Még csak NMHH-regisztrációja sincs a Cseh Katalin "ügyét" kirobbantó bennfentes.net-nek

Farkas Bazsi 2021-07-27 11:17:47
Vagyis újságnak nem nevezhető az oldal. Volt már ilyen sztori Szombathelyen is.

Egy maszkos alak eltorzított hangon szállít információt egy politikus állítólagos milliárdos pályázatnyeréseiről - ez az ügy, amit lassan egy hete visz a Bennfentes.net című oldal. 

A videókat - saját állításuk szerint - a Bennfentes meglehetősen rejtélyes módon kapta meg eddig. Volt olyan, amit motoros futár hozott, megint másikat pedig névtelen emailen kapta meg a szerkesztőség(?), vagy inkább pontosabb, ha úgy írom, hogy a weboldal üzemeltetője. Mennyire életszerű, hogy egy két hónapja működő oldalt, amelynek a Facebookon jelenleg mindössze 2758 likeolója van, szócsövének választ egy milliárdos csalás lebuktatását célzó társaság?

A Bennfentes.net-et ugyanis hiába kerestük a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság online nyilvántartásában: egyszerűen nem találtuk. 

Ez pedig azt jelenti, hogy hivatalosan – értelmezésünk szerint – a Bennfentes.net nem újság. 

De más érdekességet is találtunk. A weboldal impresszuma szerint az oldalt a Bennfentes.net Média Kft. üzemelteti. Az Opten adatai szerint a Kft.-t 2021. május 27-én alapították. Csakhogy a cikkeket végigbogarászva már a cég alapítása előtt megjelent anyagokat is találtunk az oldalon.

Sőt, szintén az Opten adatai szerint a cégben egyetlen bejelentett munkavállaló sincsen. 

Bevált modell?

Nem ez az első eset, hogy a kormányközeli propagandagépezet egy kvázi noname oldalt használ fel arra, hogy vélt vagy valós ügyek csíráját elvesse, majd ezeket aztán a már “hivatalos” csatornákon felhasználja. 

Szombathelyen ilyen volt a vasivasmacska.blog.hu. A blogot a 2019-es önkormányzati választásokra hozták létre. Már nem is üzemel, az utolsó bejegyzést 2019. október 12-én hozták létre. (Csak emlékeztetőül: 2019. október 13-án volt az önkormányzati választás.) 

A noname oldal megírta a kreált ügyeket, majd erre az oldalra hivatkozva hozta le azokat a Fidesz helyi propagandalapja, a Szombati Helyi Hírek. A blog üzemeltetői lenyomozthatlannak bizonyultak, a Szombathelyi Járásbíróság viszont rágalmazásért elítélte a Szombati Helyi Hírek főszerkesztőjét, Horváth Vilmost. Horváth egyébként a tárgyaláson azt mondta, az eredeti blogbejegyzést Cseszkó Tamás írta. Később visszavonta a vallomását, mivel önmagával keveredett ellentmondásba.

De a hasonlóan felépített rendszerekre jó példa a drót.info. Erre a portálra korábban a kiegyensúlyozottsággal abszolút nem vádolható Pesti TV is hivatkozott már, illetve szerkesztette műsorba az oldal “oknyomozó újságírójának” véleményét. Ezt az oldalt sem találtuk az NMHH nyilvántartásában. 

Az oldal üzemeltetője a Pelso Média 2020 Kft. Az Opten cégadatai szerint a cégben nincsen bejelentett munkavállaló. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.