Még a bolti cipőkanál is személyre szóló az osztrákoknál

ugytudjuk.hu 2021-06-06 08:39:00
Oberwart lett a gazdaság és a társadalom keleti kapuja, mi pedig a rossz oldalon ragadtunk.

Nem vagyunk élvhajhász gázszerelők, sem pályázati pénzt hatcentis kilátókra költő kalandorok. Csupán csak egyszerű szombathelyi lakosok, akik húszéves autójukkal Nyugatra tartanak. Úgy bizony: Nyugatra. Míg surrognak a kerekek a határ felé, szövegelünk a dobozban.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kádár-rendszer, amelyben a jól viselkedő pártonkívüliek (800 ezer tagja volt az MSZMP-nek és azért ez ma is sok mindenre válasz) 3 évente kaphattak útlevelet. Kéket, mert a testvéri, szocialista országokba piros dukált. A kékkel mehettek Nyugatra a szerencsések, vagyis az álmaik földjére.

Nyugaton lehetett például kapni Tobleronét, meg Deep Purple lemezt. Nyugaton nem jött a párttitkár, hogy most már el kell jönni a kommunista szombatra, ingyen dolgozni a pártért.

Nyugaton olyan is volt, hogy azt mondta az ember, amit akart. Ütős volt, hogy nem vitte el a rendőr, mint itthon a Molnár Mikit, az írót. Aki azt mondta, hogy Kádár egy bűnöző és már be is varrták a Csillagba. De azért Kádárnak is voltak erényei, mondjuk, nem szerette Kínát. Erre akkor jutott, amikor elment az albán elvtársakhoz és mindenütt bunkereket látott.

Kádár nem szerette a Nyugatot, de nem játszotta el a hülyét. Tudta, hogy a magyarságot éltető szél mindig onnét fújt és ez nem nagyon fog változni. Na, ebben tévedett.  

A magasröptű eszmecserét a bucsui átkelő töri derékba, elő a belépéshez szükséges doksikkal. Tibi kifakad, „a k... életbe, nemtom, hogy most itt van-e az oltási". 

Aztán megtalálja, összeáll a kép és az osztrák határőr is: 1 darab nyugati vakcinás oltási igazolás az oltópontról, 1 darab orvosi igazolás, hogy az oltási pontos igazolás igazolt legyen, 1 darab regisztrációs lap. A határőr pedig kikérdez, Tibi szerint „kimaga honnangyütt". Aztán persze kellmég az útlevél, vagy a személyi is. Na, ez így együtt már komplett kormányhivatal.

De aztán átjutunk álmaink városába, Oberwartba (Felsőőr). A pár ezer lakosú burgenlandi kisváros nagy napjait, vagy inkább éveit éli. Nem véletlenül irigységünk tárgya a szuper-pláza (EO) körül alakuló térség. A már most is hatalmas kereskedelmi-szolgáltató komplexum újabb, szintén óriási méretű elemmel bővül. Daruk emelnek betonpilléreket, gyalulják a dombot, átalakul a táj.

Szóval itt lesz Ausztria egyik aranybányája, a Keleti Kapu. Amit a Graz-Bécs közötti „felezőn" alakítanak ki, a jelek szerint jó időre lemondva Szombathelyről (piacként azonban nagyon is számítanak rá, ezzel újabb tőkét vonva el a magyarországi kereskedelemtől). Ez egy átgondolt, sokéves, több milliárd eurós program.

Lényege, hogy az országgal szomszédos határpontokon - a leglátogatottabb térségekben - több százezer (!) négyzetméteres kereskedelmi-ipari-szolgáltatói komplexumot hoznak léte.

És ezzel ki is lövik a határmenti térségfejlesztések nem osztrák célzatú terveit.

Szombathely nem most, hanem 2010 után vesztette el azt a lehetőségét, hogy a Graz-Maribor-Szombathely háromszög meghatározó gazdasági szereplője legyen. Kissé ironikus, hogy most egy pár ezer fős település pályázik erre a szerepkörre.

De vissza a kisemberi látószöghöz. Az EO-ban péntek ellenére alig van látogató. Mindenkin ffp2-es maszk van, ez itt mindenhol kötelező. Mi kuruckodunk egyet, orvosi maszkban virítunk, ránk is szólnak. Nem rendőr, nem biztonsági őr, hanem „a srác a harmadikról". Vagyis egy másik kisember. A mozi még zárva, a magyar lányokkal dolgozó, elegáns pizzéria szerencsére nem. Rendelés előtt regisztrációt kérnek, papíron is. Lényege, ha valami gond lesz, akkor hívnak minket.

