Mától egy kicsit kevesebb szemetet termelünk, nincs több egyszer használatos műanyag forgalomban

Kovács Lilla 2021-07-01 07:09:26
Érkezik a papírszívószál és a fából készült evőeszköz.

Mától, azaz 2021. július elsejétől lép életbe az a múlt havi kormányrendelet, ami érvényesíti a 2020. júliusában elfogadott törvényt, miszerint tilos lesz forgalomba hozni több, egyszerhasználatos műanyag terméket.

Holnaptól a vámmentes távolkeleti csomagokra is kell vámeljárási díjat fizetni

Az Mfor gyűjtése szerint július első napján lép hatályba Magyarországon az európai uniós zöld útlevél. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. De az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre nem automatikus, a tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.



Persze mindezt nem kell túlságosan radikálisan elképzelni, a rendelet ugyanis az alábbiakat érinti:

- Fültisztító pálcika;
- Evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika);
- Tányér;
- Szívószál;
- Italkeverő pálcika;
- Léggömbökhöz használt pálcákat és az ahhoz tartozó rögzítőt (kivéve az ipari vagy már foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat)
- Habszivacsból (hivatalos nevén expandált polisztirolból) készült ételtároló edény, italtároló és pohár;
- 50 mikronnál vastagabb műanyag zacskó. 


Természetesen kivétel, ha lebomló anyagból készülnek, bár ezzel is érdemes óvatosan bánni, hiszen ezek a műanyagok sem bomlanak le csak úgy maguktól (a Qubit kísérletben mutatta meg, hogy csak egy kicsit kifakulnak), hanem ipari komposztálóban. Az egészségügyben használatos műanyagoktól szintén nem kell elbúcsúznunk.

Hogy mit is jelent majd a mindennapokban mindez? Az éttermekben nem lesz több műanyag szívószál, kiszállításnál nem adhatnak műanyagevőeszközt, a fültisztítópálcák pedig nem műanyag szárral készülnek majd - ezeket papír és fa termékekkel tudják majd pótolni. Ezek azonban nem azonnal tűnnek el, hiszen mától forgalmazni tilos csak ezeket, ha valaki vásárolt belőle, természetesen még elhasználhatja. A sokat kritizált pohártartó fedelek is haladákot kaptak, azoknak majd 2023-ig kell eltűnniük. 

A boltokban használt műanyagzacskók is maradnak - ha elég vékonyak. Ám mivel jelentősen megemelik ezeknek az árát: a napi.hu adatai szerint 33-szoros emelkedés várható, tehát


az 57 ft/kg-ról 1900 ft/kg-ra drágul.
 


Ez az intézkedés az Európai Parlament által két éve megszavazott tiltásához igazodik, amit azonban sok kritika ért, mivel az egyik legnagyobb problémát, az italos palackokat nem tiltják be: mindössze arról rendelkeztek, hogy 2030-ra a palackoknak 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmaznia.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak - többek közt sólymok, baglyok és rétisasok - szervezetében amerikai tudósok. A Közép-floridai Egyetem (UCF) tudósainak új tanulmánya, amely a igazolta a műanyag jelenlétét és mennyiségét is, az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban jelent meg.

Magyarországon már ez is előrelépést jelentene, a Greenpeace adatai szerint ugyanis óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el itthon, aminek csak egyharmada kerül újrahasznosításra. A többi jobb esetben is szemétégetőben végzi, rosszabb esetben viszont elszórva, ami mikroműanyaggá bomlik - ezt a mikroműanyagot mutatták ki már rengeteg élőlényben. 

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.