Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Kásler alkalmatlan

Fehér Buda 2021-03-18 15:00:00
A PDSZ reagált Kásler parlamenti kijelentéseire.

Nemrég érkezett szerkesztőségünkhöz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleménye, amelyben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének parlamenti válaszaira ragáltak. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Kásler, a nagy nevettető

Más körülmények között talán nevetnénk is, így azonban csak egyre dühösebbek leszünk. Az oktatásnak nincs gazdája – újabb megnyilvánulása alapján igen egyértelmű, hogy Kásler miniszter nem az, és nem is szeretne az lenni. 

Kérdés, miért kell Káslernek ez a portfólió? Miért nincs egy olyan, független Oktatási Minisztérium, ahol legalább a látszat kedvéért képviselik az oktatásban dolgozó és attól függő százezrek érdekeit?

Kásler, a „politikus”

Történt, hogy Kásler Miklós kérdést kapott az országgyűlésben. Csányi Tamás és Lukács László György kérdéseit előbbi vezette elő. Négy konkrét dologra kellett volna válaszolnia a miniszternek – ezekre: 

•    Mennyibe került a Kréta, mennyibe kerül az adófizetőnek a fenntartása? 
•    Beoltják-e a digitális munkarend során azokat a tanárokat, akik ezt igénylik? 
•    Kompenzálják-e saját eszközeik beszerzéséért, megemelkedett költségeikért a pedagógusokat a szakszervezetek által javasolt 100 ezer forinttal?
•    Az otthon maradó szülőket segítik-e pótszabadsággal az online oktatás ideje alatt?

Arra kérjük az olvasót, hogy a miniszter alábbi, szó szerint lejegyzett válaszából keresse meg az elhangzott kérdésekre adott válaszokat:

„Képviselő úr kérdései az oktatási rendszerre vonatkoznak, a járvánnyal összefüggésbe tette fel a kérdéseit. Azt tudom erre mondani, hogy akkor, amikor erre szükség volt, az egész rendszer egyetlen egy hétvége alatt átállt a digitális oktatási módra. Ez a magyar pedagógusi karnak rendkívüli teljesítménye volt. Képviselő urat már egyszer kisegítettem egy összeállítással, azokra a kérdéseire, ami nem fért bele két percbe, ezt meg tudom ismételni.

Rendelkezésre áll az internetelérhetőség, az európai átlag felett. A szélessávú lehetőségek ugyanígy rendelkezésre állnak. A magyar pedagógusok több mint 60 %-a úgy értékeli, hogy ezt a rendszert megfelelően tudja használni. A digitális tartalmakat az ország kifejlesztette, a felhasználásuknak a mértéke jelentősen megnőtt, elérhetőek a tankönyvek, elérhetőek a jegyzetek, elérhetők a példatárak, elérhetőek a magyar kultúrának a kincsei, több mint kilencven film, és lehetne folytatni a felsorolást. 

A tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően. Az eddigi oltások során számosan megkapták az oltást, mindig annak a ritmusnak megfelelően, amiben azt az egész társadalom megkapta, úgy ahogy miniszterelnök úr nagyon szemléletesen levezette a feltételeit. Én asziszem, hogy minden kérdésre válaszoltam, kollégája mindig azzal szokta kezdeni, hogy hiányol hogy nem vagyok itt eleget, most én hiányolom őt.”

Kásler fenti monológjából egyetlen válasz derült ki: 

a kormánynak esze ágában sincs előbb beoltani a pedagógusokat. 

Ez vagy azt jelenti, hogy az iskolák a teljes átoltottságig már nyitva sem lesznek, vagy azt, hogy a kormányt továbbra sem érdekli különösebben az oktatási intézményekben dolgozók egészséghez fűződő joga. Helyesebben… kijelenthető, hogy a kormány magasról tesz az utóbbira. Hiszen

jelen pillanatban is oktatási intézmények, iskolák, óvodák ezreiben működik gyermekfelügyelet. 

Az ezeket működtető kollégák magukra, immunrendszerükre – és Kásler miniszter ars poeticája alapján – a tízparancsolatra vannak utalva a vírussal szembeni védekezésben. Ahogy például a nyitva tartó bölcsödék munkatársai is. A kormányt nem érdekli ez a probléma, az ügyeinkkel foglalkozó minisztérium fő feladata pedig a jogainkkal való visszaélések szőnyeg alá söprése, a munkavállalók kizsákmányolása lett – nem a szakmai és emberi szempontok következetes képviselete. A minisztérium élé álló leharcolt karrierrista pedig inkább Mátyás király csontjaival, a hun-magyar rokonsággal van elfoglalva. De legalább ezek a dolgok érdeklik. 

Semmi válasz, csak a kaján csönd

A feltett kérdésekre, hogy mennyibe került a működésképtelen Kréta rendszer, hogy mivel kompenzálnák a pedagógusokat a saját befektetett pénzükért, hogy végre hajlandó-e a kormányzat kihúzni a csávából a gyermekeikkel otthon ragadt milliókat, ahogy azt mi is követeljük már rég… nos, ezekre a kérdésekre nincs válasz. 
A pedagógusi kar nagy sikere… vajon a valódi szakszervezetekkel szemben létrehozott Magyar Pedagógus Karra gondol a miniszter, aki megfontoltan fogadta el eddig a kormány minden egyes szakmai egyeztetést nélkülöző javaslatát – de most már beléjük is látványosan törli a lábát a kormányzat? Nekik köszönhető a digitális oktatás – kásleri értelemben – elsöprő sikere? Hiszen most már rájuk sem hallgatnak, velük sem állnak szóba. A saját, érdekegyeztetésre létrehozott kreálmányukat is figyelmen kívül hagyják: a MPK vezetője, Horváth Péter hiába ismételgeti egyre kétségbeesettebben, hogy a pedagógusok oltását javasolják.  

