A győri orvoskamarai vezető szerint totális cenzúra van a járvány valós helyzetéről

Nagy Donát 2021-03-19 10:34:00
Amíg tilos a hibákat akár csak megemlíteni is, emberéletekkel fizetünk.

Szijjártó László gyermekgyógyász, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke adott interjút a Válasz Online-nak, aki szerint a mentők 95 százalékban koronavírusos betegekkel érkeznek a kórházakba, és sorban állnak, míg egyáltalán fogadni tudják őket, annyira sok súlyos eset jön.

Ha megtelik egy intézmény, akkor a betegeket máshova viszik. Nagy a baj, és a helyzet a következő napokban még romlani fog

- mondta Szijjártó a lapnak, majd hozzátette:

Sajnos átmenetileg a gyermek-, a szülészeti-, sebészeti sürgősségi ellátás is a nagy megyei kórházba került. Minden nélkülözhető ápolót az új covid-osztályokra csoportosítanak át. 

A szakember szerint először a hiányosságokat kellene megszüntetni, és csak utána mindenfélét ígérgetni. Ez az élet minden területén így van, az egészségügyben még inkább, de itt már a járvány előtt is sok probléma volt.

Azt mondja, fontos lenne, ha feltárnánk a gondokat, de nagyon nehéz nyilatkozni bármiről is, mert ami nem tetszik a kormánynak, azt azonnal bevonja a politikai játékába.

Mi minden állampolgár orvosai és kamarája vagyunk, de a média nem minden állampolgár médiája

- jelentette ki Szijjártó, arra utalva, hogy mindkét politikai oldal átformálja a nyilatkozataikat:

Az egyik oldal most is elhallgatja a szavainkat, a másik pedig szinte azonnal lecsap a nyilatkozatainkra, és egyoldalúan, akár a kamara szándékától eltérően, a saját céljaira felhasználva, torzítva jeleníti meg azokat.

A szakember szerint sokkal jobb lenne, ha a sikereket hangsúlyozó média a problémákról is hírt adna, mert az nem szülne pánikot, viszont kevesebb hiba, nagyobb rend és nyugalom lenne.

Ugyanis aki folyamatosan a közszolgálati televíziót nézi, azt gondolja, minden rendben van az oltás körül, és csak az oltóponton tapasztalja meg, mekkora a káosz; ezért pedig az orvosát hibáztatja majd.

A lakosság sokszor szembesül vele, hogy gondok vannak, és a háziorvosokat kezdték kérdőre vonni, esetenként agresszívan támadni, számon kérve, miért van ez így. Holott erről a kollégák egyáltalán nem tehetnek. 

- mondta a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a lapnak.

Szijjártó László szerint orvos és orvos között is lényeges különbségek lehetnek, hiszen esetenként 80 éves kollégák próbálnak helytállni, akik közül egyesek jól kezelik az informatikai rendszereket, másoknak viszont csak az asszisztensük képes erre. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Az interjúban elhangzott, hogy Magyarországon az egészségügy nem most omlik össze, már régóta háborús viszonyok jellemzik, így az már minimális minőséget sem tud garantálni. Nagyon egyenlőtlen a helyzet, egyes körzetekben Facebookon is meg tudják szervezni az oltást, a mélyszegénységben élőknél viszont még internetkapcsolat sincs. A szakember szerint a háziorvosi rendszer nem egy pandémia elleni tömeges oltásra való.

A média segítségére van szükség, hogy a saját közösségük számára közvetítsék: a háziorvos kollégák nagyon kimerültek, erőn felül teljesítenek, hősiesen küzdenek, a döntő többségük nagyon odateszi magát

- nyilatkozta a sajtó felelősségéről Szijjártó, aki szerint az információkat az egyik oldal elhallgatja, a másik pedig torzított információval látja el a közönségét. Ő azt szeretné elérni, hogy az egészségügyben dolgozók nyíltan jelezhessék a gondokat, hibákat.

Fotó: MTI

A szakember szerint hiába van elég lélegeztetőgép, azok semmit sem érnek szakemberek nélkül. Ha sok a beteg, és várni kell, késik a gépre helyezés, vagy a magas betegszám miatt nem jut a lélegeztetettekre elég figyelem, akkor romlanak az életesélyek.

Kegyetlenül hangzik, de vannak olyan helyzetek, amikor több beteget veszíthetünk el azért, mert nem ismerjük el, hogy nem tudunk mindenkit megmenteni.

- mondta az interjú végén Szijjártó László.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.