Így próbálja a kormány megállítani a féktelen drágulást

Bazsó Bálint 2021-07-09 11:56:00
Visszafogják az exportot és bányajáradékot vetnek ki, ha a meghatározott árnál drágábban adják az építőanyagot.

Megjelentek a kormány által már korábban bejelentett jogszabályok: építőanyagot csak engedéllyel lehet exportálni, az állam elővételi joggal rendelkezik a termékekre és kiegészítő bányajáradékot kell fizetniük egyes cégeknek.

"Magyarország területéről külföldre az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyag és termék a  belgazdaságért felelős miniszterhez történő regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető, illetve vihető ki"

- áll a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendeletben. 

A jogszabály tételesen fel is sorolja ezen termékeket: így például többek között kavcs, sóder, tört és zúzott kő, különböző cementek, kőzetgyapot és egyéb, építkezéshez használt acélelemek és faáruk kivitele is engedélyhez kötött. 

A bejelentést követően legkésőbb tíz nap múlva tájékoztatják a kérelmezőt, hogy tudomásul veszik-e a kivitelt vagy az állam él-e elővásárlási jogával.

Amennyiben igen, akkor az állam az építőanyagot piaci áron vásárolja fel.

Nem érdemes simlizni sem, ugyanis a rendőrség és a vámhatóság ellenőrzi a jogszabály betartását, ha pedig megszegik, akkor az építőanyagot zár alá veszik és bírságot (ötmillió forintig) szabnak ki.

Fotó: Fotó: Yancy Min/Unsplash

Kiegészítő bányajáradékot vetnek ki

Végül a kormány - egy másik rendeletben - kiegészítő bányajáradádék kivetését rendelte el. Ezt azok a cégek kötelesek megfizetni, amelyek főtevékenységként kőfejtést, gipsz, kréta, és kavics-, homok-, vagy agyagbányászatot folytatnak, illetve cementet, meszet és gipszet gyártanak és az évi nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot.

Meghatározták az elfogadható árakat is. Eszerint az

  • osztályozott homok 700 forint/tonna,
  • osztályozott kavics 900 forint/tonna,
  • osztályozott homokos kavics 700 forint/tonna,
  • természetes homokos kavics 700 forint/tonna,
  • cement 20 000 forint/tonna.

Amennyiben ennél az összegnél drágábban értékesíti a vállalkozás az építőanyagot, akkor a cég a különbség 90 százalékát kiegészítő bányajáradékként fizeti meg.

Több jogosultságot kapott a Gazdasági Versenyhivatal is

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kibővített jogkört kapott a kormánytól az építőipari ágazati problémák megfékezéséhez; miközben a piaci torzulás feltárása gyorsul, már van olyan vállalkozás, amelyik önként korlátozza exportkivitelét a hazai keresleti igények kielégítése érdekében - közölte a hivatal pénteken.

A változások gyorsabb és hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé a piaci problémákkal szemben - jelezte közleményében a GVH.
    
Eszerint a hivatal elnöke jogosult gyorsított ágazati vizsgálat elrendelésére. Az ágazati vizsgálat a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltérképezésére szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak valamelyik szektorban. A vizsgálat során a versenyhatóság egyebek mellett a piaci szereplőktől összegyűjtött, kötelező válaszadáson alapuló információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére.
    
A most megjelent speciális szabályok alapján a versenyhatóság az ágazati vizsgálatot szorosabb határidőkkel, célzottabban, az érintett vállalkozásoktól gyorsabb reagálást elváró eljárási rend szerint folytathatja le - hívta fel a figyelmet a GVH.
    
A versenyhivatal az új jogkörtől függetlenül is várja azoknak a piaci szereplőknek a jelzéseit, amelyek élni szeretnének a versenytörvény által eddig is biztosított együttműködési lehetőségekkel, hiszen például a kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek is a bírság alól. Díjazásban részesülhetnek a versenykorlátozó megállapodásokról információkat adó magánszemélyek is.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.