Éljen Szombathely: A kormány minden lehetséges módon megnyomorította Szombathelyt

Nagy Donát 2021-05-07 14:20:52
A várost vezető frakció szerint szégyen, ahogy a Fidesz elbánik az itt lakókkal.

Ahogy azt tegnap elsőként megírtuk, a kormány nem fogja visszaadni Szombathelynek azt a 2 milliárd 800 millió forintot, amit a "járvány elleni védekezés költségei" megjegyzéssel vont el a helyi önkormányzattól. Sőt, ennek az összegnek egy töredékét sem, ugyanis 0 forint lesz a város kompenzációja.

A kormányzati támogatás elmaradása azt jelenti, hogy idén nem lesz Savaria Karnevál sem

Ahogy arról az Ugytudjuk.hu elsőként beszámolt, aztán az összes helyi portál is megírta, Szombathely kimaradt abból a kormányzati kompenzációból, ami a 25 ezer főnél nagyobb településeket érintette, és amivel a központi költségvetés terhére tömtek ki több nagyvárost is. A kormány tavaly hozott intézkedése után elvonták az önkormányzatoktól a gépjárműadót, valamint felére csökkentették az helyi kasszába befolyó iparűzési adót.

Így várhatóan sem a civil egyesületek nem fognak pénzt kapni, és se Savaria Karnevál, se karácsonyi vásár nem lesz, de még rengeteg terület marad támogatás nélkül. Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester szerint a város azonban működőképes tud maradni.

Hende Csaba (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője egyelőre nem reagált a történtekre.

A tegnapi hírek kapcsán most az Éljen Szombathely frakció közleményét tesszük közzé, változtatás nélkül:

Megpróbáltuk, nem sikerült.

Pedig nem lehetett azzal vádolni minket, hogy nem tettünk meg mindent Szombathely anyagi helyzetének a javításáért. Mindenkivel leültünk tárgyalni, mindenkivel egyeztettünk, aki csak fogadott minket vagy hívott minket. Nem voltunk tekintettel politikai árkokra, világnézeti különbségekre, tettük, amit tudtunk, mert biztosak voltunk benne, hogy erőfeszítéseink, amelyeket Szombathely érdekében teszünk, kifizetődőek lesznek. Nem ez történt.

Miután a kormány minden lehetséges módon megnyomorította Szombathely önkormányzatát, hónapokon keresztül húzkodták a mézesmadzagot, hogy legalább a fejlesztéseinket megtámogatják, ha már a mindennapi működésünket nagy ívben… elkerülték. Hazudtak. Sem a piachoz, sem a zanati kerékpárúthoz, sem bölcsődeépítésünkhöz nem adtak egy fillért sem. Tették mindezt azután, hogy kivettek a zsebünkből milliárdokat, a fizetős parkolás megszüntetésével, az iparűzési adó megfelezésével és a gépjárműadó elvonásával, miközben közismert, hogy ezek nélkül az aljas lépések nélkül is rosszabb helyzetben lennénk a járvány miatt. Nem segítettek, nem adtak vissza a magyarok közös pénzéből Szombathelynek. Mert a kormánynak nincs saját pénze, csak sajnos ők döntötték el, hogy decemberben minden fideszes város kapott 1,38 milliárd forintot, most pedig volt aki e mellé, volt aki most először, de kapott a közös bevételből. Szombathely nem.

Ez tragédia, szégyen és szomorúság. Tragédia nekünk, akiknek ebben a helyzetben is vezetni kell a várost, mert nem arra szerződtünk a szombathelyiekkel, hogy folyamatosan válságmenedzselést végezzünk. Szégyen azoknak, akiknek az elvtársai ilyen döntést hoztak Szombathelyről, tehát szégyene Hende Csabának, szégyene Illés Károlynak és az összes párttársuknak. Szomorúság a szombathelyieknek, mert egy ország kormánya vette semmibe a szándékainkat, terveinket, reményeinket. De ezeket, különösen a reményt nem adjuk fel.

Tovább és még eltökéltebben dolgozunk városunkért. Megteszünk mindent, hogy a minket ellehetetlenítő szándék ne érjen célt. Mindent elkövetünk, hogy azok a vívmányaink, amelyektől Szombathely a legboldogabb város, azokat megtartsuk, számukat növeljük, színvonalukat emeljük. Akik pedig Szombathely ellen akarnak dolgozni, meg fogják tapasztalni, hogy érdemesebb lett volna segíteni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.