik a jelenlegi telephelyéről, a régi épület helyén ne patkánytanya legyen. Németh felidézte, hogy az egykori cukorgyár területét már harminc éve nem tudják felszámolni, a képviselő azt akarja elkerülni, hogy a Petőfi lakótelep, és a Soproni utcai temető mellett ne történhessen ilyen.

Kondora ismertette, hogy a Sága vezetőivel február óta azon dolgoznak, hogy az új épület területét egyáltalán megszerezzék. A polgármester elmondta, hogy

vannak már ötletek arra, hogy milyen formában hasznosítsák majd a szóbanforgó területeket, ám azokon a következő két-három évben még folyni fog a munka.

Kondora kiemelte, hogy az a víziója, hogy a régi telephelyet a megfelelő mentesítések után a Petőfi lakótelephez kapcsolják, a területeken pedig új lakásokat építsenek. Ez viszont csak a jövőben fog eldőlni.

Ezután a képviselők a tankerületi központról szavazhattak. Máhr Tivadar elmondta, hogy a helyi tankerület kiköltözik a Dózsa György utca 14. szám alatti épületből, a helyére pedig a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti, illetve grafikai és festészeti tanszaka költözik majd. Németh Zsolt ennél a pontnál rákérdezett arra, hogy az épület udvarán tárolt, a rászorulók számára összegyűjtött tűzifával mi fog történni a jövőben. Kondora erre azt válaszolta, hogy az épület udvara továbbra is a város tulajdona lesz, a szociális tűzifa a város elszáradt fáiból, illetve a város erdőrészéből kitermelt fatörzsekből származik. Erre minden évben pályázhatnak a rászorulók, egy-egy család 3 köbméter tűzifához juthat így. A változtatást egyhangúlag fogadta el a testület. 

A továbbiakban Kondora elmondta, hogy a város pályázati forrást nyert el a Fekete-híd utcai csapadékvíz-átemelő létesítésére. A polgármester elmondta, hogy a helyi Aldi alatt húzódó, és a Gárdonyi parkot is érintő csapadékvíz elvezetőt váltják majd ki az új átemelő segítségével, amelyet konzorciumban, a Vas megyei önkormányzattal közösen valósítanának meg. A konzorciumi megállapodást egyhangúlag szavazta meg a testület. 

A képviselők szavaztak arról is, hogy Sárvár városa elfogadja-e egy magángyűjtő felajánlását. A magánszemély Gottesmann Alfréd, sárvári festő alkotásait ajánlotta fel a város számára. Kondora kiemelte, hogy a festményeket a város, nem pedig a városi múzeum kapja, hiszen akkor az állam tulajdonába kerülnének a műkincsek. A testület megszavazta a határozatot, így egy magánszemély, vagy egy biztonsági szállítással foglalkozó cégen keresztül juthatnak majd el Sárvárra az egyébként laptop méretű olajfestmények.

A képviselők végül egy hegyközségi telek beltérbe vonásáról, az Újhegy utcában található egy telek részének értékesítéséről, és egy önkormányzati bérlakás bérbeadásának meghosszabbításáról döntöttek. Az ülés végén Kondora elmondta, hogy legközelebb szeptemberben üléseznek a képviselők, reméli, hogy addigra a járvány negyedik hulláma nem befolyásolja majd a testület munkáját. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.