Kiszabadult a Szuezi-csatornából az Ever Given

Fehér Buda 2021-07-08 17:40:59
A hatóságok három hónapig tartották fogságban a hajót, ami most a Földközi-tenger felé tart.

Az egyiptomi hatóságok végre szabadon engedték azt a hajót, ami néhány hónappal ezelőtt keresztbe fordult a Szuezi-csatornán, ezzel megakasztva az egész nemzetközi áruszállítást. A 220 ezer tonnás Ever Given még márciusban ütközött neki a csatorna falának, majd mindkét irányba eltorlaszolta az útvonalat. A hajót végül napokkal később tudták csak kiszabadítani, ám a kapitány csak a Keserű-tóig vihette az Ever Givent, ahol a hatóságok tartóztatták fel a hajót.

Az Ever Given az elmúlt három hónapot itt töltötte lehorgonyozva, amíg az egyiptomi hatóságok, és a japán Evergreen cég azon pereskedtek, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie az anyacégnek a fennakadásért. A hajón eközben több mint 18 ezer konténer várta, hogy célba érjen, ezeket végre a napokban sikerülhet majd eljuttatni a célponthoz, mivel

az Ever Givent tegnap délután hivatalosan is kiengedték a csatornából.

A hajót a csatorna kijáratánál egy kisebb buli búcsúztatta, a két parton a szuezi hatóságok zászlókat lengetve ünnepeltek, míg a csatornában kisebb hajók vízsugárral búcsúztatták a pórul járt hajót, írja a Guardian

A Szuezi-csatornát felügyelő hatóság vezetője, Osama Rabie arról nyilatkozott, hogy nem kevés stresszel járt az Ever Given problémájának feloldása, hiszen az egész világ nyomon követte az eseményeket. A hajó tulajdonosa, Shoei Kisen Kaisha már arról beszélt, hogy örömmel figyelte az ünnepséget, míg az Evergreen elnöke, Yukito Higaki azt mondta, a fennakadás ellenére továbbra is a Szuezi-csatorna ügyfelei maradnak.

Az Ever Givent az egyiptomi hatóságok áprilisban foglalták le hivatalosan, ugyanis a két fél nem tudott megállapodni arról, hogy kinek, és mennyit kéne fizetnie a sosem látott fennakadásokért. A hajó hat napig volt a csatorna fogságában, miközben a csatorna mindkét végén több mint 400 hajó torlódott fel. Az Ever Givenen hat fős legénység utazott, közülük nyolc embernek a szerződése is lejárt, mire sikerült megoldani a jogi problémákat. Őket repülővel vitték haza, a helyükre pedig szintén repülővel érkezett az új legénység.

A kapitány viszont mindvégig az Ever Givenen maradt, ő a boldogságát fejezte ki, hogy végre elhagyhatta Egyiptomot. A szuezi hatóságok először a kapitányt magát okolták a balesetért, mondván, a férfi rossz látási viszonyok között és erős szélben úgy döntött, hogy bemerészkedik a csatorna területére. A hatóságok előszőr 916 millió dolláros kompenzációért pereskedtek, amit később lecsökkentettek. Azt nem tudni, hogy a két fél végül mekkora összegben állapodott meg, de az biztos, hogy az Evergreen egy vontatóhajót ajándékoz a csatorna számára, míg egyes egyiptomi újságok szerint emellett akár 550 milliós kártérítést is kipengálhattak. 

A Szuezi-csatorna a világ kereskedelmének legalább 10 százalékát bonyolítja évente. Az egyiptomi kormánynak ebből 5 milliárdos bevétele van, a hatóságok most 8,2 milliárd dollárt forgatnak vissza, azért, hogy kiszélesítsék a csatorna északi torkolatát.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.