Okozott némi zavart Savariában a „Sabaria” név használata

ugytudjuk.hu 2021-06-20 16:08:00
Savaria vagy Sabaria? Mindkettő helyes és alkalmazható, bár az utóbbi már-már kikopni látszik a köztudatból. De volt egy időszak, amikor a város kettős elnevezése még vitákat is gerjesztett.

Amikor a szombathelyi cipőgyár felvette a Sabaria nevet, sokan gondolták úgy: nem ez, hanem a Claudius császárhoz kötött Savaria elnevezés az igazi. Holott már a kezdet kezdete is kétosztatú volt, a Gyöngyös patak ó-latin elnevezéséből – Sibaris – levezetve Savaria, illetve Sabaria. Ettől függetlenül a legtöbb szakíró a Savaria alakot a római korhoz, míg a Sabariát a középkorhoz köti.

Borovszky Samu vármegyei történetíró részletesen foglalkozott a város nevének kialakulásával. Mint a Magyarország vármegyéi és városai című művében írja, az egykori „telepet” Tiberius Claudius császár emelte colonia, azaz városi rangra, Savaria néven.

„Eldöntetlen kérdés, vajjon e colonia a letelepült claudina tribus, vagy az alapító császár neve után kapta-e Colonia Claudia Sabaria (a feliratokban inkább Savaria) nevét; tény azonban, hogy e név alatt a római birodalom egész fennállása alatt virágzott és mint Felső-Pannonia fő- és székvárosa középpont volt, mely hivatva volt arra, hogy a római művelődést ápolja és minden irányban terjeszsze”.

Nagy Konstantin idejére esik Pannonia négy részre osztása, minek következtében Sabaria a Pannonia prima nevü tartomány fővárosa és a tartományi főnök (Praeses) székhelye lett. Ezen időben érte el Sabaria virágzásának tetőpontját. „Népessége megszaporodott,az őrállomásokból szervezett katonai csapatok számára nagyobb szabású középületek, hivatali helyiségek, oszlopcsarnokos bazilikák épültek. Közfürdők és szinházak keletkeztek és az egész colonia egy kis Rómává változott át".

Voltak és vannak, akik másként látják a mai napig. Mi több, megkérdőjelezik a várost, mint Szent Márton szülőhelyét. Egyikük, Siska Gábor, szintet is lépett: „Sulpitius Severus Szent Márton születési helyét a pannóniai Sabariába tette, melyből kettő is volt akkor. Tehát fennmarad(t) a kérdés, hogy melyik Sabaria (Savaria) – volt vagy lesz – az igazi.”

A történészi vita tehát rámutat arra, hogy a „természetes sem mindig természetes”, ha a múltat kutatjuk. A kettős név kapcsán a legelfogadottabb álláspont, hogy a középkorban Sabaria azonosítása egyértelmű volt. „Sohasem volt kétséges, hogy a római kori Savaria a középkori Sabariával, azaz Szombathellyel azonos. Sőt a magyar Szombathely és a római eredetű Sabaria névpár annyira közismert volt, hogy nem egyszer a Szombat-tartalmú helynevek latin fordítására használták fel” – áll egy levéltári kiadványban.

A megyei pártbizottságnak nem tetszett a név?

Mivel mindez a kádári időkben is ismert volt, csak találgathatunk: miért választotta a cipőgyár – és a sportegyesülete – a Sabaria nevet. Vélelmezhető, hogy így akartak kitűnni, hiszen a hatvanas-hetvenes évekre még a csapból is „Savaria” folyt. Másrészt viszont miért keltett ez vitát? Ezzel kapcsolatban hallottunk olyan véleményt, miszerint a megyei pártbizottságnak nem tetszett a név, mert azt egy vallási személyhez, azaz Szent Mártonhoz kötötték. Az ateista rendszer érthetően került mindet, ami behozta, behozhatta volna az egyházat és a vallást a közbeszédbe.

Elképzelhető, hogy – legalább is a háttérben – kialakulhatott egyfajta ideológiai vita a Sabaria névhasználat kapcsán? Vagy zavarta a vezetést, hogy, úgymond, „riválisa” támadt a Savaria névalaknak? Erről kérdeztük Feiszt György főlevéltárost, kutatót, aki „városi legendának” tartja az ellentéteket. „Ez egyszerűen csak kósza szóbeszéd, alapja nincs, semmiféle dokumentum nem rögzíti. Mind a Savaria, mind a Sabaria név használható volt és ma is az, ebből nem keletkezhetett vita. Az viszont lehet, hogy a kettős névalak eredetét nem ismerőknek furcsa lehetett a Sabaria. De ez egyéni probléma” – mondta.

Feiszt György szerint a szombathelyi gyakorlatban egyértelműen a Savaria honosodott meg, a legtöbb intézmény ezt viseli. Ha így nézzük, akkor Claudius császár „győzött".

Csupán csak egy betűnyi különbséggel.   

Szólj hozzá!

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

Cseh László döntőbe jutott 200 méter vegyesen

A 35 éves úszó pénteken zárja kiemelkedő karrierjét.

van még itt cikk a témában: