Gulyás: Májusban elérhetjük a hatmillió beoltottat

Székely Zoárd 2021-04-15 11:13:00
Minden készen áll a teraszok, óvodák és iskolák nyitására.

„Mivel a Janssen vakcinája nem érkezik, félmillióval kevesebb vakcinával kell számolnunk, ezt a kormány máshonnan próbálja pótolni"

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Elmondása szerint 4,3 millió ember regisztrált az oltásra, rajtuk kívül beoltották már a katonákat, egészségügyiseket, idősotthonok lakóit és dolgozóit, így összesen 4,5 millióan vannak, akik oltást kaptak vagy jelentkeztek rá.

A kormány célja, hogy a lehető legtöbben oltassuk be magunkat, a társadalmi immunitást 6 millió embernél érhetjük el.

„Ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, akkor mindenkit be tudunk oltani májusban"

– hangsúlyozta Gulyás.

Vakcinakeringő: az EU a Pfizer és a Moderna oltóanyaga mellett tette le a voksát, nem is rendel több AstraZenecát és Johnson&Johnsont

A legjobb oltás az, amit már beadtak, tartja a mondás. A jövőben viszont az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére összpontosítanak. Az Európai Bizottság úgy döntött, nem újítja meg a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről szóló szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal sem - szemlézi a Reuters cikkét a HVG.

A statisztikák szerint a beoltottak csupán 1 százaléka betegszik meg, ezért kampányt indít a kormány: az oltást támogató plakátokon „az oltás életet ment" üzenet lesz látható.

Ma megjelenik az a szabályozás, ami eltörli a teraszok használati díját, a 3,5 millió beoltott elérése után nyithatnak a teraszok várhatóan a jövő hét közepén.  A bértámogatást májusban is igényelhetik az éttermek.

Maruzsa Zoltán államtitkár később részletes tájékoztatást ad az oktatásról és az iskolák nyitásáról, de Gulyás annyit elárult, hogy az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet. A miniszter szerint az alsó tagozatnak az az előnye, hogy kevesebb a tanár, így a tanár-diák kapcsolat nem olyan intenzív, így ez is csökkenti a kockázatokat.

„Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni arról a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltott esetében milyen enyhítéseket hozzunk"

– emelte ki a miniszter.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Újságírói kérdésre kitért a kínai Fudan Egyetem ügyére is:

„A főpolgármester úr hosszabb ideje úgy viselkedik, hogy a városvezetést csak ugródeszkának tekinti, és el is döntötte ő vagy Gyurcsány Ferenc, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz"

A miniszter szerint a kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodáshoz, a Diákváros meg fog épülni, ezzel pedig összhangban van, hogy „egy világ élvonalába tartozó egyetem” is kampuszt nyit. Karácsonynak pedig azt üzente, hogy

„ameddig egy tömeggyilkos párt jogutódjának a miniszterelnök-jelöltje, ne hivatkozzon a kínai kommunizmusra a Fudannal kapcsolatban."

A kormány is elrendelt egy vizsgálatot a Janssen-vakcinákkal kapcsolatban, az eddig beérkezett 28 ezer vakcinát magyar szakemberek fogják vizsgálni. Ha ezek az oltások biztonságosak, akkor fel fogják használni, be fogják adni a jelentkezőknek.

„Egészen biztos, hogy nyárra változtatni fognák a karanténszabályokon"

– hangsúlyozta Gulyás, hozzátéve, hogy aki megkapta az oltást, annak nem kell karanténba vonulnia, még a külföldi nyaralásról hazatérőknek sem.

A Telex kérdését is felolvasták a kormányinfón, amely úgy szólt, hogy a kormány álláspontja szerint kell-e válaszolni a sajtó kérdéseire akkor is, ha azok „provokatív feltételezéseket megfogalmazva” érkeznek.

„Igyekszünk válaszolni a provokatív kérdésekre is, bár az papíron jóval kevésbé izgalmas, mint amikor élőben történik, reméljük erre is mihamarabb sor kerül"

– felelte a miniszter.

Kormányzással provokált a miniszterelnök!

ezzel a címmel közöltek egy hírt szerda este a magyar közmédia fellegvárában, az M1 esti híradójában. A három és fél perces videót arról forgatták, hogy az osztrák Profil nevű lap újságírója levelet írt a Fidesz EP-delegációjának, amelyben kérdéseket tett fel Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini múlt heti találkozójával kapcsolatban.

Gulyás azt is elárulta, hogy jelenleg 1523 ember fekszik az intenzíven.

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.