Vas megyével konzorciumban oldja meg Sárvár önkormányzata a Fekete-híd utca csapadékvízének elvezetését

Fehér Buda 2021-08-31 17:56:00
A nyár utolsó képviselőtestületi-ülésén megemlékeztek a tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Szabó Gyuláról is.

Kedden délután tartották a nyár utolsó rendkívüli képviselőtestületi-ülését Sárváron. Az ülést Kondora István (Fidesz-KDNP), Sárvár polgármestere egy perces néma csenddel kezdte, amellyel dr. Szabó Gyula sárvári képviselő előtt tisztelegtek. A polgármester a csend után felelevenítette, hogy Szabó 1998-tól volt oszlopos tagja a testületnek, Kondora szerint a tragikus hirtelenséggel elhunyt sebész főorvos munkája még hosszú évekig meghatározza majd a képviselő-testület munkáját. Sárvár önkormányzata saját hallottjának tekinti dr. Szabó Gyulát, és őszinte részvétüket fejezték ki a képviselő családjának. A sebész főorvostól péntek délután vesznek végső búcsút.

 

Elhunyt Dr. Szabó Gyula, sárvári képviselő

Elhunyt Dr. Szabó Gyula, Elhunyt Dr. Szabó Gyula, sárvári képviselő Sárvár Város Önkormányzati Képviselő- testületének tagja, bizottsági elnöke, jelentették be a város Facebook-oldalán. See posts, photos and more on Facebook. Szabóról Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a saját oldalán is megemlékezett. "Isten veled, Barátom! Mindent köszönünk!" - írta a polgármester.

 

A nyár utolsó ülésén összesen 11 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, első körben a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet módosították. Dr. Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) ismertette, hogy

hat darab új kamerát szereltek fel a sárvári Csónakázó-tó körül,

ezek működtetéséhez viszont szükséges a rendeletmódosítás. Ennél a pontnál Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) azt kérte a címzetes főjegyzőtől, hogy engedjenek számára betekintést a kamera rendszert működtető szabályrendszerbe. Az előterjesztést végül hét igennel, és egy tartózkodással fogadták el. 

Második körben a képviselők arról szavaztak, hogy visszakerüljön-e a polgármester hatáskörébe a településképi érvényesítési eszközökkel kapcsolatos döntések meghozatala. Kondora indoklásként elmondta, hogy a jelenlegi rendszer szerint a településképi döntéseket a képviselő-testületnek kell megszavazni, ám ez a folyamat felgyorsítható lehetne, ha az ilyen kérdésekről közvetlenül a polgármester dönthetne a jövőben. Még a szavazás előtt Klimits István (Független), jelezte, hogy nem fogadja el az előterjesztést, mivel szerinte Sárvár város lakóinak és képviselőinek tudniuk kellene az olyan változásokról, amelyek érinti a város arculatát. Az előterjesztést a testület végül hét igen és egy nem szavazattal fogadta el. 

A következő napirendi pontnál a képviselők egy olyan előterjesztésről vitáztak, amelyet az ülés előtt nem sokkal kaptak kézhez. Az előterjesztés értelmében a képviselők azt szavazhatták meg, hogy elinduljon-e egy olyan folyamat, amely településrendezési eszközök megváltoztatásáról szól. Kondora elmondta, hogy a konkrétumokat majd a novemberi ülésen tudják megvitatni a képviselők, Németh Zsolt ekkor azt kérte, hogy ez mindenképp így szerepeljen az előterjesztésben, mivel szerinte a dokumentum nyelvezete a jelen formájában mást sugallt. Németh azt is elmondta, hogy ezzel azt szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön az, ami az Esze Tamás utcai kiskertekkel történt. Kondora erre válaszul csak annyit mondott, hogy a legutóbbi ülés után kilátogatott a kiskertekhez, ahol jelenleg zöldséget termesztenek a tulajdonosok. Az előterjesztést végül hét igen és egy ellenszavazattal fogadták el. 

