Ezek az új sportágak gondoskodnak arról, hogy az idei legyen az eddigi leglátványosabb olimpia

Kovács Lilla 2021-07-23 08:49:00
Extrémsportok és harcművészeti ág is lesz az új felhozatalban.

Az idei - vagyis tavalyi - olimpia már a 32. lesz a sorban, és bár többször előfordult az, hogy valamilyen oknál fogva elmaradt egy-egy ötkarikás játék, ez lesz az első, ami egy évett csúszott. De nem csak ez az oka annak, hogy a tokiói olimpia nagyon különleges lesz, hiszen először debütálnak majd az extrém sportok, amikkel vállaltan a fiatalabb közönséget szeretnék megragadni. Mindemellett a rendező ország hagyományai és érdeklődése is rányomja a bélyegét a programra. 

De mi is lesz az a 5+1 új sportág?

 

  1. Gördeszka

Az egyik leglátványosabb sportág, ami végre a nagyközönség elé is kerül! A gördeszkázás eddig csak az Extrem Sport csatornán volt látható, így akit igazán érdekelt, eddig is megtalálta a versenyek közvetítését. Az Olimpiai Bizottság azonban azt reméli, hogy a nagyobb nyilvánossággal nem csak a gördeszkázás jár jól, hanem mégtöbb fiatalt megragad majd az olimpia szellemisége. Gördeszkás körökben persze többen tartanak arról, hogy elveszik ezzel a sport igazi szabadságát - például ehhez szövetségek megalakítására volt szükség: így jött létre hazánkban is a Magyar Országos Görkorcsolya- és Gördeszka-szövetség - igazából a gördeszkások fúzionáltak a már korábban is létező görkorcsolya szövetséggel.

A szövetség ezután kiválaszotta az ismert magyar deszkások közül azokat, akiknek az eredményei megfeleltek, és tudták vállalni az olimpiához szükséges felkészülést. Ez utóbbi nem egyszerű, hiszen az olimpiai sportágaknál már doppingvizsgálatok is vannak, amihez rendszeresen le kell adni a Magyar Antidopping Csoportnak, hogy a sportoló mikor és hol tartózkodik. Emellett pedig szponzorokkal is rendelkezni kell ahhoz, hogy megfelelő legyen a felkészülés, mind időben, mind felszerelésben. Ezek alapján Szalontai Balázs, Petrányi Lajos, Dessewffy Marcell és Kasper Botond volt az, akik kvalifikációs versenyeken vehettek részt - sajnos olimpián egyiküknek sem szurkolhatunk.

 

Lajos Petranyi - Synergy leftover part

Leftover tricks for the Synergy movie.

 

A deszkások július 25-én, 26-án és augusztus 4-én, 5-én lesznek láthatóak. És hogy mi lesz a program? A júliusi napokon a street versenyek lesznek (előbb a férfiak, aztán a nők), augusztusban pedig a park versenyek (ott a nők kezdenek és másnap jönnek a férfiak). A különbség a két ág között az, hogy a street verseny pálya kialakítása jobban hasonlít a hagyományos utcákhoz, míg a parkban egy kimondott skatepark lesz felhúzva, felcsövekkel és rámpákkal. 

 

    2. Freestyle BMX

A BMX-esek már korábban is megjelentek az olimpiákon, akkor viszont csak a cross szakággal, ami gyakorlatilag egy gyorsasági pályaverseny volt. Tokióban viszont már a freestyle BMX-esek is indulhatnak. Többen várták már ezt a lépést, mióta a szakág bekerült a UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) hivatalos versenynaptárába. Magyar indulónak itt sem szurkolhatunk, de Kempf Zozó, az egyik legismertebb magyar BMX-es már több fórumon is nyilatkozta, hogy ő bizony megcélozza a párizsi játékokat - többek közt a Magyarocknak is, ahol egy videóban be is mutatta, hogy nem egy egyszerű sportág ez. 

 

Kipróbáltam a Freestyle BMX-et Zozóval

Ezúttal Kempf Zozóhoz látogatott Molnár Matyi, hogy kipróbálja a freestyle BMX-et, a tokiói olimpia egyik új sportágát, ami először mutatkozik be az ötkariká...

 

    3. Hullámlovaglás

A szörf hullámlovaglás szakágát nagyon sokan várták az olimpiai programba, hiszen ez az egyik leglátványosabb oldala a szörfsportnak. De mi is lesz az a hullámlovaglás? A szörfösök egyesével versenyeznek majd, akiket egy 5 fős bírói testület pontoz majd. A versenyzők hullámonként kapnak pontokat - ez 1-től 10-ig terjedhet, két tizedessel -, amiből majd kiszámolják az átlagot. A 5 bírói pontszámból majd aztán a 3 középső fog számítani - így lesz meg egy hullám pontja. A végeredmény pedig a két legmagasabb, hullám után kapott pontból áll össze. 

