Súlyos környezetkárosítás Érden: Hiába kötelezték Mészáros Lőrincék cégét, senki sem takarítja el az illegális utat

Bazsó Bálint 2021-04-29 07:49:00
A város LMP-s alpolgármestere szerint időhúzásra játszanak, de biztos benne, hogy a bíróság őket igazolja majd és helyreállítják az eredeti állapotot.

Illegális szemétlerakó balra, levendulás jobbra, gyönyörű táj és kilátás, részben természetvédelmi terület és egy rikítóan fehér, illegális, mészkőből valamint építési hulladékból feltöltött "út". Az ellentmondások területe ez. Érd-Parkvárosban vagyunk, ahol a helyiek és a város vezetése azért küzd, hogy a gyönyörű tájat és részben magánterületet is fel- és megsértő illegális "fehér utat" a vállalkozó végre eltakarítsa.

Ám úgy tűnik, hogy még várni kell erre.

Az épülő köznevelési centrum és az illegális út

Bár hazánk legtehetségesebb vállalkozójának, Mészáros Lőrinc és gyermekeinek nevén (Fejér B.Á.L. kft) futó céget, valamint alvállalkozóját a Pest megyei Kormányhivatal arra kötelezte, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot, a cég(ek) ezt a mai napig nem tették meg, pedig a határidő hamarosan lejár.

Az illegális utat a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből alakították ki (a cég még a korábbi, fideszes városvezetés idején nyerte el hatmilliárd forintért az oktatási intézmény kivitelezésére kiírt tendert). A munkák már a végéhez közelednek, ottjártunkkor már a környezetet is elkezdték rendezni, ám az úthoz láthatóan senki nem akar hozzányúlni.

Eközben zajlik a rendőrségi nyomozás, amelynek keretében környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértőket vontak be a körülmények tisztázására.

Az önkormányzat által kihelyezett útzáró elemek. Még a helyükön.

"Körülbelül május közepén jár le határidő, tehát addigra kéne visszaállítani az eredeti állapotot, ám szinte biztosan közigazgatási pert indítottak és kérhették a határozat felfüggesztését" - mondta lapunknak Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere.

"Bár tudomásom perindítás esetén nem függesztik fel automatikusan a határozatot, útügyi eljárás esetén lehet kérni a felfüggesztését. Itt is ez történhetett"

- mondta az alpolgármester.

"Szomorú és dühítő, hogy az illegális út érdi oldalán próbálunk mindent megtenni, útzáró elemeket helyeztünk ki, ám valaki, valakik rendszeresen eltolják azokat"

Hozzátette: vélhetően már nem is az építési forgalom zajlik az úton, hanem illegális szemetelők, motorosok, quadosok lépnek be a részben honvédségi, részben magántulajdonban álló területre.

"A két cég azzal védekezett, hogy a Felső Parkvárosban lakók életét akarták csak megkönnyíteni az úttal, holott valójában arról lehet szó, hogy elő akartak készíteni egy csatlakozó utat az M7-es felé, azzal sem törődve, hogy a nyomvonal részben természetvédelmi területen halad"

- folytatta az alpolgármester. KHír listaérdésünkre, miszerint hol tart a rendőrségi nyomozás, közölte: az általa tett feljelentés kapcsán a budaörsi rendőrkapitányság nyomoz, amihez hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetkárosítás kapcsán szakértői vélemény készül.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Hozzátette:

"A közigazgatási per nem több mint időhúzás, nem tudok elképzelni olyan döntést, amely kimondja egy korábban nem létező, majd illegálisan odahordott földdel kiépített útról, hogy az mostantól egy út"

- mondta, aki szerint egyértelmű, hogy el kell majd takarítaniuk az utat és megtéríteni az okozott kárt.

Terítik a felelősséget

Az ügy emlékezetes pillanata volt, hogy a jelenlegi sóskúti és a volt érdi alpolgármestert épp a vállalkozók nyilatkozatai rángatták bele az ügybe:

Az Átlátszó birtokába került dokumeKüldésntumok szerint ugyanis a Fejér B.Á.L. elismerte, hogy az alvállalkozó ügyvezetője jelezte nekik: célszerű lenne, ha a már meglévő földút nyomvonalán szállítanák el a kitermelt földet Érd és Sóskút között. Ez az út azonban alkalmatlan volt arra, hogy teherautók használják.

Ennek ellenére az alvállalkozó egyeztetett a sóskút és az akkori, azóta leváltott érdi polgármesterrel, amin a kivitelező Fejér-B.A.L. Zrt. nem vett részt.

Az érdi alpolgármester szerint tehát a volt érdi és a jelenlegi sóskúti polgármester tudtak a kiépített útról. Ezt a sóskúti polgármester nyilatkozatai is megerősítették, amikben például pusztán kátyúzásnak minősítette az illegális útépítést.

"Most ott tartunk, hogy hetente, kéthetente szól valaki, hogy megint elmozdították az utat lezáró elemeket. Ezeket mi az érdi oldalon vissza is helyezzük, ám szinte hiába, a sóskúti oldalon semmi sem akadályozza az illegális szemetelőket, quadosokat, hogy behajtsanak a területre"

- mondja a jelenlegi helyzetről Tetlák, aki szerint jellemző a kivitelező hozzáállására, hogy az illegális út több tucat magántulajdonon keresztül is áthalad, ám a tulajdonosok közül senkit nem kerestek meg.

Bár ottjártunkkor építési forgalommal valóban nem találkoztunk, az illegális szemétlerakás nyomaival annál inkább, hiszen az út éppen ezt könnyíti meg, egészen addig, amíg le nem zárják vagy el nem tüntetik azt.

A kérdés persze az, hogy mikor állítják helyre az eredeti állapotot. Ezt is szerettük volna megtudni a kivitelező Fejér B.Á.L. Zrt-től, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak kérdéseinkre.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.