Államosítása óta, 9 év alatt egyszer sem hozták szóba a Parlamentben a vasi fideszes képviselők a balatonberényi gyermeküdülő ügyét

Farkas Bazsi 2021-06-05 07:57:38
A Vas megyeiek társadalmi munkájában épült nyaralót előbb államosították, most pedig 527 millió forintért eladták.

Tíz nap alatt lett új gazdája a Balatonberényi gyeremküdülőnek. Ez talán önmagában még nem is lenne hír, csakhogy az üdülőt a vas megyeiek társadalmi munkában, vagyis fizetés nélkül a szabadidejükben építették meg, az első turnust 1976-ban fogadta az épület.

Vas megyei gyerekek üdültek itt. Ki kedvezményesen, ki jutalomból. Az azonban biztos, hogy évtizedeken keresztül használták a vasi fiatalok az üdülőt egészen 2012-ig. Az Orbán-kormány akkor államosította a megyei önkormányzatok vagyonát, így a Vas megyei önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan is állami tulajdonba került. 

Akkor az volt a kommunikáció, hogy az Erzsébet tábor lakói fogják használni az épületet. De nem így lett. 

2015-től kezdve az épület elhagyatottan állt. 

Kurblis telefont kaptunk, amelynek hívószáma 19 volt

Szomorúan olvastam az Önök cikkét, amely az egykori szebb napokat látott gyermeküdülőről szól - írta Kelemen Imréné a balatonberényi gyermeküdülő elkótyavetyélése miatt megjelent, nosztalgiázós cikkünk nyomán. A pavilon igen jó helyen épült fel, így nem csoda, hogy már a 2012-es nagy einstandolás után szemet vetettek rá.

Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester 2020. januárjában azt kérdezte a Nemzeti Vagyonkezelőtől, hogy tájékoztassák miként lehetne a gyermeküdülő korábbi funkcióját visszaállítani, hogy a szombathelyi gyerekek ismét használatba vehessék az épületet. 

Érdemi lépés az ügyben nem történt.

Az üdülő ügye aztán pár hete, május végén pecsételődött meg, amikor - igaz a jogszabályokat betartva - 10 nap alatt elárverezték az üdülőt. A vevő kiléte egyelőre nem nem ismert, de az biztos, hogy a kikiáltási áron, vagyis 527 millió forintért vásárolta meg az ingatlant.

Az adásvétel még nem fejeződött be, így az állami szereplők nem egyszer hangsúlyozták már, hogy jelenleg nem is tekinthető végérvényesnek a vásárlás.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit szólnak Vas megye fideszes parlamenti képviselői az ürülő eladásához. Hiszen végső soron mégis azok az emberek lettek “szegényebbek”, akiket ők képviselnek a Parlamentben.

A „kisgömböc" elérte a volt vasi gyermeküdülőt is

A pavilon igen jó helyen épült fel, így nem csoda, hogy már a 2012-es nagy einstandolás után szemet vetettek rá. Ebben az évben államosította a megyei önkormányzatok vagyonát a fülkeforradalmas kormány, ily módon kiüresítve a vasi önkormányzatot is. Gyűltek tehát a felhők az addig zavartalanul működő üdülő felett.

Ágh Péternek, Hende Csabának és V.Németh Zsoltnak is ugyanezt a kérdést küldtem el:

Tisztelt képviselő úr!

Bizonyára Ön előtt sem ismeretlen a balatonberényi gyermeküdülő története. A tábori élet 1976-ban indult meg, abban az épületben, amit a Vas megyeiek társadalmi munkában építettek fel. A rendszerváltás után a közösen felépített és a megye által közösen használt ingatlan a Vas megyei önkormányzathoz került. Egészen 2012-ig minden évben nyaraltak itt a vasi gyerekek.

2012-ben aztán az állami vagyonhoz csapták az üdülőt azzal, hogy Erzsébet táborokat szerveznek majd ide. 2015-től azonban erre a célra sem lett hasznosítva az épület. Amelynek története a napokban újabb fejezethez érkezett, 527 millió forintért elárverezték.

Tisztelettel kérdezném képviselő urat, hogy az elmúlt 9 évben tudott-e kifejteni lobbitevékenységet, hogy az üdülő visszakerüljön a Vas Megyei Önkormányzathoz?

Mikor jutott tudomására, hogy ahelyett, hogy az üdülő ismét a Vas megyeieké lenne, inkább elárverezik?

Próbálta-e az árverést megakadályozni?

Van-e tudomása arról, hogy kié volt az egyetlen és ezzel befutó vételi ajánlat?

A balatonberényi üdülő eladása után, hol biztosítanak a vas megyei gyermekeknek üdülési helyet?

Válaszában bízva:

Farkas Balázs
főszerkesztő
Ugytudjuk.hu

Az emaileket kedden küldtem el, választ, vagy válaszig türelmet kérő viszont emailt azóta sem kaptam.

A parlament.hu adatbázisában néztem utána, hogy a három említett képviselő szóvá tette-e a Vas megyeiektől elvett, aztán privatizált épület ügyét.

Sem írásbeli kérdést, sem parlamenti felszólalást nem találtam, ami akár érdeklődés szintjén szóba hozta volna a balatonberényi üdülő ügyét. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.