"A fejekben kell valamit átkattintani, igenis lehet gyalogolni, busszal menni, kerékpárral gurulni"

Bazsó Bálint 2021-07-27 06:11:25
Miért jó, ha minél többen kerékpároznak Budapesten és az országban? Miért fontos a kötöttpályás fejlesztés és valójában kiknek segít a behajtási díj?

Ritkán ül le egy asztalhoz a kormányoldal és az ellenzék, és még ritkábban értenek egyet valamiben. Lelőjük a poént: a Művészetek Völgyében most mindkettő sikerült. 

A Pest-Buda Udvarban a fővárosi kerékpáros közlekedés kapcsán Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa, Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtáséért felelős helyettes államtitkára, Balogh Samu Márton, Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője és Kürti Gábor, Magyar kerékpárosklub elnöke beszélgetett és vitázott egymással, hogy a végére elégedetten állapítsák meg: alapvetően konszenzus van köztük. 

Majdnem mindenben.

Bár az utóbbi hónapokban kormánypárti politikusok szájából rendszeresen lehetett hallani az "autósüldözés" szót, kritizálva a fővárosi vezetés - szerintük - autósellenes és kerékpárosbarát fejlesztéseit,  mégis a Művészetek Völgyébe kerékpárral érkező Schneller Domonkos helyettes államtitkár beszélt a közlekedés résztvevőinek egymás iránti szolidaritásáról.

"Nincs csak autós, nincs csak kerékpáros közlekedő, legtöbben szituációtól függően választják ezeket" - mondta a helyettes államtitkár, aki szerint az lenne az örvendetes, ha az autósok elfogadják azt, hogy a közút nem csak az övék, a kerékpárosok pedig azt, hogy a szabályokat nekik is be kell tartaniuk

Révész Máriusz kormánybiztos pedig eljutott addig, hogy nincs különbség a jobb- és baloldali értékrendű emberek között, a városokban tekerők között nem mérhető a különbség közöttük a közlekedési forma tekintetében. 

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint bár nagyot léptünk előre mind a versenyszerű, mind a turizmus, mind a mindennapi közlekedés terén, óriási építkezések vannak, mégis van még hova fejlődni. 

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint, bár a politika sokszor szeretne konfliktusokat látni ebben is, ő mégis úgy érzi, ma már ez kevésbé van jelen.

Sőt, szerinte együttállás érezhető, hiszen "mind a kormányoldal, mind a városvezetés elkötelezett a kerékpáros közlekedés mentén".

Kürti szerint a "fájó" intézkedések, így például a nagykörúti kerékpársáv be fog érni, meg fog többszöröződni a kerékpárosok száma.

Az ellenzék részéről Balogh Samu Márton, Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint viszont egyáltalán nem tesz jót a párbeszédnek az, amit például Fürjes Balázstól hallani, aki a kormánymédiában rendszeresen beszél az úgynevezett "autósüldözésről". 

Emlékeztetett: miközben sokszorosára növekedett a kerékpározók száma a fővárosban, a politikai konfliktusok, támadások őket érinti hátrányosan. 

Schneller Domonkos helyettes államtitkár szerint viszont a fejlesztéseket tervszerűen kell végrehajtani, nem úgy, ahogy azokat a főváros megtette. A politikus szerint igenis kell a körútra a kerékpársáv, ám nem a sáv elvétele lett volna a megoldás, hanem a körúti parkolás megszüntetése. 

Az agglomeráció a gond

Abban szakmai és politikus konszenzus van, hogy miközben a budapestiek többsége nem autóval jár dolgozni, addig az agglomerációból érkező 10 emberből csak 3 tömegközlekedik. 

Révész Máriusz szerint éppen ezért kell fejleszteni a kombinált közlekedést, de "kellő megfontoltsággal, kerülni kell azokat, amelyek óriási dugókat okoznak" - mondta.

Karácsony Gergely kabinetfőnöke viszont úgy vélte: nem csökkent érdemben a körúti autós forgalom, mivel az összes szűk keresztmetszetben visszaadták azt a plusz sávot az autósoknak. 

"Nincs tehát érdemben kisebb autós forgalom, ehhez képest az ország második legforgalmasabb kerékpáros folyosója alakult ki"

- mondta, aki szerint valójában nincs érdeksérelem.

"1999-ben, az akkor épített Szentjakab Lakóparkból negyedóra volt a fővárost elérni, 2001-ben félóra, ma egy óra inkább. Őrületes változás ez, gomba módon elszaporodtak a lakóparkok és nőtt hatalmasra az agglomeráció. Ennek isszuk meg most a levét, ez így tarthatatlan"

- vette át a szót Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, aki szerint a kerékpár elsősorban közlekedési eszköz a hétköznapokon, hétvégén pedig már sporteszköz.

A Vuelta Sportiroda vezetője szerint elsősorban a fejekben kéne átkattintani valamit, hogy igenis lehet gyalogolni, busszal menni, kerékpárral gurulni.

Bár a politikusok látványosan kerülték, Kürti Gábor, a kerékpárosklub elnöke már sokkal szívesebben beszélt a behajtási díjról. Mint mondta, ez egy tabutéma, hiszen adó, ám úgy vélte:

"Ennek mértéke sokkal kisebb összeg, mint ami pénzt elégetünk az autóban"

Kürti szerint a behajtási díj azoknak lenne a leginkább jó, akiknek valóban szükségük van a városban az autójukra, hiszen a forgalom csökken, így számukra olcsóbb és kiszámíthatóbb lesz a munka.

Szerinte a pozitív és negatív ösztönzőket együtt kell alkalmazni. 

Schneller Domonkos szerint viszont a vasúti fejlesztések és buszsávok oldják meg a problémát, mert

"versenyképes tömegközlekedést akarunk" 

- mondta. Úgy vélte: a gond az, hogy a parkoláshoz nem merünk hozzányúlni, miközben fel kéne szabadítani a közterületeket, amelyek nagy részét ma a parkoló autók foglalják el.

Révész Máriusz szerint viszont az autós közlekedés "ellehetetlenítésével" nem lehet kizárólag fejleszteni a közlekedést, ezért ő a pozitív ösztönzőkre helyezné a hangsúlyt:

"Büszke vagyok a elektromos kerékpár vásárlási programra, arra, hogy hamarosan a cégek számára leírható lesz a kerékpár flották vásárlása"

- mondta a kormánybiztos, aki úgy vélte: a viták ellenére konszenzus van köztük abban, hogy mindenki jól jár, ha minél többen tekerünk.

Szólj hozzá!

Baleset miatt forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, Győr térségében

Szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt egy személygépkocsi.

Két nappal tovább tart az előválasztás, a kimaradt helyszínekre húzhatnak fel újra sátrakat

Az elmúlt hétvégén sokan hiába mentek szavazni, de hamarosan kárpótolják őket.

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

van még itt cikk a témában:

Baleset miatt forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, Győr térségében

Szalagkorlátnak ütközött, majd kigyulladt egy személygépkocsi.

Idén is itt az ARC kiállítás – mi is megnéztük a plakátokat

Az idei plakátok mottója az „Életjel” lett. Ne szomorkodj, ha nem tudod megnézni a helyszínen, képgalériánkban ugyanis most Te is láthatod a plakátok egy részét.