A világ legnagyobb mamutfenyőinek egytizedét elpusztította a tavalyi kaliforniai tűzvész

Fehér Buda 2021-06-03 20:10:03
Több ezer éves fákat emésztettek fel a lángok.

Hatalmas tűzvész pusztított tavaly Kaliforniában. Az amerikai államban több mint 70 ezer hektáron égtek a bozóttüzek, azt, hogy pontosan mekkora pusztítást végzett a természeti csapás, még most sem tudják biztosan megmondani a kutatók. Azt viszont már felmérték, hogy augusztus és december között a Castle-re keresztelt tűzvész felemésztette a Sequioa nemzeti park egy jó részét is, írja a Guardian. Ez már csak azért is megdöbbentő, mert ezen a területen őshonosak a több ezer évig is élni képes óriás mamutfenyők, a szakértők szerint  7 ezer 500 és 10 ezer között lehet azoknak a mamutfenyőknek a száma, amelyek a tűz áldozatai lettek.

Ez a világ mamutfenyőinek a tíz százaléka.

A mamutfenyők csak Kalifornia egy bizonyos részén élnek, a természetes lelőhelyük néhány dombra és völgyre szűkült le az évezredek alatt. A tavalyi tűzvész pedig szó szerint megtizedelte a számukat.

Az elmúlt hónapokban a nemzeti park kutatói végigjárták ezt a területet, így feltérképezhették, hogy pontosan mekkora a veszteség. A szakértők azt mondták, hogy az ottjártukkor néhány fa még mindig izzott, annak ellenére, hogy a tüzet már elállították, és a télen egészen csapadékos volt az időjárás Kaliforniában.

 

California wildfires evening update: September 9, 2020

Tracking California wildfires, including the Bear Fire and Willow Fire as well as air quality in the region.Bear Fire updates: https://www.abc10.com/article/...

 

A mamutfenyőknek egyébként egészen sajátságos kapcsolatuk vannak a tűzzel. A fák ugyan nem növesztettek olyan vastag kérget, ami megvédené őket a nagyobb tüzektől, a mamutfenyők tobozainak viszont szükségük van a kisebb tüzekre ahhoz, hogy kinyíljanak, és kipotyogtassák a magjaikat. 

Egy évszázaddal ezelőtt a kaliforniai őslakosok rutinosan felégették az állam földjeit, így nem gyülemlett fel túl sok éghető anyag az erdők talaján. Mivel ezek kisebb tüzek voltak, nem bántották a nagyobb fákat, a tüzelőanyag hiányában pedig nem is nőttek kezelhetetlenné. 

Az elmúlt száz évben viszont több tűzvédelmi szabályzatot is hoztak a kaliforniaiak, amelynek következtében évről évre nőtt az éghető anyag mennyisége az erdőtalajon. Ehhez jön még hozzá az egyre nagyobb problémát fokozódó éghajlatváltozás, amely az elmúlt évek hatalmas tűzvészeiben csúcsosodott ki az államban.

A kutatók azt mondják, hogy újból be kellene vezetni az irányított tüzelést az erdőkben, így meg tudnák tisztítani őket a veszélyesen száraz falevelektől és ágaktól. A szakértők azt mondják, évente 12 ezer hektárt kellene így felégetni, hogy visszatérjen az egészséges ökoszisztéma a kaliforniai vadonba. 

The red sky over San Francisco

We want to show you some more video showing how orange the sky looked in San Francisco. It looks more like mars. This was caused by smoke from the nearby bea...

A mamutfenyőkre leső veszélyek viszont még nem égtek ki, a csapadékos tél után ismét hatalmas szárazság köszöntött be Kaliforniában, aminek következtében a kutatók attól tartanak, hogy még a tavalyinál is nagyobb pusztítás várható, ha elindulnak a szezonális bozóttüzek. 2020-ban égett öt az eddigi hat legnagyobb bozőttűzből Kaliforniában, San Francisco környékén akkora tűz pusztított, hogy szó szerint vörösre festette az égboltot.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.