 

Sikkasztásgyanús telekeladások miatt volt hangos a sárvári képviselő-testület ülése

Csütörtökön délután képviselőtestületi-ülést tartottak a sárvári városházán. Az ülésen két képviselő, Vinter István (Fidesz-KDNP), és Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) nem tudott részt venni, az érdeklődők között viszont ott ült Molnár Miklós, az Új Világ Néppárt országgyűlési képviselőjelöltje. A megtárgyalt napirendek között szó esett lakásértékesítésekről, területi átsorolásokról és még egy kamionos pihenőről is.

 

A képviselők a folytatásban a gördülő fejlesztések következő 15 évéről szavaztak. Kondora elmondta, hogy a tervekben leírtakat a jövőben tudják majd módosítani a képviselők, erre évente két ülésen lesz lehetősége a testületnek. A napirendi pontnál ismét Németh Zsolt szólalt fel, aki azt kérte a testülettől, hogy valamilyen formában biztosítsák azt, hogy miután a Sága elköltözik a jelenlegi telephelyéről, a régi épület helyén ne patkánytanya legyen. Németh felidézte, hogy az egykori cukorgyár területét már harminc éve nem tudják felszámolni, a képviselő azt akarja elkerülni, hogy a Petőfi lakótelep, és a Soproni utcai temető mellett ne történhessen ilyen.

Kondora ismertette, hogy a Sága vezetőivel február óta azon dolgoznak, hogy az új épület területét egyáltalán megszerezzék. A polgármester elmondta, hogy

vannak már ötletek arra, hogy milyen formában hasznosítsák majd a szóbanforgó területeket, ám azokon a következő két-három évben még folyni fog a munka.

Kondora kiemelte, hogy az a víziója, hogy a régi telephelyet a megfelelő mentesítések után a Petőfi lakótelephez kapcsolják, a területeken pedig új lakásokat építsenek. Ez viszont csak a jövőben fog eldőlni.

Ezután a képviselők a tankerületi központról szavazhattak. Máhr Tivadar elmondta, hogy a helyi tankerület kiköltözik a Dózsa György utca 14. szám alatti épületből, a helyére pedig a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti, illetve grafikai és festészeti tanszaka költözik majd. Németh Zsolt ennél a pontnál rákérdezett arra, hogy az épület udvarán tárolt, a rászorulók számára összegyűjtött tűzifával mi fog történni a jövőben. Kondora erre azt válaszolta, hogy az épület udvara továbbra is a város tulajdona lesz, a szociális tűzifa a város elszáradt fáiból, illetve a város erdőrészéből kitermelt fatörzsekből származik. Erre minden évben pályázhatnak a rászorulók, egy-egy család 3 köbméter tűzifához juthat így. A változtatást egyhangúlag fogadta el a testület. 

A továbbiakban Kondora elmondta, hogy a város pályázati forrást nyert el a Fekete-híd utcai csapadékvíz-átemelő létesítésére. A polgármester elmondta, hogy a helyi Aldi alatt húzódó, és a Gárdonyi parkot is érintő csapadékvíz elvezetőt váltják majd ki az új átemelő segítségével, amelyet konzorciumban, a Vas megyei önkormányzattal közösen valósítanának meg. A konzorciumi megállapodást egyhangúlag szavazta meg a testület. 

A képviselők szavaztak arról is, hogy Sárvár városa elfogadja-e egy magángyűjtő felajánlását. A magánszemély Gottesmann Alfréd, sárvári festő alkotásait ajánlotta fel a város számára. Kondora kiemelte, hogy a festményeket a város, nem pedig a városi múzeum kapja, hiszen akkor az állam tulajdonába kerülnének a műkincsek. A testület megszavazta a határozatot, így egy magánszemély, vagy egy biztonsági szállítással foglalkozó cégen keresztül juthatnak majd el Sárvárra az egyébként laptop méretű olajfestmények.

A képviselők végül egy hegyközségi telek beltérbe vonásáról, az Újhegy utcában található egy telek részének értékesítéséről, és egy önkormányzati bérlakás bérbeadásának meghosszabbításáról döntöttek. Az ülés végén Kondora elmondta, hogy legközelebb szeptemberben üléseznek a képviselők, reméli, hogy addigra a járvány negyedik hulláma nem befolyásolja majd a testület munkáját. 

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.