Az eladói oldal szerint érvényes Rogán Barbara és családja szerződése az ezerhektáros birtokról

ugytudjuk.hu 2021-02-13 09:43:00
Érdekes ügy.

“Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell” — mondta az Átlátszónak pénteken telefonban Barna Izabella arról a szerződésről, amelyet Rogán Barbara is aláírt még a leánykori nevén. A szerződést tavaly novemberben kötötték összesen 1022 hektár Borsod megyei földbirtok adásvételéről. Rogán Barbara és szülei a szerződésben az összesen öt vásárló személy között szerepeltek, Barna Izabella pedig az eladók között.

(null)

A szerződés (PDF) szerint az eladók — amerikás magyarok, akiket a környéken jó szívvel emlegetnek — a földek vételárát, mintegy mintegy 1 milliárd 664 millió forintot úgy kapnak meg, hogy annak egy kis részét, 83 millió forintot az eladók banki letétbe helyeznek. A maradék közel 1,5 milliárd forintot a szerződés szövege szerint az eladók “a Budapest Bank Zrt.-től igényelt termőföld vásárlási kölcsönből kívánják megfizetni”. Feltehetően erre az utalásra várnak az eladók.

Obrusánszki Barbarát a szerződés megkötése után, tavaly decemberben feleségül vette a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Rogán a Magyar Nemzet című kormánypárti napilapnak azt nyilatkozta, hogy “a feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni”. A lap ehhez azt tette hozzá, hogy információik szerint “a sokat idézett szerződés soha nem ment teljesülésbe, a miniszter felesége és családja nem vásárolta meg a földterületeket”. Ebből nem teljesen világos, hogy akkor mi is a pontos helyzet.

Barna Izabella viszont tegnap azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy az eladói oldal szerint a szerződés érvényes: eladták a földet, várják a pénzt.

Ebből logikusan az következik, hogy a vásárlók esetleg visszatáncolnának. Az egy másik kérdés, hogy ezt sikerül-e megtenniük, elvégre jókora összegről van szó. Persze egy másfél milliárdos tétre menő vitában jól jön, ha valakinek a családjában van kormányzati kommunikációt irányító miniszter.

Barna Izabellát az Átlátszó megkérdezte, hogy tud-e a vásárlók olyan szándékáról, amely a szerződés érvénytelenségének kimondására irányul. Erről azt mondta:

“Milyen szándékuk van, vagy nincs, arról én nem tudok.”

További információért a szerződést ellenjegyző ügyvédhez irányította az Átlátszót, aki viszont azt mondta, köti az ügyvédi titoktartás, amely alól a szerződést szignáló minden személynek — eladónak és vevőnek egyaránt — fel kéne oldoznia ahhoz, hogy nyilatkozhasson. Vagyis úgy tűnik, hogy a felek között jogvita lehet kialakulóban, ami különösen azért teszi faramucivá a helyzetet, mert a szerződő felek ügyfélként osztoznak a szerződést szignózó ügyvéden is.

Amikor másfél hete először beszéltek a lap munkatársai Barna Izabellával a témával foglalkozó cikk készítése során, nem adta semmi jelét annak, hogy a szerződéssel gondok akadtak volna. Ez arra utal: a témával foglalkozó cikkek megjelenése után változhatott meg valami.

Valótlan állítások “Az egész földvásárlási ügyet hazugságokon alapuló gyűlöletkampányra használta fel a baloldali sajtó. A cikkek megjelenése előtt engem egyik orgánum sem keresett meg, nem voltak kíváncsiak arra, hogy az általuk szerzett információk valóban igazak-e” — idézte Rogán Antalt a Magyar Nemzet. Rogán állításával szemben az Átlátszó riportere emailben kereste a minisztert a cikk megjelenése előtt, az ebben foglalt kérdésekre a mai napig nem kaptak választ. Hasonlóról számolt be a Telex is.

A Magyar Nemzet a témával foglalkozó cikkében idézte a Budapest Bank sajtóközleményét is, amely szerint “a Budapest Bank Zrt. nem kötött földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel”. Érdekes, hogy ezt a sajtóközleményt nem lehet megtalálni a BB honlapján az erre fenntartott szekcióban. A lap azt is közölte, hogy “a család” oldotta fel a bankot a banktitok alól.

Az Átlátszó emailben kérdezte a Budapest Bankot, hogy pontosan kik oldották fel, és mire vonatkozott a titoktartási kötelezettség. Azt is megkérdezték, hogy mi lett a letétbe helyezendő 83 millió forint sorsa. Választ még nem kaptak.

Az Átlátszó a szerződéssel foglalkozó korábbi cikkében írt arról is, hogy tavaly 315 millió forint összegű kölcsönt kapott a Budapest Banktól az a Ductus Kft. is, amely Rogán Antal apósának, Obrusánszki Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. A cég egyébként egy uniós finanszírozású pályázaton 2,2 milliárdos vissza nem térítendő forráshoz jutott. Erről a cégről, illetve a vállalkozásnak juttatott kölcsönről semmi szó nem esik a Magyar Nemzet cikkében.

Címlapfotó: MTI

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.