Valóban a magyar állam vásárolta meg az izraeli kémprogramot

Székely Zoárd 2021-07-20 16:00:00
A szoftvert fejlesztő cég vizsgálatot indít az ügyben.

Az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásban részt vevő Washington Post külön cikkben foglalta össze a Magyarországot érintő megfigyelési botrány részleteit.

Az első bekezdésben kifejtik, hogy a kommunista érában még egymást jelentették fel az emberek a titkosszolgálatnak, ezt a módszert pedig most a technológia váltotta olyan szempontból, hogy a Pegasus nevű szoftverrel mintegy 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

Szijjártó: Nem tudunk semmit a lehallgatási botrányról

közölte Szijjártó Péter a V4 országok hétfői sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter saját bevallása szerint hétfő reggel megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, hogy ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.

A lap szerint elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, ezek közül három esetben megtalálták a Pegasus szoftverét, kettőt pedig megkíséreltek megfertőzni a programmal (a hatodik a Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, aki korábban már lecserélte a készülékét).

Az NSO tagadta, hogy közreműködött volna a magyar kormánnyal a telefonos listával kapcsolatban, állításuk szerint csak a kémprogramot (spyware) adták el, de „a megszerzett adatokhoz nincs a cégnek hozzáférése".

Emellett hangsúlyozták, hogy csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés.

A cikk megjelenése után Shalev Hulio, az NSO vezetője jelentkezett a Washington Postnál. Saját bevallása alapján őt is aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik,

„Ez az ügy aláássa a vásárlókba vetett bizalmunkat. Minden vádat megvizsgálunk, és ha igaznak bizonyulnak, határozott lépéseket fogunk tenni"

– mondta a lapnak Hulio.

Az NSO a jogszabályok miatt nem árulhatta el, kik vásárolták meg a kémprogramot, ám egy névtelenségét kérő egykori alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta,

hogy a magyar kormány is a cég ügyfelei közé tartozott.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül (pl. applikációk hibáit kihasználva) behatolni a telefonokba, majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját és mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

Edward Snowden: A magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha "nincs tudomásom" arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról" - így reagált a Twitteren a Magyarországot is érintő megfigyelési botrányra Edward Snowden Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző.

A cikk végén felsorolják az érintett személyeket, akiknek a telefonját meghekkelték: újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket. Közülük jó néhányan Simicska Lajoshoz köthetők, aki ugyan egy korábbi munkatársa szerint nem használ okostelefont, ám a fia és az ügyvédje is szerepelnek a listán.

„Előfordult, hogy néhány információ, amit kizárólag telefonon beszéltünk meg, valahogy mégis megjelent a sajtóban"

– árulta el egy korábbi interjúban Nagy Ajtony Csaba, Simicska ügyvédje.

 

Címlapfotó: MTI/EPA/John Thys

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.