A kormány most éppen a szépségipari kisvállalkozókat hagyja kivérezni

Farkas Bazsi 2021-03-30 17:59:21
Szinte érthetetlen, hogy a létszám szabályozása helyett miért kellett bezárni a kozmetikusokat, fodrászokat, műkörmösöket. Akiknek zöme most bevétel és bértámogatás nélkül kell, hogy túléljen.

Március 8-án léptette életbe a kormány a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat. Ezek szerint a szépségiparnak is be kellett zárnia. Vagyis a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök nem fogadhatnak vendégeket. 

Pedig ha valahol nem tombzódtak eddig sem az emberek, akkor azok éppen a kozmetikusok és a műkörmösök voltak, ahol adott időben csupán egy-egy vendég szokott tartózkodni. Arról nem is beszélve, hogy az ágazatban a szigorítások óta kötelező a kézfertőtlenítés, a szájmaszk, körmösöknél a plexi használata. Minimalizálva ezzel a fertőzés kialakulását. Aki pedig volt már kozmetikusnál vagy műkörmösnél az pontosan tudja, hogy egy-egy kuncsaft után csak úgy száll a fertőtlenítő a székre, asztalra, eszközökre. Egy ilyen szalon simán felveszi a versenyt az orvosi rendelő higéniájával. 

Kicsit más a helyzet a fodrászoknál, ahova - főleg a nők - nem csak megszépülni járnak, hanem csacsogni. Egy fodrásznál általában a székben ülő vendégen kívül még 2-3 másik is ül és várakozik, közben pedig megy a pletyka. 

Persze ezt is lehetett volna szabályozni, ha nem a teljes bezárás mellett dönt a kormány, hanem azt választja, hogy egy időben csak egy vendég tartózkodhat fodrászszékenként, és ezzel máris meg lett volna oldva az, hogy a fodrászok is tovább dolgozhassanak.

Szóval ha valami nem volt teljesen indokolt az a szépségipar lezárása, hiszen apró szabályozással minimalizálni lehet a kontaktok számát.

Mindez annak a vetületében érdekes, hogy miközben a szinte kizárólag egyéni vállalkozóként működő körmösöknek, fodrászoknak, kozmetikusoknak be kellett zárniuk, addig a több száz, ezer főt foglalkoztató gyáraknak menniük kell.

És itt most nem arról van szó, hogy közhelyesen jól megfogható a multik szinte már kivételezett helyzete, hanem az, hogy a kormány megint azokat hagyja magára, akik a legkiszolgáltatottabbak.

Az egyéni vállalkozók a szépségágazatban zömében KATÁ-sok. A kormány nagyvonalúan el is engedte az adónemet, ezzel segítve őket. Csakhogy attól, hogy egy vállalkozónak nem kell KATÁ-t fizetnie, attól még nem lesz neki bevétele. 

A kormány azt is mondta, hogy a március 8-tól a bezárással érintett vállalkozások jogosultak lesznek bértámogatásra. Na de a KATÁ-s vállalkozásokban dolgozó egyéni vállalkozók nem szoktak saját maguknak fizetést adni. A bértámogatást pedig így esélyük sincsen megigényelni. 

Sokkal rosszabb a helyzet azoknál az egyéni vállalkozóknál, akik a nyereségük után adóznak. Nálunk mindössze a szociális hozzájárulás adónemét törölték el, ez valamivel kevesebb pénz, mint a KATA mértéke, nagyjából 40 ezer forint. De nekik ezen felül még további pénzt kell befizetni az államkasszába, nagyságrendileg 70 ezer forintos adót kell kiperkálni úgy, hogy márciusban mindössze egy hetet tudtak dolgozni.

Ez körülbelül meg is egyezik azzal a pénzzel, amit a hónapban keresni tudtak. Nem sok föle marad a húsvéti csokitojásokra. 

Az pedig már a magától érthetődő szomorú valóság, hogy bértámogatásra a fentebb már taglalt okok miatt ezek a vállalkozók sem számíthatnak.

Mert a probléma nem ott van, hogy a kormány lezárt egy újabb szektort a koronavírus megfékezése miatt. Sőt, lassan kezdem azt gondolni, hogy az lett volna a leghatékonyabb védekezés, ha az ország két hétre teljesen lezár, és akkor lehet, hogy napokon keresztül nem 200-250 az elhunyt betegek száma.

De ha már így alakult. Akkor miért nem ad a kormány a szektorban dolgozó egyéni vállalkozóknak annyi támogatást, miből munka nélkül is meg tudnak élni, ha már a kormány záratta be őket ideiglenesen?

Hol van ilyenkor a vállalkozók érdekvédelmi szervezete az Iparkamara? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kamara már régen elvesztette a kapcsolatot a mindennapi robotban dolgozó vállalkozókkal és érdekképviselet helyett, inkább csak sűrűn bólogat a kormány mindenféle eszemet ötletére. Vagy ha nem, akkor ők állnak elő hasonló, a hétköznapoktól teljesen elrugaszkodott vadbaromsággal. Mikor egyeztetett utoljára vállalkozókkal a kamara? Miért nem jutott eszébe, és lobbizott a teljes bezárás helyett a létszámkorlátozásért? Vagy ha mindenképpen be kellett zárni az ágazatot, akkor miért nem lobbizik a kamara egy életszerű segítségnyújtásért? 

A NAV pillanatokon belül meg tudná mondani a TÉAOR számok alapján, hogy mely’ vállalkozók jogosultak támogatásra és melyek nem. Pontosan tudják, hogy tavaly ezeknek a szépségipari szakembereknek mennyi volt a bevétele, és ezt átlagolva már tudni is lehetne, hogy kinek mennyi támogatás járna. Nem nagy ördöngösség.

Orbán Viktor miniszterelnök egy ma reggeli Facebook-videójában arról beszélt, hogy újraindítja a gazdaságot. Egyre több ágazat vállalkozói kíváncsi a hogyanra. Kezdetben a vendéglátósok hallatták a hangjukat, aztán csatlakoztak a konditermek üzemeltetői, a ruha kereskedők és a szépségipari vállalkozók. 

Ezek azok az emberek, akik éveken, sokan évtizedeken át befizettek a közösbe most, hogy onnan kapniuk kellene, csak kínkeservesen csordogál egy-két forint. 

Ami van, az a hitel. Maximum 10 millió forint, kamattámogatással. 

Ez már csak annak fényében is vicces, hogy éppen az az Orbán-kormány akarja eladósítani a magyar vállalkozásokat, amelyik sok évig azt harsogta, hogy bezzeg a Gyurcsány eladósította az országot. 

Azt pedig sorolni sem állok most neki, hogy a magyar emberek megélhetésének megsegítése helyett, a veszélyhelyzet alatt mennyi milliárd is folyt el látványberuházásokra. Úri hobbikra.

Közben meg azt mondja nekem az egyik ismerősöm, aki kint dolgozik, pontosabban csak dolgozna - mert az ottani korlátozások miatt ők sem nyithatnak most ki - Ausztriában szakácsként, hogy az éttermük korábbi bevételeiből kalkulálva az osztrák állam még borravalót is utalt nekik legutóbb. 

Ja, hogy ezt így is lehet?!

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.