Közel 500-szor több turisztikai támogatást kaptak a fideszes települések, mint az ellenzékiek

Nagy Donát 2021-02-21 18:06:17
32 milliárd forint áll szemben 68 millióval, az előbbiből kijönne két komplett stadion, utóbbiból pedig maximum négy panellakás.

A tavaszi járványkezelés egyik sajátos mozzanata volt az a pályázat, amelyet három hónap helyett három hét után felfüggesztettek, a keretösszegét indoklás nélkül 20 milliárd forintról 85 milliárdra emelték, és máig nem lehet tudni, hogy kik és mi alapján döntöttek a támogatások szétosztásáról - írja a G7.

A cikk szerint a pályázat nemcsak azért volt kirívó, mert a turizmus bezuhanása miatt állásukat elvesztő tízezrek helyett inkább a kormányközeli politikai elit közeli barátait támogatta adófizetői pénzből, hanem mert magyar viszonylatban is rendkívül gyorsan vesztették el a pénzek a "közvagyon jellegüket".

Így kerültek át villámgyorsan közpénz-tízmilliárdok a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elit magántermészetű gazdagodására.

Fotó: Pixabay

A G7 több konkrét esetet is említ:

  • a 31 éves tiszakécskei Sáfrány Tamás pár nappal korábban megalapított első cége 8 milliárd forint támogatást nyert három hotel fejlesztésére;
  • a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 17,7 milliárd forint támogatást kapott, majd kirúgott közel ezer embert;
  • Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös tihanyi hotelprojektje több, mint 8 milliárd forint támogatást kapott;
  • a kormánypárthoz közel álló üzletemberek vezetésével üzemelő füredi kikötő 5 milliárd forintot kapott;
  • de ezek mellett több olyan cég is milliárdos támogatást kapott, amelyek lényegében mindeddig üresek voltak.

Az állami turisztikai ügynökség amúgy összesen 300 milliárd forintot tervez kiosztani 2030-ig.

De az állami támogatásoknak nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozók, hanem maguk a fideszes önkormányzatok is örülhetnek. Az Magyar Turisztikai Ügynökség támogatási listája alapján 2020-ban a megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz. A G7 szerint ezeknek a felhasználása változatos, leginkább strand- vagy fürdőfejlesztésre adtak pénzt, de van példa városháza-felújításra vagy szállodaépítésre is.

Többek között Balatonfüred 6,3 milliárd, Debrecen és Esztergom is 5 milliárd forintot kapott, de Orbán Viktor faluja, Felcsút is befért a tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé az 1,5 milliárd forintjával.

A tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű, egy helyen, Hercegkúton pedig független a polgármester.

Az persze nem igaz, hogy ellenzéki települések ne kaptak volna pénzt. Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrand-fejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére. Milliót, és nem milliárdot.

A fideszes vezetésű települések tehát több mint 32 milliárd forint közpénzt kaptak az MTÜ-től, ami több mint 470-szer annyi, mint az ellenzék által vezetett városoknak jutó 68 millió forint.

Pedig a 2019-es önkormányzati választás alapján nagyjából ugyanannyi ember él a Fidesz és az ellenzéki összefogás által vezetett (10 ezresnél nagyobb) településeken.

A cikk szerint az ellenzéki települések diszkriminálása a kormányzat részéről nem egyedi eset. Például miután a kormány tavaly decemberben bejelentette az önkormányzatok legfontosabb bevételének számító iparűzési adó csökkentését, számos fideszes vezetésű önkormányzatot kompenzálták egyedi döntések alapján.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.