Így álmodná újra a győri kekszgyár megmaradt betonkockáját az egyetem

Pintér Bence 2021-03-04 09:31:06
Kiírták a közbeszerzést az új Tudományos és Innovációs Park első épületére.

Tudományos és Innovációs Parkot épít a győri Széchenyi István Egyetem az egykori kekszgyár területén, ennek első épületére pedig ki is írták a közbeszerzést. A megújuló stranddal átellenben álló, leromlott állapotú betonkockáról van szó a Jedlik híd lábánál, amely a kekszgyár raktárépülete volt, 1976-ban épült meg.

Az épület a felújítás és átalakítás után közösségi és oktatási funkciókat lát majd el, valamint a Széchenyi István Egyetem új Művészeti karának is helyet fog adni.

Egy győri építésekkel foglalkozó fórumon pedig kimazsolázták a dokumentumokból a látványterveket is, mutatjuk mi is:

 
A park terveiről korábban Mayer Gábor, a Széchenyi István Egyetem Vállalkozásfejlesztési és Portfóliómenedzsment Irodájának vezetője így számolt be: A tudományos és innovációs parkoknak nincs egységes modelljük. Van, ahol az állam vagy a tartomány hozza létre őket, például hogy megerősítse a gazdaság valamely kiválósági területét, vagy hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a gazdaság jobban ki tudjon használni egy piaci lehetőséget a kutatás-fejlesztés eszközeivel. Másutt – mint például egy hamburgi példánál – magánbefektető az alapító, de vannak a kettő közötti megoldások is. A klasszikus eset mindenesetre az, hogy a park az egyetem közelében helyezkedik el, s az egyetem létesítette vagy legalábbis jelentős tulajdoni hányaddal rendelkezik benne.

„A cél, hogy olyan épületegyüttes jöjjön létre, amelyben telephelyet létesíthetnek azok a vállalkozások, amelyek fejlesztési tevékenysége erős, ezért is fontos az egyetem közelsége, ahol igénybe vehetnek laborok által nyújtott mérési vagy más kutatási szolgáltatásokat is. Ez oktatóink és hallgatóink számára is nagy lehetőséget jelent, hiszen az eddigieknél is könnyebben be tudnak kapcsolódni valós vállalati, ipari projektekbe. A park így a vállalati szféra és az egyetemi közösség találkozóhelyévé, kommunikációs felületévé válhat, amely hozzájárul a vállalkozói hajlandóság és a kreativitás fejlesztéséhez, s ahol új gyakorlati tudásra és szemléletmódra lehet szert tenni. Cél továbbá olyan tudáshasznosító cégek kinevelése, amelyekben benne van a potenciál, hogy magas hozzáadott értékű tevékenységet fognak végezni, ami fejleszti a gazdaságot, és munkahelyeket teremt” – mondta Mayer.

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Lecserélte a kulturális negyed tervezőit Dézsi Csaba András

Németh Zoltán megyeelnök korábban bemutatta a TSPC által készített terveket, most azonban a győri polgármester Rosta S. Csabát bízta meg a tervezéssel.