Egy korrupciós ügyeken is dolgozó magyar bűnügyi újságírót is megfigyeltek a Pegasusszal

Székely Zoárd 2021-08-02 16:55:06
Pont akkor, amikor az európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt.

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – írja a Direkt36 legfrissebb cikkében. 

Az újságíró telefonszáma felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Ez ugyan még nem bizonyítja, hogy fel is törték a telefonját, ám a készüléket az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével meg is vizsgáltatták, és beigazolódott a gyanú.

Valóban a magyar állam vásárolta meg az izraeli kémprogramot

Az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásban részt vevő Washington Post külön cikkben foglalta össze a Magyarországot érintő megfigyelési botrány részleteit. Az első bekezdésben kifejtik, hogy a kommunista érában még egymást jelentették fel az emberek a titkosszolgálatnak, ezt a módszert pedig most a technológia váltotta olyan szempontból, hogy a Pegasus nevű szoftverrel mintegy 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Csikász Brigitta és Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója telefonjának megfigyelése egy nap különbséggel kezdődött.

„Oknyomozó újságíró vagyok, aki leginkább az igazságszolgáltatással és bűnügyekkel foglalkozik”

– mondta a lapnak Csikász, aki azt is megjegyzte, hogy már jó tíz éve figyelmeztették, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. A riporter a 2019-es időszakban az Átlátszónál dolgozott, azóta a Blikkhez távozott.

Megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

A Pegasust forgalmazó izraeli NSO alapítója, Shalev Hulio a múlt héten egy izraeli rádióműsorban arról beszélt hogy amennyiben valóban újságírók megfigyelésére használták a Pegasust Magyarországon, az elfogadhatatlan, és az esetet kivizsgálják. Ha pedig beigazolódik a visszaélés, akkor Hulio állítása szerint annak elkövetője többé nem férhet hozzá a kémprogramhoz. Az NSO alapvetően azt kommunikálja, hogy csakis állami szervekkel üzletel.

Varga Judit: Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van

nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban. A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

A technikai elemzésben szereplő adatokból kiderül, hogy vannak összefüggések Csikász és több más magyar újságíró megfigyelése között. Mint írják, a Pegasus gyakran az iPhone üzenetküldő applikációján, az iMessage-en keresztül fertőzi meg a telefonokat, méghozzá úgy, hogy a telefon használója számára észrevehetetlen módon üzeneteket küld a készülékre. Csikász esetében előfordult, hogy egy alkalommal ugyanarról, a Pegasushoz kötődő iMessage-fiókról indítottak támadást a készüléke ellen, amelyről Szabó András és Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársainak telefonját is feltörték.

A cikkben ugyan nem mondják ki egyértelműen, hogy mi lehetett a megfigyelés célja, de több lehetőség is szóba került:

  • 2019 áprilisa és 2019 novembere között Csikásznak egyetlen nagyobb projektje volt az Átlátszónál, egy 12-13 részes cikksorozat, amely az európai uniós pénzekkel kapcsolatos, visszaélésgyanús ügyeket mutatott be. A Direkt36 cikke szerint ezek olyan ügyek voltak, amelyekben többek között Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, valamint Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is előkerült.
  • Az újságíró ugyanakkor összevetette a telefonjának technikai elemzésében szereplő dátumokat a naptárával, és más egybeeséseket is talált. Három alkalommal olyan napon törték fel a készüléket, amikor egy, a magánnyomozók tevékenységéről szóló cikk elkészítéséhez voltak találkozói. A megjelent cikk végül arról szólt, hogy a magánnyomozók hogyan gyűjthetnek vagy nem gyűjthetnek titokban információkat.
  • Csikász szerint azonban lehet, hogy nem is konkrét témához kapcsolódik a megfigyelés, hanem csak a kapcsolati hálójáról akartak információkat szerezni. 2010-ben ugyanis már kapott egy olyan figyelmeztetést, hogy lehallgatják a telefonját. Az évek során aztán szaporodtak az ilyen figyelmeztetések.

„Szóltak nekem, hogy lehallgatják a telefonomat. Onnantól kezdve tisztában voltam vele, hogy a munkám része az, hogy figyelik, hogy mit csinálok”

– mondta Csikász.

 

 

Címlapfotó: AFP/Jack Guez

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.