Kiszabadult a Szuezi-csatornából az Ever Given

Fehér Buda 2021-07-08 17:40:59
A hatóságok három hónapig tartották fogságban a hajót, ami most a Földközi-tenger felé tart.

Az egyiptomi hatóságok végre szabadon engedték azt a hajót, ami néhány hónappal ezelőtt keresztbe fordult a Szuezi-csatornán, ezzel megakasztva az egész nemzetközi áruszállítást. A 220 ezer tonnás Ever Given még márciusban ütközött neki a csatorna falának, majd mindkét irányba eltorlaszolta az útvonalat. A hajót végül napokkal később tudták csak kiszabadítani, ám a kapitány csak a Keserű-tóig vihette az Ever Givent, ahol a hatóságok tartóztatták fel a hajót.

Az Ever Given az elmúlt három hónapot itt töltötte lehorgonyozva, amíg az egyiptomi hatóságok, és a japán Evergreen cég azon pereskedtek, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie az anyacégnek a fennakadásért. A hajón eközben több mint 18 ezer konténer várta, hogy célba érjen, ezeket végre a napokban sikerülhet majd eljuttatni a célponthoz, mivel

az Ever Givent tegnap délután hivatalosan is kiengedték a csatornából.

A hajót a csatorna kijáratánál egy kisebb buli búcsúztatta, a két parton a szuezi hatóságok zászlókat lengetve ünnepeltek, míg a csatornában kisebb hajók vízsugárral búcsúztatták a pórul járt hajót, írja a Guardian

A Szuezi-csatornát felügyelő hatóság vezetője, Osama Rabie arról nyilatkozott, hogy nem kevés stresszel járt az Ever Given problémájának feloldása, hiszen az egész világ nyomon követte az eseményeket. A hajó tulajdonosa, Shoei Kisen Kaisha már arról beszélt, hogy örömmel figyelte az ünnepséget, míg az Evergreen elnöke, Yukito Higaki azt mondta, a fennakadás ellenére továbbra is a Szuezi-csatorna ügyfelei maradnak.

Az Ever Givent az egyiptomi hatóságok áprilisban foglalták le hivatalosan, ugyanis a két fél nem tudott megállapodni arról, hogy kinek, és mennyit kéne fizetnie a sosem látott fennakadásokért. A hajó hat napig volt a csatorna fogságában, miközben a csatorna mindkét végén több mint 400 hajó torlódott fel. Az Ever Givenen hat fős legénység utazott, közülük nyolc embernek a szerződése is lejárt, mire sikerült megoldani a jogi problémákat. Őket repülővel vitték haza, a helyükre pedig szintén repülővel érkezett az új legénység.

A kapitány viszont mindvégig az Ever Givenen maradt, ő a boldogságát fejezte ki, hogy végre elhagyhatta Egyiptomot. A szuezi hatóságok először a kapitányt magát okolták a balesetért, mondván, a férfi rossz látási viszonyok között és erős szélben úgy döntött, hogy bemerészkedik a csatorna területére. A hatóságok előszőr 916 millió dolláros kompenzációért pereskedtek, amit később lecsökkentettek. Azt nem tudni, hogy a két fél végül mekkora összegben állapodott meg, de az biztos, hogy az Evergreen egy vontatóhajót ajándékoz a csatorna számára, míg egyes egyiptomi újságok szerint emellett akár 550 milliós kártérítést is kipengálhattak. 

A Szuezi-csatorna a világ kereskedelmének legalább 10 százalékát bonyolítja évente. Az egyiptomi kormánynak ebből 5 milliárdos bevétele van, a hatóságok most 8,2 milliárd dollárt forgatnak vissza, azért, hogy kiszélesítsék a csatorna északi torkolatát.

Szólj hozzá!

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.