Szijjártó: Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar kormány kémszoftvert vásárol

Székely Zoárd 2021-07-27 18:20:09
Elvégre minden ország titkosszolgálata használ speciális programokat.

„Nekem nem volt, és nincs is tudásom arról, hogy ilyen típusú adatgyűjtés zajlik Magyarországon, de nem is kell, hogy tudomásom legyen, hiszen van egy világos jogszabályi rend a lehallgatások engedélyezésének és végrehajtásának módjáról"

– nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Portfoliónak.

Elmondása szerint az államoknak kötelességük megvédeni saját magukat, a polgáraikat, biztonságukat és az érdekeiket, ennek vannak nyilvános és nem nyilvános eszközei.

„Minden ország titkosszolgálata használ speciális szoftvereket, míg a nagy országok valószínűleg maguknak fejlesztenek, addig a kisebbek beszerzés útján jutnak ilyenekhez. Nincs abban tehát semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol ilyet”

– tette hozzá a külügyminiszter, aki eddig is kitérő válaszokat adott a megfigyelési botránnyal kapcsolatos kérdésekre.

Szijjártó: Nem tudunk semmit a lehallgatási botrányról

közölte Szijjártó Péter a V4 országok hétfői sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter saját bevallása szerint hétfő reggel megkérdezte az általa felügyelt Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, hogy ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.

Azt azonban kiemelte, hogy „az országban működő titkosszolgálatoknak a kötelessége, hogy megvédjék a magyar nemzet biztonságát, ezért folyamatosan figyelik, hogy bűnözői csoportok, terrorszervezetek, külföldi titkosszolgálatok milyen magyar embereket próbálnak a hálójukba keríteni”, ilyen esetekben pedig „nyomozásnak, lehallgatásnak is lehet helye”.

Szijjártó emellett beszélt a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs munkájáról is.

„Személy szerint azért is örültem ennek a lehetőségnek, mert nekünk az elmúlt években is számos olyan javaslatunk volt, amelyek a fölösleges vagy a gazdasági növekedést lassító, visszatartó akadályokat vettek volna ki a rendszerből”

– mondta a külügyminiszter, majd hangsúlyozta, hogy a járvány utáni újraindítás olyan új globális versenyt teremt, „ami tényleg élet-halálra megy”, így enyhíteni kell a bürokratikus kereteken.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szóba került az interjúban az is, hogy a magyar kormány helyreállítási tervét egyelőre nem fogadta el az Európai Bizottság.

„Ne legyenek illúzióink, az európai intézmények Brüsszelben már többször bebizonyították, hogy a pénzügyi kérdéseket zsarolásra használják fel. (...) Jól láthatóan a hajánál fogva előrángatott ügyeket vesznek elő, érveknek ezeket nem nevezném, de világos az üzenet: mindaddig, amíg a pedofiltörvény érvényben van, addig RRF-forrást (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) nem kapunk”

– taglalta Szijjártó, aki szerint a melegellenes módosítókkal tűzdelt „pedofiltörvény” miatt nem tudnak megegyezni a brüsszeli testülettel.

A kormány nem is tervezi megváltoztatni a törvényt, ennek ellenére Szijjártó bízik abban, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül is elérheti majd az 5,5 százalékos növekedést 2021 végére. A külügyminiszter szerint „minden idők legsikeresebb első félévét zártuk”, gazdaságtörténeti rekordot döntött a beruházásösztönzés, idén pedig „minden idők legmagasabb exportjára számítunk, 110-112 milliárd eurós nagyságrendre”.

 

Címlapfotó: MTI/Borsos Mátyás

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.