Egyedülálló természeti értéket veszélyeztethet a dél-budai szuperkórház

Bazsó Bálint 2021-03-28 08:23:00
Egyedülálló keserű- és gyógyvizeket, valamint állat és növénytársulásokat is veszélyeztet az elitkórház felépítése. A XI. kerület és a fővárosi önkormányzat most menti, ami menthető.

Még az ott élők közül sem sokan tudják, hogy Dél-Budán, a nagy forgalmú főutak, autópályák és vasútvonalak, valamint az őrmezői lakótelep közé ékelődve egy rendkívüli természeti érték bújik meg a föld alatt és felett. A dél-budai keserűvíz-források hazánkban és Európában is egyedülálló természetes gyógyvizet adnak, ám több tanulmány és szakértő szerint is veszélybe kerülhetnek a vízbázis védőterületén tervezett Dél-budai Centrumkórház miatt.

A sokszor csak elitkórháznak aposztrofált egészségügyi intézmény építésével mi is foglalkoztunk, az intézményhez ugyanis nem terveznek kötött pályás közlekedést, vagyis sok, kényszerű átszállással lehetne elérni azt a városból.

Kötöttpályás kapcsolat nélkül, még nagyobb autós forgalmat generálva épülhet meg a Dél-budai Centrumkórház Budapesten?

Forgalmas főút délre, még forgalmasabb autópálya északra, ám valahogy mégsem érzi úgy az ember, hogy karnyújtásnyira lenne a város. Ez itt Dobogó, vagyis a főváros nyugati kapujánál elhelyezkedő alig-alig lakott, zömében zöldterület. Néhány kutyafuttatón és egy repülőmodellezőn kívül most nincs is itt senki, ami a bokáig érő sarat figyelembe véve talán nem is csoda.

Meleg Dániel, az LMP dél-budai szervezetének elnökének közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy a Fővárosi Önkormányzat - a XI. kerület kezdeményezésére - megkezdte a Dobogó út - Péterhegyi út - Őrmezeti út - Balatoni út által határolt terület védetté nyilvánításának előkészítését.

Mint írják: "A magas természeti értékkel bíró, illetve a biológiai sokféleség megőrzésében nagy szerepet játszó területek védették nyilvánítását Budapest megmaradt természetközeli élőhelyeinek megőrzése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata kiemelten fontos feladatként kezeli". 

A szomszédos területen található Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Terület 1982 óta védett

A tájékoztatásból kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a védett terület értékeit már fel is mérte, az összeállított szakmai anyag alapján pedig megkezdte a mintegy 30 hektáros terület védetté nyilvánításának előkészíítését. 

Emellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az összeállított dokumentáció alapján megküldte szakmai véleményét, amely szerint hozzájárult a terület helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításához. 

A védetté nyilvánítás indokoltsága utána az eljáró hatóságnak most meg kéne vizsgálnia a védelem céljaihoz, megvalósításához szükséges intézkedéseket, a védelemhez szükséges feltételeket és a pénzügyi eszközöket, akár helyszíni szemlével együtt, ám a járványügyi korlátozások miatt nem lehet lefolytatni a vizsgálatot, ezért a Fővárosi Közgyűlés csak később dönthet a védetté nyilvánításról. 

A terület ma is zárt, így valamelyest védett az emberi tevékenységgel szemben

"A területen működik az elzárt, csak engedéllyel látogatható  Ferenc József keserűvíztelep, ami lehetővé tette a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területhez hasonló, értékes élővilág fennmaradását." - mondta érdeklődésünkre Meleg Dániel, az LMP dél-budai szervezetének elnöke.

"A területet több hektáros magasfüvű rétek, nagyobb kiterjedésű, összefüggő területen található nádasodó, szikesedő mocsárrétek és sztyeppesedő füves szikespuszták alkotják. A védelemre érdemes területen a védett növény- és állatvilág számos faját megtalálhatjuk, hiszen a terület a háborítatlanságával és vizes élőhely jellegéből fakadóan a fővárosban unikumként teremt életteret, ezen fajritkaságoknak."

Sőt, a politikus szerint a fás-bokros és ártéri területei még a védett kőérberki szikes rétnél is változatosabb madárvilágnak adnak otthont. Hozzátette: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának tagjai eddig összesen 109 madárfajt figyeltek meg a védelemre érdemes területen.

Mivel a több évtizede védettségi oltalmat élvező Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Terület és a most védetté nyilvánítás alatt álló terület szomszédos egymással és élőhely jellegét tekintve nagyon is hasonló, ezért megállapítható, hogy a két terület valamikor összefüggő egészet alkotott.

A terület természeti értékére jellemző, hogy a fővárosban csupán itt és a szomszédos - egyébként 1982 óta védett -Kőérberki szikes-rét természetvédelmi területen maradtak fenn szikes területekhez kötődő társulások napjainkig. Mivel a keserűvíztelephez tartozó rét csak engedéllyel látogatható, bizonyos fokú oltalma ma is van, de természetvédelmi szempontú kezelését, főkét a tájidegen fásszárúak visszaszorításának terén előre kéne lépni. Így a védelem hosszú távon képes lenne szavatolni a terület fennmaradását és jövőbeni megőrzését - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői anyagában.

Meleg Dániel emlékeztet: Ez a terület a keserűvíz kutak miatt hidrogeológiai szempontból különösen érzékeny. A 2017-ben elfogadott kerületi építési szabályzat szerint Vb-XI-01 vízbeszerzési terület besorolású, a területen csak a fenntartáshoz szükséges építmények, valamint őrházak helyezhetőek el. Tehát építkezni vagy a vízkitermelésen kívül más gazdasági tevékenységet folytatni ma sem lehet. A védetté nyilvánítás abban jelent előrelépést, hogy a terület kezelése átkerül a fővároshoz. 

"A szakszerű, természetvédelmi célú gondozást a Főkert szakemberei fogják ellátni, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrei gondoskodnak a természeti értékek fennmaradásáról. A védetté nyilvánítás tehát segíti a terület a mainál szakmaibb kezelését és nagyobb védelmét."

- folytatta.

Védőövezetbe épített gigakórház veszélyezteti a vízbázist

"A szuperkórházat a vízbázis hidrogeológiai "B" védőövezetébe tervezik, tehát potenciálisan hatással lehet a vízbázisra (vízszint-süllyesdés, szennyezés). Ezért aggasztónak találom a szuperkórház projektet. Természetvédelmi szempontból sem szerencsés a helyszín, hiszen a természetvédelmi területek körül jó, ha van pufferzóna, ami kevésbé terhelt. A szuperkórház viszont a napi több ezres forgalmával ebbe nem fér bele - folytatta Meleg Dániel, aki szerint azért sem jó a helyszínválasztás, mert nincs megfelelő közösségi közlekedés, és egy zöldterületre épülne a kórház.

Meleg Dániel szerint a zöldterületek megőrzése fontos lenne klímavédelmi szempontból, meg kell állítanunk a főváros (és agglomerációjának) szétterülését. A fejlesztéseket a 11. kerületben is szép számmal jelen lévő barnamezős területeken kellene végezni.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.