Hívd Sault, ha gond van a buszon!

KORG . 2021-07-25 10:06:30
Így lázad egy Senki.

Hutch Mansell tipikus jenki kertvárosi figura. Lúzer, akinek orra előtt hajtanak el a szemetesek jót röhögve. Lúzer, akit megvetnek saját gyerekei. Lúzer a neje szemében is, aki évek óta úgy kerüli el a közös ágyat, mint ürge a sasfészket. Rokona fémgyárában dolgozik, busszal jár haza. A vacsora hideg, a sör meleg. Mi kell még a köznapi senkiséghez?

Kábé 200 millióan élnek így az USÁ-ban és pár milliárdan – ők azért a szerencsésebbek – a világon. De az élet olyan, hogy pillanatok alatt minden átfordulhat, hihetetlen kanyarokat vehet. Hősünknél ez a pont akkor jön el, amikor leleplez egy betörő párt a házában. Erős fia fojtófogással elkapja az egyik bűnözőt, de az apa utasítására el kell engednie.

A fiú szemében Hutch ezután nem lúzer, hanem gyáva alak, akit megvet. Hogy az este teljes legyen, szomszédja, egy pléhbojler, villog előtte új sportkocsijával. - Na, szomszéd, milyen a gumim szaga?

Aztán Hutchban megmoccan valami. Akit mindig bántanak, az egy ponton elszabadul és akkor jaj a világnak.  A kisember lázadása egy munka utáni buszozáson tör ki – szó szerint. Akkor, amikor egy csapatnyi huligán száll fel a járatra és molesztálja az utasokat. Főleg egy fiatal lányt. Hősünk annyira egy senki számukra, hogy észre sem veszik.  

Aztán a gyorsan elkövetkező, pontosan 5 egész 47 másodpercben szembesülnek csaknem végzetes vakságukkal. Mansellből ugyanis kitör a vadállat és szó szerint szétveri a társaságot. Ez a jelenetsor valószínűleg bekerül majd a legjobb filmtörténeti epizódok közé, olyan szakmai bravúrral forgatták le.

Ilya Naishuller Senki (Nobody) című mozija egy teljes évet késett a covid miatt, de így is átütő siker. Pedig igazából nem hoz újat: egy rejtőzködő férfi, aki persze dolgozott a titkosszolgálatoknak, sőt revizor volt (revizor: profi bérgyilkolászás az államhatalom szíves kérésre). Amikor ettől megcsömörlött, unalmas kertvárosi kisemberré lett.  

De miért is a siker és a figyelem e film iránt? Két ok miatt. Az egyik a főszereplő személye, aki a zseniális tévés széria, a Better Call Saul (Hívja Sault!) főhőse, azaz Bob Odenkirk. Az amerikai színész a sorozatban egy furfangos, simlis, nagydumás, de nagyon is sebezhető ügyvédet jelenít meg, hihetetlen erővel.

Ezzel viszont beskatulyázta magát. A rendező érdeme, hogy mégis őt húzta elő a kalapból Mansell szerepére. Odenkirk a Senkiben akkorát alakít, hogy a legjobb akcióhősök sorába emelkedik. Úgy, hogy teljességgel távol áll tőle ez a műfaj. Ez a színészi képesség mindenképpen figyelemre méltó.

A másik ok, ami figyelmet és némi meghökkenést keltett, az a film nyíltan vállalt oroszellenessége. Mármint a mai orosz oligarchák tekintetében. Ők a sztoriban egytől egyig gyilkosok, rablók, pszichopaták, adócsalók, vagyis rosszemberek. Ez az oroszellenes él a trumpi éra után több mint érdekes.

Egy biztos, a Senki letette a névjegyét és innentől az akciófilmezés új ecsetvonással bővült. Lehet, új vászon is kell majd hozzá.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”