Az Őrségvédők továbbra is ellenzik a tervezett szénhidrogénkút megépítését

Nagy Donát 2021-03-17 09:45:26
A vállalat szerint a területen kőolaj helyett csupán földgáz keresnek, és a pontatlan dokumentációt adott okot a félreértésnek. A helyiek kételkednek.

A tegnapi sajtóbeszélgetésen elhangzottakra írt választ a Őrségvédők Civil Társaság, amelyet változtatás nélkül közzéteszünk:

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Az alábbiakban szeretnénk tételesen szembe állítani a MOL 2021.03.10-ei sajtónyilatkozatának valamint a 2021.03.16-ai sajtóbeszélgetésen a MOL képviselő által elhangzott állításait a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. által, a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon, az Őri M-1 jelű új szénhidrogén termelési célú és kutató mélyfúrására benyújtott engedélykérelem állításaival.

1. "A területen nem kőolajat, hanem földgázt keresünk, ahogy az elmúlt 50 évben is." 

Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen ennek pont hogy az ellenkezője olvasható:

A Natura2000 Hatásbecslés (MOL_Ori_M_1_Natura_HB_lead.pdf) 4. pont (8.oldal): "A Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz."
Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció névre hallgató anyag (Ori_M_1_EVD_lead2.pdf) 4.2.7 pontjában az üzemelési fázis zajkibocsátásáról ír: "Jelen esetben az üzemelés a mélyfúrású kút létesítésével azonos, ami az előző fejezetben részletesen bemutatásra került." Ez nyilvánvalóan nem a zéró hang emissziójú földgázkútra utal, hanem a működési fázisban is zaj emisszióval járó kőolaj kútra
Maga a konzorcium (MOL Őrség Szénhidrogén Konzorcium Kft.) Teáor száma is beszédes: 0610: Kőolaj kitermelés
Valamint az sem igaz, hogy a környéken kizárólag földgáz kutak lennének: Szintén a Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 30.oldalán 4.3.2.1 pontjában szerepel: "A jelenlegi helyszíntől pár száz méterre nyugatra egy gázkút, illetve délre olajkút található."

2. A sajtónyilatkozatban a MOL ezt állítja: "Több lehetséges helyszínt vizsgálunk a kutatófúráshoz"

Ezzel szemben a Natura2000-es Hatásbecslés 12. oldal 8.pontjában ezt írják: 

"A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs."

3. Azt is állítja a Mol, hogy nem fog fákat kivágni:

Ezzel szemben az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 4.3.1.4 pontjában a következőket írják: "A kialakítás során cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon." 

Szintén a sajtónyilatkozatában a MOL ezt írja: "A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetjük is az engedélyeztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az Önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnénk egyeztetni. "

A valóság ezzel szemben az, hogy nem azért szünetelteti az eljárást a MOL, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal, (hiszen azt megtehette volna az engedélyeztetési folyamat elindítása előtt.) A valóság, hogy azért szüneteltetik az eljárást, mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a Mol-t, amit határidőre nem tudott volna elvégezni...

A sajtó beszélgetésen a MOL képviselői azt állították, hogy próbálták felvenni a kapcsolatot az Őrségvédők Civil Társasággal, (s az Inforádió újságírójától kérték el elérhetőségeink) Elérhetőségeink megalakulásunk óta (ami szemben a MOL állításával nem 2 hét, hanem közel 1 hónapja volt) Elérhetőségeink nyilvánosak (mind a petícióban, mind a facebook csoportban található e-mailes elérhetőség), de a MOL a mai napig nem keresett minket. A keddi sajtóbeszélgetésen partizán módon vettünk részt, oda se hívtak meg bennünket.

Elhangzott a beszélgetésen, hogy a régi gázkutakat rekultiválták. Ennek sajnos az ellenkezője igaz. A régi nem működő kutak csőszerkezete, valamint a lebetonozott védőterület elbontatlanul, tájsebként van jelen a Nemzeti Park területén. (ezekről szívesen küldünk fényképeket, ha kérik). A működő kutat a MOL képviselője által bemutatott képek manipuláltan olyan szögből, illetve távolságból mutatták be, melyekről az nem látszik, holott az turistaútról is jól látható.

Sajnálatosnak és megdöbbentőnek tartjuk, hogy Magyarország egyik legnagyobb cége, mellébeszél, féligazságokkal és hamis állításokkal próbálja a sajtót, a közvéleményt, vagy pedig a hatóságokat félrevezetni. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.