Tagadta Czeglédy Csaba a Human Operator elleni vádakat

Bazsó Bálint 2021-07-12 19:21:15
Tagadta Czeglédy Csaba az általa irányított Human Operator Zrt. ellen megfogalmazott vádakat a Kecskeméti Törvényszéken hétfőn.

A jelenleg ügyvédiiroda-vezetőként, valamint szombathelyi önkormányzati képviselőként és bizottsági elnökként is dolgozó elsőrendű vádlott és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség  2019. februárban a Szegedi Törvényszéken.

Czeglédy Csaba kijelentette, hogy a kezdetben kft.-ként, majd zrt.-ként működő Human Operator legális vállalkozás volt, átlátható működéssel.

Tevékenysége egyrészt arra irányult, hogy munkaerőt szolgáltasson vállalatoknak, másrészt a munkavállalók biztonságos környezetben dolgozva megkapják járandóságukat - tette hozzá.

A Human Operator ügyvezetői posztját 2010-ig látta el, majd miután a vállalkozás társasági formát váltott, az igazgatóság elnöke lett.

A testület kezdetben öt, majd hat tulajdonosból állt, akik ugyan eltérő módon, de mindannyian részt vettek a működési folyamatokban és döntéshozatalban, illetve mindenről értesültek - tette hozzá.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával - amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be - jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem, vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Surányiné Pólik Edina vezette tanács előtt zajló tárgyaláson a politikus-jogász azt mondta: a Human Operator munkaerőt is kölcsönzött, alkalmi munkavállalókat és munkaerőt közvetített, illetve "fejvadászattal" is foglalkozott.

Legálisan működő gazdasági társaságként nem lehetett bűnszervezet is egyben - mondta Czeglédy Csaba.

Emlékeztetett, 2006 őszétől 2010 őszéig Szombathely alpolgármestereként tevékenykedett, a választások elvesztését követően azonban ügyvédi pályára lépett, mivel közben befejezte jogi tanulmányait.

Ez a tevékenység az önkormányzati képviselőséggel nem összeférhetetlen, de a Human Operator Kft. ügyvezetői posztjával igen, ezért is váltottak társasági formát - közölte.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A zrt.-vé alakulást az is motiválta, hogy Magyarországon komolyabb piaci szereplőnek számít egy vállalkozás, ha "szintet lép" - tette hozzá Czeglédy Csaba.

Ezt követően vonták be generál alvállalkozóként a Pannon Humán Szerviz Kft.-t, amely nem a Human Operator "alárendeltjeként" működött, mivel két önállóan tevékenykedő gazdasági társaság együttműködéséről volt szó.

Czeglédy Csaba elmondta: az átadás-átvétel néhány hónapot vett igénybe, de a vállalkozás bevonása sok terhet levett a válláról az operatív feladatok és irányítás szempontjából.

A Szegedi Törvényszék két tanácsa korábban húsz vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, közülük hét - a bűnösségét beismerő és az ügyészséggel egyezséget kötő - vádlott ügyében jogerős döntést is hozott. A bíróság a vádlottakra másfél és három év három hónap közötti börtönbüntetést szabott ki úgy, hogy hárman nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ügy elsőrendű vádlottja szerint felmerül a kérdés, hogy jogszerű volt-e az a jogtechnikai eljárás, amely szerint az egyességet kötő vádlottak ügyét elkülönítették a többiekétől, holott ezt számuk vagy egyéb ok nem indokolta.

Ráadásul az egyezséget kötő vádlottakat részletesen nem is hallgatták ki - tette hozzá.

Tavaly januárban a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki. Az ügy következő tárgyalását - Czeglédy Csaba kihallgatásának folytatásával - július 13-án tartják.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is