A bírók itt figyelik majd a nehézséget, a manőverek változatosságát és kombinációit, a gyorsaságot és az erőt. Magyar versenyzőnek itt sem szurkolhatunk, ám RS:X szakágban lesz egy szörfösünk, Cholnoky Sára lévén. 

 

Surfing - Tokyo 2020 | New Sport on the Block

Surfing will make its Summer Olympic debut at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan! Hear from Fernando Aguerre, the International Surfing Association pre...

 

      4. Sportmászás

Az új sportágak közül talán ez az, ami a leginkább váratlan volt. Ez is lehet az oka annak, hogy az olimpiai programban a mászók 3 ágban, gyorsasági, boulder- és leadmászásban is megmérkőznek, hogy aztán ez a három eredmény adja ki a végső rangsort: a 3 ágban a helyezések számát összeszorozzák, és a legkisebb pontszám győz. (Például: ha az egyik versenyzőnek lesz egy 2. egy 3. és egy 4. helyezése, az 24 pontot kap; az a versenyző viszont, akinek legy egy 1. egy 5. és egy 3. helyezése, 15-öt. Így a versenyzők közt elég sokan matekoztak, hogy az erősségeikre edzenek rá mégjobban, vagy megéri fejleszteni a gyengébb ágakat is.)

És hogy mi is lesz ez a három versenyszám? A gyorsasági mászást bárki el tudja képzelni: adva van egy mászófal, ahol a versenyzőknek minél gyorsabban el kell érnie a csúcspontot. A boulder és a leadmászás már más tészta. A bouldernél (ami a hagyományos sziklamászást talán a legjobban leképezi) a mászók négy percet kapnak arra, hogy elérjék a fal tetejét. Ezt a falat azonban ott látják először - egymás versenyzését sem nézhetik. A 4 percet teljesen kitölthetik, akárhányszor próbálkozhatnak, de a leggyorsabb mászó lesz a nyertes. 

A leadmászásnál szintén adott lesz egy időkeret, itt viszont csak egyszer próbálkozhatnak a versenyzők - aki leesik, annak véget ér a pálya. Itt azt fogják számolni, hogy ki hány kapaszkodóig jut el. Ez talán a legtechnikásabb, hiszen a versenyzők itt biztosítással másznak, így a karabinereket is akasztgatniuk kell majd közben. 

Magyar versenyzőnek itt sem szurkolhatunk, de ha benne marad a párizsi játékokig a programban, akkor Vályi Gergőnek lehet esélye a kvótaszerzésre. 

 

Sport Climbing - Tokyo 2020 | New Sport on the Block

Sport Climbing will make its Summer Olympic debut at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan! Hear from professional climber Sasha Digiulian about what this...

 

        5. Karate

A japán harcművészetet szintén sokan várták az olimpiai játékokra, ami nem csoda, hiszen az egy legismertebb harcmávészetről van szó. A versenyzők itt két szakágban a Katában és a Kumitében versenyeznek majd. Az elsőben a versenyzők egy képzelt ellenfél ellen küzdenek meg, ez tehát egy nullkontakt szakág. A Kumite esetében viszont már ember ember ellen küzd, ez fullkontakt. 

Itt már szurkolhatunk magyar versenyzőnek, az MTK versenyzője, Hárspataki Gábor júniusban szerezte meg a kvótát, ő a kumite szakágban indul majd. 

 

Karate at the Tokyo 2020 Olympic Games | New Sport on the Block

Karate will be included as a new sport for the Tokyo 2020 Olympic Games.Raffaele Chiulli commenting on the five new sports for Tokyo 2020 during his intervie...

 

+1 Baseball és Softball

A baseball már korábban is szerepelt az olimpiai programban, így igazából egy visszatérő sportágról beszélünk - a softball a baseball női verziója, ám a technika és a pálya több ponton is eltér. A japánok rajonganak ezért a sportért, így nem csoda, hogy újra műsorra került. A tornán mindössze hat nemzet csapata mérkőzik majd meg baseballban: Japán, Izrael, Mexikó, Dél-Korea, USA, és Dominikai Köztársaság. Softballban szintén hat csapat lesz: Japán, USA, Olaszország, Mexikó, Kanada és Ausztrália. 

Baseball at the Olympics? | New Sport on the Block

Baseball and softball have been approved for Tokyo 2020, the first time those sports have been in the Games since Beijing 2008.Want more Olympic Baseball: ht...

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.