Adom Diákmozgalom: ne menjünk suliba április 19. után sem!

Papp László Tamás 2021-04-07 15:18:00
A szervezet azt szeretné: maradjon továbbra is az online oktatás, ne legyen kötelező iskolai jelenlét legalább addig, amíg a tanárok védettsége ki nem alakul.

Az ADOM Diákmozgalom Nem megyünk suliba április 19-től! címmel tett közzé diákokhoz, szülőkhöz és tanárokhoz címzett felhívást. 

Több mint egy évnyi bezártság után mind szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, ismét megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak – fogalmaz a közlemény.

Soha ennyi új fertőzött és haláleset nem volt Magyarországon, mint az elmúlt hetekben, ezzel Magyarországon népesség-arányosan a negyedik legmagasabb a koronavírusban elhunytak száma.

A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Egyikünk sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát – teszik hozzá.

Mi úgy gondoljuk, hogy továbbra is ki kell tartanunk, hogy ne dőljön romba a járvány elleni hatékony védekezés. Az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna – mondják.

Ezért követeljük a kormánytól, hogy:

- Ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől!
- A középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul! Bár mindannyian ismerjük a digitális oktatás hátrányait, most szüleink és tanáraink élete az első!
- A szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni! Akik nem tudják megoldani az otthon maradást, őket ültessék szellősebben, ezzel is védve családjuk és tanáraik egészségét!
- A védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát, ne kötelezhessék őket egészségük veszélyeztetésére!
- A kormány nyújtson további segítséget a tanárok számára az online oktatáshoz!

Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást. Szüleink és tanáraink egészségének védelme érdekében össze kell fognunk! – írja a diákmozgalom közleménye.

Indoklás:

- Az érettségizők számára nem jelentene érdemben segítséget, ha visszamennének az iskolába az érettségi előtti két hétre. Sokan tartanak attól, hogy abban a két hétben megfertőződnek és így nem tudják majd megírni az írásbeli érettségit. Az érettségire készülő diákok tanulási rutinját felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól is.
- Érthetetlen számunkra, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes. A vírus nem válogat iskola és bolt között, ezért azok az általános iskolások, akiket szüleik munkájuk miatt iskolába kell küldeniük, legyenek sokkal szellősebben ültetve, kisebb csoportokban tanítva, ezzel is védve a tanárok és a diákok családjának egészségét.
- Csak akkor nyissák újra teljesen az iskolákat, amikor minden regisztrált pedagógus megkapta az oltást és el is telt az immunitáshoz szükséges idő – zárul a közlemény.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.