Ungár Péter: Ha valóban álhírről lenne szó, akkor nem lehetne érteni, hogy a fideszes képviselők miért nem jelentek meg a bizottság ülésén

Fehér Buda 2021-07-26 12:20:43
Sajtótájékoztatót tartott a Nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja a döntésképtelen ülést követően.

Ungár Péter, Stummer János és Molnár Zsolt közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzetbiztonsági bizottság ülése után hétfőn délelőtt. A tájékoztató elején Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ülésre végül nem kerülhetett sor, mivel a bizottság négy Fidesz-KDNP-s tagja nem jelent meg, így a bizottság nem lett határozatképes. Stummer felidézte, hogy múlt héten vasárnap derült ki, hogy az úgynevezett Pegasus programmal jogellenesen figyelhettek meg több embert is Magyarországon.

Azóta eltelt egy hét, Stummer szerint a Fidesz és a magyar kormány azóta úgy tett, mintha nem lenne itt semmiféle botrány, az ellenzéki képviselőket pedig azzal vádolták, hogy hangulatot keltenek. Stummer azt is elmondta, hogy emellett minden eszközt megragadtak annak érdekében, hogy a politikai felelősségre vonást elkerüljék. A jobbikos képviselő szerint erről szól az is, hogy a mai bizottsági ülést ellehetetlenítették a kormánypárti képviselők, és erről szól az is, hogy megindult az ügyészségi vizsgálat, ezzel pedig ellehetetlenítették azt is, hogy felállíthassanak egy parlamenti vizsgálóbizottságot.

 

 

Stummer szerint mindennek ellenére a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjainak három feladata van. Az első, hogy kiderítsék, van-e ilyen eszköz, illetve beszerezték-e az eszközt. Ha igen, akkor a Nemzetbiztonsági bizottságnak azt kell kiderítenie, hogy kik, mikor, mire és milyen engedéllyel használták a programot. Az ellenzéki képviselők harmadik feladata pedig az, hogy megtalálják annak minden lehetséges módját, hogy a későbbiekben ilyen ne történhessen meg.

Stummer bejelentette, hogy éppen ezért kettő döntést hozott meg a Nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja:

Az egyik az, hogy a bizottságon belül kiszélesítik azt a belső ellenőrzést, amely már a múlt héten már elindult. Minden olyan ügyiratot, amelyet akár ebben a ciklusban, akár egy előző ciklusban a bizottság elé került közbeszerzési mentesítés gyanánt, tüzetesen át fogják világítani. Ha volt a bizottság előtt a Pegasus szoftver, akkor ennek a bizonyítékát meg fogják találni.

Ha ez megtörténik, akkor ténymegállapító vizsgálat alapján fogják kideríteni azt, hogy kik, mikor, hogyan, és milyen engedélyekkel használhatták ezt a programot. Stummer emellett azt üzente a fideszes bizottsági tagoknak, hogy úgy számoljanak, hogy az őszi munkaidőszak első ülésén, már reggel nyolc órára fogja összehívni a Nemzetbiztonsági bizottság következő ülését. Ide el fogják hívni a nemzetbiztonsági szakszolgálatot, és felszólítják őket arra, hogy számoljanak be az utóbbi egy év munkájáról. Ott már nem lesz választási lehetősége a fideszes képviselőknek arról, hogy részt akarnak-e venni az ülésen.

A jobbikos képviselő elmondta, hogy azon az ülésen az elhangzott kérdésekből, illetve válaszokból ha szükségesnek látják, akkor elindítják a ténymegállapító vizsgálatot.

Stummer után Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője vette át a szót, ő már arról beszélt, hogy a kormánypártok nem a bizottsági ülést, hanem a jogállamot és a teljes nemzetet csonkították meg azzal, hogy nem jelentek meg a mai ülésen. Így nyitva maradtak azok a kérdések, amelyre nem csak a magyar választópolgárok, hanem az egész világsajtó kíváncsi lett volna. Molnár szerint azzal, hogy nem jelentek meg a mai ülésen csak azt bizonyították be, hogy takargatnivalójuk van a Pegasus-botránnyal kapcsolatban. A képviselő viszont azt mondja, hogy ebben az esetben nem fogják tudni eltussolni az igazságot. Molnár szerint az ügyben a végleges döntést majd 2022 tavaszán lehet meghozni, kormányváltás formájában.

Molnár után végül Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szólalt fel, ő arra emlékeztetett, hogy a botrány kirobbanásakor a Fidesz egyből azzal reagált, hogy álhírről van szó. Utána pedig egymással ellentmondó állítások jelentek meg. Ungár szerint viszont ha valóban álhírről lenne szó, akkor nem lehetne érteni, hogy a fideszes képviselők miért nem jelentek meg a bizottság ülésén. "Ha ma eljöttek volna, lett volna lehetőség a saját szavazóik számára is ezt az ügyet lerendezni, lezárni. Azzal, hogy nem jöttek el, kiderült, hogy itt valami nincs rendben" - mondta az LMP-s képviselő.

Ungár elmondta, hogy hasonló szakbizottsági ülést tartottak legalább tíz másik országban. A képviselő elmondta, hogy azzal, hogy felmerült annak az alapos gyanúja, hogy Magyarországon visszaélés szerűen hallgattak le embereket, az azért tudott így megjelenni a magyar társadalomban, mert a kormányban nincs bizalom. "Ez nem az emberek hibája, hanem ennek a kormánynak a hibája" - szögezte le Ungár.

Zárásképpen az LMP-s képviselő még megosztotta, hogy szerinte sok mindent elmond egy felelős miniszterről az, hogy ha egy ilyen ügybe keveredik, akkor az elsődleges állítása az, hogy a saját helyettesére tolja a felelősséget. "Úgy látszik, hogy az ő kiválasztásánál nem feltétlenül az alkalmassági szempontok vezettek, hiszen egy alkalmas miniszter ilyen esetben magára vállalja a felelősséget, és nem az államtitkárára mutogat, azóta pedig mély fedésben van" - tette hozzá a képviselő a sajtótájékoztató végén.

A mai ülésen egyébként Pintér Sándor ugyan megjelent, de ott már nem kellett beszélnie a Pegasus ügyről, a bizottság döntésképtelensége miatt.

 

Pintér elment a nemzetbiztonsági bizottság Pegasus-ülésére, de nem mondott semmit

Elment, de ahogy sejthető volt, nem kellett beszélnie Pintér Sándornak a Pegasus kémszoftverről a nemzetbiztonsági bizottság előtt hétfő reggel. A belügyminiszternek ebben a Fidesz volt segítségére, miután a bizottság kormánypárti tagjai - ahogy ez sejthető volt - nem mentek el a testület elnöke, a jobbikos Stummer János által összehívott zárt ülésre - írja a Telex.

 

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.