Megyünk tovább. Na végre, magyarokba botlunk. Kis szőke hölgy, fiúcskával, mellette magas, napbarnított férfi. Asszonyka kiszól a párjának: „Te, ezek mindig kezet mosnak, ez a mániájuk".

Hogy milyen igazuk van! Nekünk is feltűnik, bárhova megyünk, legyen az kínai étterem, vagy angol vécé, húsban gazdag mészáros, vagy sima butik, mindenhol dupla fertőtlenítő, meg papírtekercs. A cipőboltban személyre szóló cipőkanál – nem vicc! – vagyis vinnünk kell a belépéskor, majd leadáskor azonnal fertőtlenítik.

Tíz osztrák közül nyolc láthatóan betartja a macerás szabályokat. „Kilenc", mondja Tibi, és azt hiszem, igaza van. Kilenc. Lehet, hogy ezért van náluk sokkal kevesebb járványban elhunyt ember, a mi 30 ezres, nyugodtan mondhatni, nemzeti tragédiánkhoz képest?

De hogy már valami negatívum is legyen, üres polcokat veszünk szemügyre. Szó szerint „kifosztják" a boltok azon részeit, ahol a napi jelentős, sokszor ötven százalékos leárazott termékeit árulják. „Korábban", mondja Tibor, „olyan nem volt, hogy ne maradt volna néhány rekesz sör, de most nem maradt".

Bevásároltunk, még meg is tankoltunk, pizzát is ettünk, majd sétáltunk egy nagyot a kisvárosban. „Harminc év, az benne van", nyűgösködik Tibor. „Annyi az előnyük. De mi jobbak vagyunk pálinkában és kolbászban".

Aztán megint Nyugatról Keletre tartunk, feltűnnek a búcsúi ex-FEP fényei. Mármint azé a lámpáé, ami még megvilágítja. Az épület tetején serényen nekibuzdult a fű, a sok esőtől vígan zöldell. 

Na, ebben is jobbak vagyunk. 

Szólj hozzá!

Megszavazza a Jobbik a homofób pedofiltörvényt

Ellentét az összefogáson belül.

Járatsűrítéssel könnyíti meg a fővárosi közlekedést a BKK

A keddi mérkőzés miatt útlezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén.

Az Európai Bizottság a Fertő tavi gigahotel építésének leállítását kéri, vagy baj lesz

A sok millárd forintos természetpusztító projekt miatt elindították az uniós kötelezettségszegési eljárások előszobáját jelentő, annak elkerülését célzó egyeztetési folyamatot.

Ártatlannak vallotta magát a győri villanyszerelők meggyilkolásával vádolt férfi

Nem követett el semmit - ezt mondta a mai előkészítő ülésen a győri építkezési vállalkozó.

Hamarosan elstartolhat az ellenzéki hírszolgálat

Összehangolnák az ellenzéki települések médiumait, hogy ellensúlyozzák a közmédia kormánypropagandáját.

Hármas ikrek születtek Szombathelyen

Anyakönyvi hírek következnek.

Túl sok volt az érdeklődő: lehalt a villanyautósok pályázati weboldala

Így is másfél óra alatt elfogyott az elektromos autósoknak szánt állami ingyenpénz.

Csupán 2022 januárjában lehet új igazgatója a szombathelyi zeneiskolának

Czenek László korábbi igazgató idén februárban hunyt el.

Elképesztő: már az autópályákat is magánosítja a kormány

35 évre. Ellenzékben még az állami tulajdon és a stratégiai ágazatok megóvása volt a Fidesz programja. Változtak az idők.

Sipos Norbert visszatért a Haladásba

Korábban a Szombathelyi Haladásban futballozó, majd az Illés Akadémián edzősködő Sipos Norbert lett Németh Szabolcs egyik segítője.

A becsült ár 28-szorosáért kelt el Kurt Cobain egy karikatúrája

A Nirvana énekese saját maga rajzolta az önarcképet.

Több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.

Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg

255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Eljött a villanyautóra vágyók idei nagy napja Magyarországon

Ma lehet lecsapni az ingyen pénzre a villanyautósoknak, 3 milliárd forintot oszt szét az állam.

Német szakértők szerint télre már szezonális betegség lehet a koronavírusból

A szakértők szerint még évekig velünk lehet a vírus, de az oltásokkal meg lehet előzni az újabb járványt.

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

A páros február végén a kanadai Hamiltonban ölt meg egy 39 éves férfit.

van még itt cikk a témában:

Tovább szélesedik az oltási kör - csak nem nálunk, hanem Bécsben

Több mint 223 ezer újabb időpontot nyitott meg az osztrák főváros a koronavírus elleni oltásra várók számára.