Nem szavazza meg az ellenzék a felhatalmazási törvényt

Bazsó Bálint 2021-02-16 18:40:00
Hol van már a novemberi teljes konszenzus...

A koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló, a kabinet rendelkezéseit megerősítő és hatályukban meghosszabbító kormányzati törvényjavaslat vitájával folytatta keddi munkáját az Országgyűlés.

A röviden csak felhatalmazási törvényről csak a jövő héten dönt az országgyűlés, ám ahogyan az várható volt, az ellenzéki pártok már most egyértelművé tették, hogy nem támogatják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

A kormány részéről Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: a javaslat célja, hogy a kormány által elrendelt veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértve az azóta meghozott összes intézkedést megerősítse és meghosszabbítsa hatályukat. Hangsúlyozta, hogy járványügyi szakértők szerint indokolt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések további fenntartása, mivel a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 
Közölte: a kormány mindent megtesz, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, így akár már júniusra elérhető lehet a 70 százalékos átoltottság. Ezzel Magyarország az egyik legjobban átoltott ország lehet az EU-ban, a korlátozásokat is hamarabb lehetne feloldani a többi országhoz képest, és a gazdaság újraindításában is az a cél, hogy a leggyorsabbak között legyen az ország - mondta.

A kormánypárt részéről Hende Csaba arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon is felszállóágban van, ez pedig indokolja a terjedést korlátozó gyors intézkedések szükségességét. Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedések számát, és újra kell indítani a gazdaságot - hangsúlyozta, ezért támogatásáról biztosította a rendkívüli jogrendet, valamint a gyors kormányzati lépések lehetőségének megteremtését.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, amit a kormány csinál, nem válságkezelés, hanem a válság elmélyítése, és ehhez felelős politikai erő nem adhat hozzájárulást. Úgy látta ő is, hogy a kormány nem készítette fel az országot a járványra, amely így elszabadult. A miniszterelnök pedig most már nem vállalja a felelősséget a járványügyi védekezésért - tette hozzá.

Lukács László György (Jobbik) közölte, frakciója nemmel fog szavazni a törvényjavaslatra, amely egy politikai nyilatkozat, egy pamflet. Azt kérik az Országgyűléstől, ismerje el a kormány a járvány megakadályozására tett lépéseit - tette hozzá. Hangsúlyozta, a kormány lépéseit sem politikailag, sem máshogy nem lehet elismerni. Elmondta, a halálozások száma azt mutatja, hogy a nyáron, amikor rendezett volt a vírushelyzet és idő volt a felkészülésre, a kormány elmulasztotta ezt. Hozzátette: tisztázni kell azt, miért volt az elmúlt időszak "a leghalálosabbak" között az ország történetében.

A DK képviseletében Arató Gergely közölte, a pártja nem támogatja a törvényjavaslatot, mert értékelésük szerint káros, hibás és hatástalan intézkedésekhez kér utólag támogatást a kormány, másrészt mert úgy vélik, hogy a kormányoldal elvesztette a valósággal a kapcsolatát, az elmúlt hónapok pedig azt bizonyítják, hogy alkalmatlan a kabinet arra, hogy járványügyi helyzetet és a gazdasági válságot kezelje.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Emellett - folytatta - a DK szerint a kormány nem az ország és a magyar polgárok érdekét tartja szem előtt, hanem saját kicsinyes pártpolitikai szempontjait.

Keresztes László Lóránt (LMP) megköszönte a járványügyi védekezésben résztvevők munkáját, ugyanakkor "vérlázítónak" és "hazugnak" nevezte a kormánypárti vezérszónokok felszólalását, amelyek szerinte súlyos mértékben rombolják a Ház méltóságát. Élesen bírálta a kormánypárti szónokokat ezért is, mert szerinte egyetlen önkritikus megszólalás nem hangzott el, egyetlen esetben sem ismerték el, hogy egy kormányzati lépés hibás volt, és megbánást sem tanúsítottak.

Bencsik János (Polgári Válasz) független képviselő arról beszélt: a magyar emberek nem okítást várnak a politikusoktól és a kormány tagjaitól, hogy hogyan viseljék el a következő hónapokat, hanem példamutatást. Ezért - folytatta - ha mindennek zárva kell lenni, akkor zárják be Garancsi István kaszinóit is.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom nevében szintén nem támogatta a járványügyi korlátozások fenntartását, mert szerinte sok esetben ésszerűtlenek, következetlenek, és a kontraproduktívak az előírások.

Kovács János: Sem a kormányoldal, sem az ellenzék nincs könnyű helyzetben

Miután a kormányoldalnak kétharmados parlamenti többsége van, így az a kérdés, hogy az ellenzéki képviselő-csoportok, illetve a független képviselők mit támogatnak, legfeljebb a politikai narratívák szintjén érdekes - közölte érdeklődésünkre Kovács János, politológus.

Az elemző szerint nincs könnyű helyzetben a kormányoldal, mert a válságkezelés szinte teljes felelőssége az övé, és nincs könnyű helyzetben az ellenzék, mert egyszerre kell kiszolgálnia a kormányellenes szavazói tömb elvárásait ("ellenállás") és egyúttal azt a benyomást erősítenie a választók összessége irányában, hogy partner a járványhelyzet kezelésében ("kooperáció"), vagyis nem igaz, hogy "a vírusnak drukkol".

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.