A társadalmi munkában végzett betontörés, a terv gyerekek és a szombathelyi Képtár téglajegye

Farkas Bazsi 2021-06-17 17:40:30
Elfogtunk egy szocialista brigád naplót.

Érdekes relikvára bukkant egyik olvasónk, aki pár napig rendelkezésünkre is bocsátotta azt: egy szombathelyi brigád naplóját, amit 1975-től 1981-ig vezettek.

Fotók: Farkas Bazsi

Szinte magától értetődő piros, a hetvenes évekre jellemző bőrhatású műanyag borítás rajta az arany betűkkel írott: Brigád Napló, alatta pedig a Szocialista Brigád jelvény. Külcsínyre szinte olyan, mintha Zsákos Bilbó naplóját vettük volna kézbe, csakhogy itt kalandok, trollok és sárkányok helyett társadalmi munka, Képtár építés és terv túlteljesítés került a lapokra.

Fotók: Farkas Bazsi

A mostani kissé kusza GDPR miatt a naplót vezető brigád nevét fegyje a történelem jótékony homálya, és talán egyébként is, nem is az a fontos, hogy ki volt a szerző. Sokkal inkább érdekes az a korlenyomat, amit a naplót lapozgatva magunk elé kaptunk. 

 Brigádunk alapvállalásai többek között a követketkezők voltak 1975-ben:

  • A számlázás határidőn belüli elvégzése.
  • A megrendelések visszaigazolása 3 nappal a határidő lejárta előtt.
  • Legalább 2 egészséges magyar állampolgár világrahozása.

Ez utóbbi egyébként 1978-ban sikerült is. A brigád hölgy tagjai ugyanis ez év októberében és novemberében pipálták ki a terv gyerekeket. 

Fotók: Farkas Bazsi

De ha már terv. Brigádunk 115,3%-kal teljesítette túl a tervét 1977-ben. 1978-ban 107.05%-kal, 1980-ban pedig 117,18%-kal vertek rá a bevállalt számokra.

A brigádok életében a kultúra ápolása is fontos volt. A 1979-es eredményeik felsorolásánál olvashatjuk, hogy 9 tagjuk összesen 93 könyvet olvasott el. De a naplóban olvashtató, hogy ebben az évben előfizettek a Népszabaságra, amit rendszeresen olvasnak is így tájékozódnak a nemzetközi és hazai eseményekről. De járatták a Szovjet irodalom című lapot is.

Fotók: Farkas Bazsi

Közben pedig a Brigádélet című lapban megjelent hirdetésre is volt idejük jelentkezni, ami az azonos névadót választott brigádoknak kívánt segítséget adni a kulturális kapcsolataik fellendítésére.

A szombathelyi Képtár felépülése társadalmi összefogásban valósult meg. A Képtárért való dolgozás szinte végigkíséri a napló lapjait. 1979-ben az egyesület havi 40 forinttal támogatta a Szombathelyi Képtárépítő Egyesületet. De szinte nincsen olyan esztendő, amikor a lapokra ne lett volna bejegyezve, a Képtár felépülését támogató téglajegyek vásárlásának ténye. 

Fotók: Farkas Bazsi

Esetenként maguk a jegyek is helyet kaptak a naplóban.

1978-ban aztán a Sportházban tekintették meg a brigádok a Képtár díjnyertes tervpályázataiból szervezett kiállítást. 

Fotók: Farkas Bazsi

1979. október 09-én pedig megtörtént a Képtár ünnepélyes alapkőletétele. Az épületre addig 37 millió forint gyűlt össze.

A kötelező társadalmi munka is megjelenik a lapokon. Betonbontást, parkrendezést, tereprendezést, játszótér kialakítását köszönhették meg a szombathelyiek brigádunknak a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. 

Fotók: Farkas Bazsi

A Köztársaság tér 1979-as nagy átépítésében is részt vettek. A tér felújításáról szóló újságcikket szintén gondosan csatolták a napló lapjaihoz. A munkának egészen pontosan 1979. június 27-én álltak neki. 

Fotók: Farkas Bazsi

Az évenkénti visszatérő elemek az április 4-re való megemlékezések. Egy alkalommal a napló vezetője a március 15-re is kitért. 

Fotók: Farkas Bazsi

1979. február 19-én pedig a naplóban is kitértek arra, hogy elítélik a vietnámmal szembeni agressziót.

Fotók: Farkas Bazsi

 
A brigád tagjainak magánélete is fel felvillant a naplóban. Egyikük esküvőjéről úgy írnak: KISZ esküvő volt nagyon szép műsorral.

Fotók: Farkas Bazsi

De némi dorgálás is megjelent a lapokon. Történt ugyanis, hogy a brigád két tagja nem jelent meg a Felszabadulási vetélkedőn, amire ők maguk neveztek be. A napló vezetőjének dühe még ma is érezhető ebből az egysorosból:

Keresztre velük!

 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.