Vannak kultúrkincsek a weben. Nahát! – ne mondja senki, hogy nem lehet itt tanítani. Kásler, a következmények nélküli ember, újabb „adattal” támasztja alá igazát(?):  „A magyar pedagógusok több mint 60 %-a úgy értékeli, hogy ezt a rendszert megfelelően tudja használni” – milyen rendszert, miniszter úr? Milyen 60%-a? Minek? Káslernek fogalma sincs erről – az általa nyilván rettenetesen lenézett – szakmáról. Hiszen ő maga is történészkedik, emellett meg hobbitanár. Tudja ő, hogyan kell tanítani. 

Az, hogy mennyibe került nekünk a Kréta rendszer, ezennel – Kásler szerint – megválaszoltatott. Semmi. Közötök. Hozzá. 

A kérdést beterjesztő Csányi Tamás idegesen viszontkérdez, felhánytorgatja a miniszternek, hogy illett volna konkrét válaszokat adnia, hogy cserben hagyta a szülőket, a pedagógusokat és a diákokat, hogy illene világosan fogalmaznia – már csak a járvány elleni védekezés jól felfogott érdekében is. Dühösen a miniszter fejéhez vágja: jó lenne abbahagyni az alibizést és elkezdeni dolgozni.
Kásler erre az alábbiakat válaszolta: 

„Képviselő úr engem bíztat munkára ezután az életpálya után. /Szerényen körbenéz, nevetés a Fidesz padsoraiban/ Ugyanakkor viszont a hangoskodás, az agresszivitás és az ismeretek hiánya nem pótolja az érveket. Nem pótolja a hozzászólásának a tartalmát. Tetszenek... hallgattam végig a miniszterelnök úrhoz intézettt kérdéseiket. Kérném szépen, a világ járvánnyügyi szakembereiknek, klinikusainak, virológusainak a krémje vitatkozik olyan kérdésekről, amikbe önök itt véleményt mondanak. Honnan van a... Kérem szépen, én nagy türelemmel végighallgattam, nem kérek többet. Honnan van önökbe a bátorság, hogy olyan kérdésekbe, amikben semmi információjuk, tudásuk nincs, és ami emberi életekről szól, véleményt mondanak? Gondolkodjon el ezen.”

Kásler, az államférfi, a kormány tagja. Ne zavarják már őt a védekezésben hülye kérdésekkel. A parlamentben sem. Nélküle nem működne semmi sem. A hangoskodás, nos, az őt zavarja. Tessenek csöndben szenvedni. Halkan nélkülözni. Nagy türelemmel végighallgatta ezt a pár percet, most már menne vissza Mátyás-csontokat legózni. 
Kásler alkalmatlanságáról

Kásler Miklós volt az, aki megígérte a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak, hogy 500 ezer forintos támogatásban részesülnek – ebből természetesen nem lett semmi. Amikor kiderült, hogy ez egy pályázati pénz, felzárkóztatásra szolgált, és cserébe bizonyos feladatok elvégzését várják a résztvevő pedagógusoktól – meghazudtoltak bennünket, ment a sunyi sorosozás. Azóta kiderült, hogy igazunk lett. 

Kásler Miklós volt az, aki megígérte, hogy a munkavégzésük kapcsán megbetegedő pedagógusoknak automatikusan járni fog a 100%-os táppénz – természetesen ez is üres szöveg volt. Amikor megírtuk, hogy senki sem kap ilyen táppénzt, megindult a hazudozás. Holott ez a táppénz nem csak nekünk, oktatásban dolgozóknak járna! Az állam fizeti ezt a pénzt, és minden olyan munkavállalónak járna, aki munkavégzés közben betegedett meg!

Ehelyett az állam spórol. Tudja, hogy járványügyi szabályai szerint a COVID-ban megbetegedők nem vehetnek ki betegszabadságot, azaz egyből ugrik a nekik garantált, évi két heti 70%-os betegszabadság, amit még a munkaadónak kellene állnia. Tudja azt a negédes Kásler miniszter is, hogy a COVID-megbetegedés első napjától az állam fizeti a beteg táppénzét – és hogy ez, a 60%-os táppénz limitált, maximálisan napi 7 ezer forint jár. Éppen ezért, hogy rajtunk, munkavállalókon spóroljon, igyekszik elkerülni a 100%-os táppénz kifizetését, ami amúgy minden munkahelyi COVID-megbetegedésnél járna, annak megszerzését lehetetlen bürokratikus körökkel nehezítve – ezeken nem lehet átevickélni. 

Kásler miniszter alkalmatlan. Ha nem látja, hogy a táppénzzel kapcsolatos bűvészkedésük hogyan sodorja veszélybe a védekezést, akkor azért, ha látja, akkor pedig azért alkalmatlan.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.