Valóban a magyar állam vásárolta meg az izraeli kémprogramot

Székely Zoárd 2021-07-20 16:00:00
A szoftvert fejlesztő cég vizsgálatot indít az ügyben.

Az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásban részt vevő Washington Post külön cikkben foglalta össze a Magyarországot érintő megfigyelési botrány részleteit.

Az első bekezdésben kifejtik, hogy a kommunista érában még egymást jelentették fel az emberek a titkosszolgálatnak, ezt a módszert pedig most a technológia váltotta olyan szempontból, hogy a Pegasus nevű szoftverrel mintegy 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

Szijjártó: Nem tudunk semmit a lehallgatási botrányról

közölte Szijjártó Péter a V4 országok hétfői sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter saját bevallása szerint hétfő reggel megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, hogy ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.

A lap szerint elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, ezek közül három esetben megtalálták a Pegasus szoftverét, kettőt pedig megkíséreltek megfertőzni a programmal (a hatodik a Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, aki korábban már lecserélte a készülékét).

Az NSO tagadta, hogy közreműködött volna a magyar kormánnyal a telefonos listával kapcsolatban, állításuk szerint csak a kémprogramot (spyware) adták el, de „a megszerzett adatokhoz nincs a cégnek hozzáférése".

Emellett hangsúlyozták, hogy csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés.

A cikk megjelenése után Shalev Hulio, az NSO vezetője jelentkezett a Washington Postnál. Saját bevallása alapján őt is aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik,

„Ez az ügy aláássa a vásárlókba vetett bizalmunkat. Minden vádat megvizsgálunk, és ha igaznak bizonyulnak, határozott lépéseket fogunk tenni"

– mondta a lapnak Hulio.

Az NSO a jogszabályok miatt nem árulhatta el, kik vásárolták meg a kémprogramot, ám egy névtelenségét kérő egykori alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta,

hogy a magyar kormány is a cég ügyfelei közé tartozott.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül (pl. applikációk hibáit kihasználva) behatolni a telefonokba, majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját és mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

Edward Snowden: A magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha "nincs tudomásom" arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról" - így reagált a Twitteren a Magyarországot is érintő megfigyelési botrányra Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző.

A cikk végén felsorolják az érintett személyeket, akiknek a telefonját meghekkelték: újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket. Közülük jó néhányan Simicska Lajoshoz köthetők, aki ugyan egy korábbi munkatársa szerint nem használ okostelefont, ám a fia és az ügyvédje is szerepelnek a listán.

„Előfordult, hogy néhány információ, amit kizárólag telefonon beszéltünk meg, valahogy mégis megjelent a sajtóban"

– árulta el egy korábbi interjúban Nagy Ajtony Csaba, Simicska ügyvédje.

 

Címlapfotó: MTI/EPA/John Thys

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.