Nyílt levélben követeli a PDSZ az iskolák zárvatartását és a szülőknek járó bértámogatást

Székely Zoárd 2021-04-09 19:53:00
Megkérdezték a miniszterelnöktől, hogy miért lehet nagyobb zsúfoltság az iskolákban, mint a boltokban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását, ám továbbra is követelik valamennyi köznevelési intézmény zárvatartását és a digitális munkarend fenntartását, valamint annak bevezetését az óvodákban is.

„Követeljük, hogy a kifejezetten erre nyújtott európai forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg"

– írják az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett nyílt levelükben.

Orbán: Csak május 10-én nyitnak a középiskolák

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós interjújában bejelentette: az általános iskolákkal szemben a középiskolák csak május 10-én nyitnak ki, vagyis az érettségik után. Utóbbi kapcsán közölte: szóbeli nem, csak írásbeli érettségik lesznek. Bár friss járványügyi adatokat ezúttal nem közölt, az kiderül, hogy úgy számolnak, hogy június elejére hétmillió embert oltanak be.

Ezen kívül választ várnak a következő kérdésekre:

 1. Mikor hajlandóak végre bértámogatást fizetni a rászorulóknak, a járvány miatt
  nehéz helyzetbe került tömegeknek, a gyermekeikkel otthon maradni
  kényszerülőknek?
 2. Mikor vezeti be végre a munkáltatók hathatós támogatását a munkahelyek
  megőrzése érdekében?
 3. Mikor vezeti be végre a felmondási tilalmat a gyermekükkel otthon maradó
  munkavállalók számára?

A szakszervezet úgy véli, a „köznevelési intézmények zárvatartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek”. Szerintük nincs olyan szakember, aki ne hívta voltna fel a figyelmet arra, hogy az iskolák és óvodák újranyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása
szempontjából.

„Most, amikor az egészségügy az összeomlás határán egyensúlyoz, nem kockáztathatjuk a óvodák és iskolák megnyitásával az egészségügy további terhelését"

– hangsúlyozzák.

„Most, amikor elrendelték - nagyon is indokoltan -, hogy az üzletekben a maszkviselés mellett is 10 m2-enként egy személy tartózkodhat, miért gondolja Ön, hogy az óvodákban és iskolákban ugyanilyen biztonsági intézkedés nélkül ennél nagyságrendekkel többen egy légtérben tartózkodhatnak, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül? Az intézményekben maszkviselési kötelezettség még mindig nincs"

– hívják fel a miniszterelnök figyelmét.

Továbbá a PDSZ szerint aggasztó, hogy a gyermekek, tanulók és fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának még hozzávetőleges időpontja sincs, ugyanakkor tudható, hogy jelenleg fertőző vírusvariáns a fiatalok körében is súlyos betegséget idézhet elő, éppen ezért az intézmények közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek.

A szakszervezet ugyan elismeri, hogy a köznevelési intézményekben dolgozók beoltása folyamatosan történik, több olyan pedagógus és iskolai dolgozó is van, aki a hét végéig még az első oltást sem kapja meg. Ez a szakszervezet által idézett szakértői vélemények szerint ezért problémás, mert „tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna”. 

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár bejelentette, hogy „minden készen áll az április 19-i iskolanyitásra”. Ugyan korábban a középiskolákra is vonatkozott volna a nyitás, ám péntekre meggondolta magát a kormány.

Maruzsa Zoltán: Minden készen áll az iskolanyitásra

mondta Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Maruzsa elismételte Orbán Viktor reggeli bejelentését, miszerint a 9-12. évfolyamban csak május 10-én térnek vissza jelenléti oktatásra. Elmondása szerint azokon a helyeken, ahol több megbetegedés is történt, ún. honvédségi mentesítés is történt.

A PDSZ korábban többször is követelte, hogy maradjanak zárva az iskolák, legalább addig, amíg minden nevelés-oktatásban közvetlenül részt vevő, és oltást igényelő munkavállaló megkapja a vakcinát. Nemrég pedig az ADOM Diákmozgalom szervezett sztrájkot az április 19-i nyitás ellen.

Adom Diákmozgalom: ne menjünk suliba április 19. után sem!

Az ADOM Diákmozgalom Nem megyünk suliba április 19-től! címmel tett közzé diákokhoz, szülőkhöz és tanárokhoz címzett felhívást. Több mint egy évnyi bezártság után mind szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, ismét megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak - fogalmaz a közlemény.

Szólj hozzá!

Megállíthatatlanul zsugorodik a Vas Népe és a Kisalföld is

Folytatódott a megyei napilapok évek óta tartó zuhanása. Hiába a kormánypárti hátszél és végtelen pénz, nem akar megállni a folyamat.

Baleset történt az M1-esen Győrújbarátnál

A Budapest felé vezető oldalon félpályán halad a forgalom.

Megtalálták a tegnap eltűnt idős győri nőt

Beszéltünk a 84 éves Dobos Mária egyik hozzátartozójával, aki szerint a kórházban veszett nyoma a hölgynek, de előkerült.

Borkai-ügy: Orbánt egyáltalán nem zavarta a jachtos orgia

Mire a választás előtt kibukott az ügy, a Fideszben már rég tudtak Borkai Zsolt szexorgiájáról, a miniszterelnök magánügynek tekintette azt.

A szombathelyi BPW-ben helyben oltják a gyár dolgozóit

Úgy értesültünk, hogy a munkások Pfizert kapnak.

Védettségi igazolvány sem kell a ballagáshoz

Maszk, nyitott terek és még a nem védett unokaöcs is jöhet. Így ballagunk idén.

A tegnapi ősz után ma már nyomokban tavaszt is tartalmaz majd az időjárás

Sok öröme nem lesz benne, hacsak nem szereti a szelet. A nyugati megyékben még zivatar is lehet.

Ez a győri idős hölgy eltűnt, ha látta, szóljon a rendőrségnek!

A megyei főkapitányság kérdésünkre megerősítette: a nőt eltűntként keresik.

Csaknem 300 millió forintból teszik rendbe a mosonmagyaróvári vár sétányát

Felújítják a mosonmagyaróvári vár környezetét és egy sétányt is kialakítanak a vár körül.

Még van esély rá, hogy új villamosok és trolik érkezzenek Budapestre

Új szerződést kötöttek a gyártókkal, így van még lehetőség arra, hogy a főváros ne veszítse el az opciós lehívás lehetőségét.

Még jelen sem kellett lenniük a fideszes képviselőknek, így is megszavazta a bizottság a lakásprivatizációs törvényt

Néhány fideszes szavazógép helyettesítéssel "szavazott". Megkezdődhet a nemzeti vagyon újabb elkótyavetyélése.

Sárváron a felnőtt lakosság már hatvan százalékát beoltották

Jelentősen csökkent a városban az igazolt fertőzöttek száma is.

Ez is eljött: hamarosan elkezdik építeni a magyar vakcinagyárat

Jövő év végére pedig lesz magyar koronavírus elleni vakcina.

van még itt cikk a témában:

Védettségi igazolvány sem kell a ballagáshoz

Maszk, nyitott terek és még a nem védett unokaöcs is jöhet. Így ballagunk idén.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.